Beeldbewerking/Photoshop

Hoe zorg je dat je bij blijft met je nabewerking.

Leestijd: 3 minuten

Iets wat ik veel hoor als fotograaf is dat het niet lukt om het bij te houden met de nabewerking, zelf vindt ik het belangrijk om beelden snel te leveren,
mensen zitten al een tijd met het idee in hun hoofd en nu is het tijd voor actie. In deze post neem ik je mee hoe ik dit aanpak.

1. Plannen

De afgelopen maanden ben ik steeds meer fan geworden van het plannen.
Niet alleen voor fotoshoot om een planning/shot list te maken, maar ook gewoon van mijn dagelijkse taken zoals het nabewerken van de beelden.
Plannen is ontzettend belangrijk. Inmiddels gebruik ik al zo’n 3 jaar de app Toggl
(Waar je hier meer over kunt lezen) en weet ik precies hoeveel tijd ik kwijt ben aan het doen van een haar shoot.

2. Hoeveel kan jij aan?

Het nabewerken van 10 beelden op een dag kan voor jou een realistisch beeld zijn,
voor mij ligt dit wat anders.
Zelf doe ik gemiddeld 1,5 uur over het nabewerken van 1 foto.
Het is ontzettend belangrijk om voor jezelf te kijken hoe lang jij nodig hebt om een bepaalde taak af te ronden, waar dit voor mij meerdere dagen kost om een fotoshoot af te leveren kan dit bij jou misschien wel in een middag.
Bereken voor jezelf hoeveel jij aankan op een dag. Misschien zou je wel 150 foto’s kunnen editen op een dag, maar dan vraag je het maximale van je lichaam, wil je dit?

3. Plan zoveel shoot als jij aan kan.

Probeer naar een realistisch doel te kijken, dit is een terug kerend onderwerp, maar zo ontzettend belangrijk om het niet te moeilijk voor jezelf te maken.
Als je 10 fotoshoot hebt kan je nooit al deze fotoshoot editen in de week erop. Probeer bij elke fotoshoot die je doet te berekenen hoeveel tijd je ook kwijt bent aan de nabewerking.
Zo kan je precies uitrekenen hoeveel shoots jij kan plannen in een week. Zo weet ik voor mijzelf dat mijn klanten gemiddeld 5 foto’s per keer afnemen.
5x 1,5 uur is 7,5 uur. Voor 1 klant moet ik dus al 1 werkdag rekenen.
In principe zou ik dus om de dag een fotoshoot kunnen doen.
Zelf haal ik er dan altijd 1 fotoshoot vanaf.
Dit zodat ik nog genoeg speling heb mocht iemand meer foto’s nemen of ik onverwachts ziek worden. Maar de belangrijkste les van dit topic is dat je inplant wat jij aankan.

4. Maar, ik wil meer shoots doen want dan verdien ik meer.

Hierin snap ik je punt ontzettend goed, maar als je deze vraag hebt als fotograaf weet je eigenlijk dat je niet helemaal vraagt wat je zou willen verdienen.
Aangezien ik weet dat ik ruim 1,5 uur bezig ben met 1 foto vraag ik een wat duurdere prijs per foto, als je als fotograaf je foto’s alleen door Lightroom heen haalt (bij wijze van spreken) ben je hier natuurlijk een stuk minder lang mee bezig en vraag je hiervoor minder.
Nu kost het de “Lightroom fotograaf” minder tijd om meer foto’s te editen waardoor hij meer shoots kan doen en minder kan vragen.
In mijn geval kan ik minder shoots doen, maar moet ik daar meer voor vragen om rond te komen.
Kijk dus ook of de prijs die je vraagt qua hoe lang je er mee bezig bent ook klopt.

5. Hoe sneller je levert hoe verser jij in hun geheugen zit.

Het leuke aan het snelle afleveren vindt ik dat mensen het echt waarderen dat jij je best doet om het zo snel mogelijk te leveren.
Je zit natuurlijk nog vers in hun geheugen en zij kunnen sneller met de projecten verder waarvoor ze de beelden willen gebruiken.
Maar ook op “negatievere” momenten zoals het krijgen van feedback kan je sneller oppakken, en doordat je klanten de beelden relatief snel hebben gekregen zijn er ook minder geïrriteerd door dat er aanpassingen gedaan moeten worden.
Stel jij levert je beelden af twee maanden na de fotoshoot en jou opdrachtgever heeft nog een x aantal aanpassingen die gemaakt moeten worden, dan zijn ze daar minder blij mee omdat ze al twee maanden hebben moeten wachten op de beelden.

Dus hoe zorg je dat je bij blijft met je nabewerking?

Een goede planning is belangrijk, doe niet teveel shoots in een week.
Weet waar je aan toe bent en hoeveel foto’s je per dag kan bewerken. Hopelijk heb je hier iets uitgehaald en kan je beter plannen omtrent je fotoshoots.

11 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *