Fotografie Overig

Boek review: The Fashion Camera

29 maart 2020

Laatst heeft mede modefotograaf, Liselotte Fleur een boek uitgebracht over modefotografie.
Wat zijn de dingen die ik eruit heb gepikt, en dingen die ik vond dat miste in het boek. Een leuke bijkomstigheid was dat de lokale boekwinkel waar ik het boek kocht het boek verkocht voor 21,99 en niet de adviesprijs van 24,99.
Ik verwacht dat ze dit inmiddels hebben aangepast, want het stond zo te zien gewoon verkeerd in de computer, want het etiket achterop geeft ook 24,99 aan.

Wat zegt Liselotte zelf over het boek?

Lenzen, lightshapers, camera’s, werken met een team en jezelf verkopen.
Als modefotograaf moet je veel ballen in de lucht houden. Liselotte werkt al meer dan 10 jaar in deze business. En in dit boek vertelt ze je alles wat je moet weten om aan de slag te kunnen in de modefotografie.
Ze deelt copyrightkwesties, instellingen en praktische social media tips.

De inhoudsopgave.

Wat heel fijn is is dat de inhoudsopgave ontzettend uitgebreid is.
Eigenlijk staat elke specifieke vraag hier in uitgelicht. Waardoor het prettig is als je op een later moment iets wilt opzoeken.
Wat ik ook wel fijn vondt aan het boek is dat ik erachter kwam dat ik sommige dingen ook al deed, en dat ik qua ontwikkeling de goede kant op ga.
Veel herkende ik dus ook al in het boek. Dus misschien is het verstandig als je twijfelt om het boek te kopen goed naar de inhoudsopgave te kijken.

Vormgeving van het boek.

Zoals de inhoudsopgave eigenlijk al weggeeft is het boek ontzettend mooi uitgewerkt.
Er zitten veel beelden, quotes en veel mooie kleuren in. Ze heeft niet gekozen voor een super girly boek wat het ook voor mannen toegankelijk maakt.
Ik denk dat dit haar ook wel sterk maakt, aangezien er vaak vrouwelijke kleuren worden gebruikt in de vormgeving van fotografie boeken door vrouwen.

Wat miste ik?

Ik vondt het ontzettend jammer dat er in het boek totaal geen voorbeelden werden genoemd qua hoe ze bepaalde dingen zelf deed.
Hierdoor vond ik het boek vrij oppervlakkig, doordat ik haar ervaring miste.
Zo had ik graag bij hoofdstuk 1. waar ze budgetten bespreekt van verschillende soorten fotografie (zoals fotograferen voor een magazine) gemiddelde willen zien wat er daar beschikbaar is.
In deze versie van het boek noemt ze alleen waar er minder of meer te verdienen is. Hierdoor ben ik bang dat beginnende fotografen als nog te laag gaan zitten voor de markt.
Maar wie weet neemt ze dit mee in een vervolgversie, voor de niet startende modefotograaf.

Welke dingen hielpen mij weer herinneren dat communicatie key is.

Op een gegeven moment heeft ze het over het communiceren met de opdrachtgever.
Natuurlijk deed ik dit al wel, maar toen zij vermelde dat zij altijd overlegde om de huisstijl van het merk terug te laten komen (bijvoorbeeld in de achtergrond) vondt ik dit echt een eyeopener.
Dit kan voor een merk natuurlijk super versterkend werken!

Liselotte verteld altijd aan de visagiste welk licht ze gaat gebruiken. Dit vondt ik ook super fijne tip.
Ik merkte eigenlijk dat ik mijn team niet betrok in wat het licht precies ging doen. Natuurlijk hadden we het moodboard waar we vanaf werkte, maar dat is qua licht soms toch echt anders.
Wel merk ik dat dit nog best lastig is, aangezien visagiste natuurlijk niet persé de kennis hebben over wat welk licht doet. Dit probeer ik dan zo goed mogelijk te doen en zo kunnen zij er rekening mee houden.

Tot slot

Als je in de modefotografie denk ik zeker dat het wel de moeite waard is om het boek te lezen.
Ook als je al wat langer in het vak zit is het handig om het boek door te lezen. Want zo zie je altijd dat je weer een tip eruit haalt, of juist ziet dat je al op de goeie weg bent.
Wel hoop ik dat ze in de toekomst nog met een verdiepend boek komt, dat nog wat meer ingaat op de aspecten van het budget en het aanpakken van sommige dingen.
Het boek kan je kopen bij diverse boekhandels, of bij Liselotte zelf via haar website voor 24,99

 

9 Comments

 • Reply Simone 31 maart 2020 at 16:37

  Het boek ziet er echt heel mooi uit, maar lijkt me inderdaad alleen handig als je ook in die business werkt.

 • Reply Henk 31 maart 2020 at 16:44

  Mooie eerlijke recensie! Nadeel van cijfers in een boek noemen is dat ze zodra het boek gedrukt is, eigenlijk al verouderd zijn. Dat soort zaken zouden dan veel beter op een site kunnen staan. Dan kan ze daarnaar verwijzen en is het altijd up-to-date

 • Reply Lizette 31 maart 2020 at 17:13

  Wat een bijzonder boek. Ik heb me niet eerder in dit onderwerp verdiept. Ik begrijp wel dat je de eigen ervaring mist, dat had een verdieping kunnen zijn.

  • Reply Tine 31 maart 2020 at 18:45

   Ziet er een leerrijk boek uit. Ideaal eigenlijk om in deze periode wat nieuwe dingen te aan te leren!

  • Reply Liselotte 13 april 2020 at 08:10

   Dat is helemaal waar Henk! Cijfers verouderen snel en daarnaast kunnen ze überhaupt niet geplaatst worden, dat zal ik nog nader toelichten.

 • Reply Stefaan 2 april 2020 at 09:08

  Lijkt me echt een super handig boek als je aan de slag bent met fotografie! ik beperk me tot foto’s met een smartphone en af en toe is met de canon 🙂

 • Reply Manon 2 april 2020 at 11:52

  Ik houd van zulke boeken! Fijn de kritische noot ook in deze review. Voor een leek zoals ik maakt dat niks uit, maar net wat je zegt voor beginnende fotografen is dit misschien wel handiger geweest als er wat duidelijkheid was.

 • Reply Linda 6 april 2020 at 10:29

  Zo te zien bevat het boek prachtige foto’s, alleen daar zal ik al uren naar kunnen kijken!

 • Reply Liselotte 13 april 2020 at 08:14

  Hi Jasmijn,

  Dankjewel voor review en mooie foto’s, erg leuk!

  Fijn dat je wat hebt geleerd en goed te lezen dat je de goede weg opgaat.

  Budgetten/bedragen zijn altijd anders, per merk, per fotograaf, per opdracht. Een shoot is maatwerk. Ik kan helaas niet schrijven dat je voor een fotoshoot €1000 kan vragen als fotograaf. Want wat krijgt die klant voor dat bedrag, en wie is die klant, en wie ben jij als fotograaf en wat kan jij allemaal bieden? En, een beginnend fotograaf vraagt voor eenzelfde shoot weer een ander (lager) bedrag dan een fotograaf die al 30 jaar in het vak zit en veel ervaring en goede apparatuur bezit.

  Je hebt mij geïnspireerd om hier vandaag een IGTV over op te nemen, dus daar zal ik alles uitleggen 🙂

  Dankjewel en veel succes nog!

  Liefs,
  Liselotte

 • Leave a Reply

  Common phrases by theidioms.com