Fotografie

3 Redenen waarom je Tether zou moeten schieten

12 juni 2020

Tether is een van de dingen waar ik zo ontzettend blij van wordt. Het heeft mijn leven als fotograaf zoveel aangenamer gemaakt. En vooral nu ook echt ideaal. Tether is een hele fijn techniek om je beeld goed te kunnen beoordelen tijdens het fotograferen.Tether is een manier van werken waarbij je met een kabel vanaf je camera naar je computer/laptop fotografeert. Het team kan de beelden gelijk zien als je deze aan het shooten bent. En kan zelf eventueel al favorieten selecteren als je bepaalde programma’s gebruikt, ideaal als je het mij vraagt.

Niemand hangt meer over je heen.

Volgens mij herkent elke fotograaf het wel. Als je even de beelden aan het controleren bent op de achterkant van de camera. Dat je klant/opdrachtgever of de rest van het team mee wilt kijken naar wat je zojuist hebt gefotografeerd. Vanaf elke hoek oogt het natuurlijk weer anders en zijn hebben geen idee hoe jou hoek is. Door te fotograferen met Tether houd iedereen gelukkig afstand. En hangen ze alleen om je computer/laptop heen om de beelden te bekijken. Hierdoor zorg je dat niet iedereen constant om je heen hangt om het te bekijken en dat er sneller bij je wordt vertrouwd.

Gelijk een back-up, terwijl je fotografeert.

SD card with Harddrive

Een van de eisen die ik stelde tijdens het uitzoeken van de programma’s die ik voor mijn tether wou gebruiken. Was dat ik de beelden ook op mijn camera moest blijven zien. Heel veel programma’s waarmee je tether kan schieten zoals capture one of Lightroom hebben niet deze functie. Om de beelden op je SD kaart en computer op te slaan, het programma waar ik mee werk: Smart Shooter. Zorgt ervoor dat je kan kiezen waar je beelden worden opgeslagen, zelf heb ik dus gekozen voor Both, dus zowel op mijn SD kaart als op de computer. Mocht mijn SD kaart ineens corrupt worden staat het ook nog op mijn computer. Maar, mocht mijn computer besluiten er mee op te houden heb ik ook nog mijn SD kaart als back-up. Super fijn want dit zorgt er voor dat de kans minimaal wordt dat je je beelden kwijt kan raken.

Mocht er iets aangepast moeten worden valt dit gelijk op.

Doordat het hele team het beeld gelijk ziet zorg je ervoor dat kleinere details beter zichtbaar worden, een haar die net-nietlekker zit valt sneller op en kan de kapper snel in het beeld springen om het aan te passen. Iedereen wordt dus nog kritischer op zijn eigen werk en ziet niet achteraf pas, dat er iets niet zo zit zoals zij dat bedoeld hebben. Hierdoor zorg je ervoor dat je beelden kwalitatief nog hoger worden en je achteraf wellicht minder moet aanpassen in Photoshop, omdat het tijdens het fotograferen al goed zat.

Vooruit, een klein nadeel

Met tether schiet je natuurlijk vanaf een kabel naar je computer/laptop waardoor er constant een oranje draad door je ruimte heen loopt, deze is bewust oranje, zodat hij opvalt, maar helaas kan het als nog gebeuren dat iemand over het draad heen valt en eventueel je laptop of camera mee trekt. Nu weet ik dat ze op dit moment bezig zijn met een draadloze variant en ben heel benieuwd hoe dat in z’n werk zal gaan.

Gebruik jij tether voor tijdens het fotograferen?
Volg je me al op Instagram en Bloglovin’?

10 Comments

 • Reply Anvanassche 13 juni 2020 at 21:48

  Had er eerlijk gezegd nog nooit over gehoord maar het is wel interessant!

 • Reply VerKlaproos 14 juni 2020 at 19:20

  Had hier nog nooit van gehoord, leuk om te lezen en idd draadloos lijkt me nog beter!

 • Reply Uniek overnachten 14 juni 2020 at 19:21

  Ik had er nog niet van gehoord maar het lijkt me erg handig als je professionele foto’s wil maken.

 • Reply sophie 15 juni 2020 at 07:40

  Had ik nog nooit van gehoord, maar ja, ik heb ook een gloeiende hekel aan foto’s, dus zo raar was dat niet echt.

 • Reply Lodi 15 juni 2020 at 08:43

  Ik snap heel goed hoe dit je leven als fotograaf makkelijker kan maken en is toch ook zeker heel professioneel. Het nadeel is dat draad al zou iedereen eigenlijk wel op moeten letten natuurlijk. Een draadloos variant zal er vast wel komen.

 • Reply Henna 15 juni 2020 at 21:38

  Handig als je professionele foto’s wilt maken, heb hier nooit ieder van gehoord!

 • Reply Jasmina 17 juni 2020 at 11:07

  Had er nooit eerder van gehoord zeg

 • Reply racheltjuh 17 juni 2020 at 11:28

  toen ik nog veel in de studio shoots gebruikte ik het wel, nu met veel projecten buiten niet meer

 • Reply Janet 17 juni 2020 at 19:06

  Het klinkt wel handig, maar ik had er echt nog nooit van gehoord. Weer iets nieuws geleerd haha.

 • Reply Caroline 21 juni 2020 at 09:19

  Wat goed zeg, ik had er nog nooit over gehoord. Weer wat geleerd!

 • Leave a Reply

  Common phrases by theidioms.com