Beeldbewerking/Photoshop Overig

6 Redenen waarom je RAW zou moeten schieten.

25 juni 2018

Altijd als ik een camera leen, of er iemand anders aan mijn camera heeft gezeten controleer ik of deze nog op RAW staat.
De reden waarom ik RAW zo graag gebruik, net zoals velen andere is omdat er veel meer informatie over blijft in je foto’s
Op mijn vorige opleiding zetten ze tijdens het examen expres alle instellingen fout, juist omdat op RAW schieten als professioneel fotograaf belangrijk is.
1.  Corrigeren van over en onder belichte foto’s

Ik fotografeer altijd theter, waardoor ik als er overbelichte of juist onderbelichte delen in de foto zijn,
zoals bijvoorbeeld een glimmend voorhoofd of een lucht die helemaal wit is uitgeslagen ik deze informatie kan terug halen.
Juist door dat ik theter fotografeer, zie ik gelijk hoe mijn foto’s eruit zien en/of ik deze informatie met mijn huidige instellingen kan aanpassen, of dat ik dit ook in de RAW-editor kan doen, waardoor ik minder informatie verlies.

2. Echt scherper door het behandelen van je Raw 

JPG-foto’s lijken vaak op je scherm scherper omdat alle lagen al over elkaar worden gegooid.
In Photoshop heb je verschillende opties om je foto’s echt scherper te laten lijken zonder dat je hierin kwaliteit verliest.

3. Groter kleurbereik

Raw kan meer kleuren aan, waardoor je foto’s een mooiere overgang in kleuren krijgen.
Zelf vind ik dit erg handig aangezien ik ook heel veel gezichten fotografeer, en de huid bevat natuurlijk ontzettend veel kleur.
Door in RAW te schieten kan ik deze kleuren op een natuurlijkere manier in elkaar blenden.

4. Details, Details Details!!

In de Raw foto’s heb je veel meer details! Je kan veel meer aanpassen, je krijgt opties om lens correcties te doen, meer of minder contrast toe te voegen en kunt je foto’s al een stuk mooier maken via de raw optie, waardoor je minder tijd kwijt bent met het daadwerkelijk retoucheren van je foto’s omdat de kleuren al een stuk mooier uitkomen dan in een JPG.

Wat ik zelf altijd ervaarden met JPG-foto’s is dat het ontzettend plat wordt, eerder gebruikte ik ook veel minder contrast en daardoor werd de foto niet echt wauw.
Sinds ik hier meer ervaring in op heb gedaan met het editen van de raw spreken mijn foto’s een stuk meer.5. Meer informatie uit je Sensor halen

Met RAW onthoud je camera alles wat er op je sensor kwam.
Je sensor ziet namelijk wel die blauwe lucht, alleen besluit jij met het instellen van je camera dat het uitlichten van je model belangrijker is.
Natuurlijk vind je die luchten ook belangrijk, maar toch heeft de focus je model, begrijpelijk! Deze informatie kan je in Camera-raw weer terug halen door de highlights omlaag te trekken.

6. Fouten die je tijdens het fotograferen hebt gemaakt kan je goed maken zonder kwaliteit verlies. 

Per ongeluk toch de horizon niet helemaal recht geschoten? Geen nood! In Camera Raw kan je dit heel makkelijk recht trekken zonder kwaliteit te verliezen.
Als je dit achteraf gaat doen verlies je helaas altijd wat kwaliteit van je foto, maar door de handige tools in Camera raw trek je het zo recht en behoud je alle kwaliteit.

Hopelijk heb ik je inmiddels overgehaald om raw te gaan schieten.
Shoot jij altijd al op RAW? Of heb je met een reden gekozen voor het gebruiken van JPG?

Liefs, Jasmijn

 


 

9 Comments

 • Reply Kristof 25 juni 2018 at 18:36

  Ik heb het ook op mijn toestel staan maar nog nooit gebruikt.
  Heb je dan photoshop nodig om dit te kunnen bewerken??

  • Reply jasmijnbult 28 juni 2018 at 12:53

   Je hebt ook verschillende gratis progamma’s waarmee je de Raw’s kunt behandelen! Als je erop google naar zoekt vind je ze binnen no time!

 • Reply Wanda 25 juni 2018 at 22:21

  Ik gebruik geen RAW omdat ik al die extra’s niet van belang vind. Ik vind fotograferen super leuk en heb ook altijd wel mijn camera bij me maar al die technische informatie hoef ik niet te weten. Ik vind het prima zoals het nu is.

 • Reply Jouvence 25 juni 2018 at 22:30

  Ik ga het morgen meteen eens bekijken op mijn camera, bedankt voor de tip, had hier nog niet van gehoord.

 • Reply nicole orriens 26 juni 2018 at 07:58

  Ik wist niet eens wat RAW was, behalve in de zin van rauw vlees. Weer wat geleerd!

 • Reply Helena 26 juni 2018 at 08:49

  Deze info gaat voor mij te ver. Ik schiet nooit in RAW

 • Reply hippiemeisje: een persoonlijke blog 26 juni 2018 at 12:17

  Ik trek altijd dubbel: in RAW en in JPEG, gelukkig dat deze functie erop staat. Want wat je zegt klopt allemaal, maar RAW wordt niet overal toegelaten of hoe zal ik het noemen. In het bewerkingsprogramma van het magazine waar ik voor schrijf, kunnen deze bijvoorbeeld niet opgeladen worden. Al kan je natuurlijk die RAW dan ook weer omzetten in JPEG

 • Reply Luc van de Wiel 26 juni 2018 at 12:40

  Hmmm, toch eens kijken of het ook op mijn camera staat. Kun je nagaan wat voor een expert ik ben, qua fotografie! 😉

 • Reply Janet | thatonetime 27 juni 2018 at 21:02

  Poeh, ik zou niet weten hoe mijn foto’s gemaakt worden. Ik zou ook niet weten hoe ik daar achter moet komen haha. Ik ben echt een leek wat dat betreft.

 • Leave a Reply

  Common phrases by theidioms.com