Beeldbewerking/Photoshop

Beta Testen: Het Unify Panel

11 juli 2022

Afgelopen week mocht ik het nieuwe Unify panel testen voor Pratik Naik, een retoucher waar ik al langer tegen op keek. Hij heeft diverse panels uitgebracht. Op Facebook plaatste hij een bericht wie zijn panel wou testen en ik melde me er voor aan en werd geselecteerd. In deze blogpost vertel ik je er meer over.

Waarom mocht ik beta testen?

Op Facebook zit ik in een aantal groepen voor retoucheerders. De groep van Pratik Naik is er daar een van. Twee weken terug had hij een oproep geplaatst wie er interesse had om zijn nieuwste panel te testen, Tom zag deze oproep voorbij komen en heeft mij hiervoor aangemeld. Hij was op zoek naar 3 testers en hij vond mijn werk erg tof en vond het leuk dat ik het panel wou uittesten. Hij leverde een video met hoe het precies werkte en welke functies erin zaten aan, hier ben ik gelijk mee aan de slag gegaan.

Wat is het Unify Panel

Een aantal fotografen/retouchers hebben diverse panels ontwikkeld waarmee je gemakkelijk bepaalde actions kunt uitvoeren. Panels zijn dus eigenlijk een mooier vormgegeven versie van Actions. Unify is een panel, die de naam al doet vermoeden kleuren de kleuren meer serene maakt. Het zorgt ervoor dat alle tinten die jij selecteert bij elkaar in de kleurfamilie komen, waardoor je bijvoorbeeld hele rode tinten eruit kunt halen.

Wat doet het Unify Panel?

Het panel werkt met een gradiënt met de kleuren die jij hebt geselecteerd door middel van de selectie tool. Bij model shoots selecteer je het stuk huid dat jij mooi vindt qua kleurtonen. Deze neemt het panel mee in de gradiënt. De huid wordt geselecteerd en hierover komt dan het effect de gradiënt met de kleuren die jij hebt gekozen. Als er een kleur tussen zit bij het gradiënt die je er niet in wilt hebben kun je deze er heel makkelijk uit halen.

Hoe kan je het inzetten?

Een beeld oogt vaak al veel rustiger als de kleuren wat meer overeen komen. Daarvoor gebruik ik het panel dan ook voornamelijk.
In bepaalde huiden zitten wat meer verschillende ondertonen, door deze tool kan je deze allemaal wat meer naar elkaar toe trekken. Zelf gebruik ik het voor zowel huiden van de modellen als bijvoorbeeld product sfeerbeelden, waarbij je sommige kleuren ook net wat meer dezelfde tint wilt geven. Ideaal als je dus wil colour graden met serene kleuren.

Dodge en Burn

Soms heb je nadat je hebt gedodge en burned toch bepaalde plekken die wat meer nodig hadden waardoor ze iets roze/rood uitslaan.
Daarvoor kan dit panel ook super praktisch zijn, je kan het panel namelijk activeren met een laag masker. Waardoor je op specifieke plekken het effect kan toevoegen. Waardoor je dus bewust ook kan werken met je plekken waar je iets teveel hebt gedodge en burned.

Before & After foto’s

Hieronder een aantal voorbeelden van het gebruik met en zonder Unify Panel.
De beelden zijn op beide beelden al geretoucheerd, en het verschil zit hem alleen in met en zonder panel voor de huid.
Je ziet de verschillen door met je cursor over de foto heen te gaan.Zoals je kunt zien in bovenstaande before en after’s zijn de verschillen niet ontzettend groot, maar heb je bijvoorbeeld net als verschil dat de highlight wat meer meekleurt met de overige tinten in de huid.

Tot slot

Zou ik het panel vaker gebruiken? Ja! Het verschilt een beetje per beeld of het echt iets toevoegt, maar voor beelden waarbij er toch wat kleurverschil in de huid zit vindt ik het mooi om het over het gezicht toe te voegen. Wel werk ik zelf het liefst met een laagmasker zodat je zelf als het waren het effect kunt dodge en burnen. Zodat het helemaal aansluit op je behoefde. Zou jij het panel gebruiken voor jouw foto’s?

Volg je me al op Instagram en Bloglovin’?

No Comments

Leave a Reply

Common phrases by theidioms.com