Fotografie Overig

Camera voor fotografie, welke soorten zijn er?

12 mei 2022

Voordat ik een camera had dacht ik dat er maar weinig soorten waren. Totdat ik er zelf een ging kopen. Toen kwam ik er achter dat per camera de kwaliteiten verschillen. Toch zijn voor mij nog niet alle verschillen duidelijk. Dus heb ik onderzoek gedaan. In deze blog vertel ik welke camera’s er zijn en welke kwaliteiten ze hebben.

Camera op je telefoon

Allereerst de camera die tegenwoordig iedereen bij de hand heeft. De camera van je telefoon. Per telefoon verschilt de kwaliteit. Maar elke kan foto’s maken en filmen. Tegenwoordig is met die camera’s veel te doen. Onder andere een timelapse en  Slowmotion opnemen. Maar ook foto’s maken in portretstand of een panorama. Bij een aantal kan je zelfs instellingen invoeren. Voor video de kwaliteit, en voor foto’s de belichting enz. Ook zit er een timer op en heb je altijd een flitser bij je voor de donkere momenten. Er is op internet genoeg informatie en trucjes te vinden hoe je het best foto’s kan maken met je telefoon. Zelf kreeg ik een paar jaar geleden een boek genaamd SNAP! van Ankie Wijnen. Een leuk boekje om in te neuzen als je alleen de camera van je telefoon hebt!

Compactcamera

Dan heb je de camera die veel mensen vaak gebruiken voor vakanties of speciale momenten zonder fotograaf, de compact camera. Het voordeel is dat het een kleine en dus ook afleidend uit de naam compacte camera is. Makkelijk om mee te nemen en niet te lomp. Ik denk dat mensen eerder een kleine spiegelreflex camera zullen kopen dan een compacte. Dat komt doordat de kwaliteit niet optimaal is en je niet de mogelijkheid hebt om van objectief te wisselen. Of foto’s maken met de telefoon en het genoegen nemen met deze kwaliteit en zie ik deze al steeds minder voorbij komen.

Spiegelreflex

Nu we het net toch even over spiegelreflex hadden, deze heeft een betere kwaliteit dan een compacte zoals ik net al zei. Er zijn verschillende prijsclasses. Voor ongeveer € 300,- heb je een standaard lichte camera. Hoe hoger de prijs hoe hoger de kwaliteit en extra opties.  Bij deze camera kan je van objectief wisselen en kan je dus veel verschillende dingen uitproberen. De camera is handmatig en automatisch in te stellen. Door de zoeker van de camera zie je meteen wat je gaat fotograferen door de zoeker, maar ook heb je de optie om te zien wat je doet op het schermpje. Door de handige rubberen greep ligt de camera fijn in je hand en hou je de camera makkelijk vast. Zelf heb ik de Canon 800D. Een middenmaatje van de spiegelreflex camera’s. Prima voor beginnende fotografen. Mijn camera heeft een crop sensor. Ook zijn er camera’s met een grotere sensor.

Full frame

Dat wordt ook wel full frame genoemd. Een camera met crop sensor neemt maar een klein deel van de sensor vergeleken met de full frame. De sensor van full frame is vele malen groter dan crop. Waardoor de kwaliteit beter is en heb je bijvoorbeeld minder snel ruis in je foto’s dan bij crop. Deze camera’s zijn dan ook wel een stukje prijziger.

Is een systeem camera beter?

Een systeem camera heeft geen spiegel die opklapt zoals bij de spiegelreflex. De nieuwste systeemcamera’s zijn de spiegelreflexcamera’s aan het inhalen. Door nieuwe technologieën worden de systeemcamera’s sneller met afdrukken, scherpstellen en krijgen betere sensoren. Systeemcamera’s zijn over het algemeen een stuk compacter en lichter dan spiegelreflexcamera’s. Je kunt deze camera daarom gemakkelijk overal mee naar toe nemen.

Makkelijk mee te nemen

De camera neemt minder plek in beslag dan een spiegelreflex zonder dat er kwaliteit verloren gaat. Dit is een voordeel als je veel onderweg bent met je camera.
Een systeemcamera haalt vaak hogere snelheden, omdat er geen opklapbare spiegel in zit die het vertraagd. Dit heeft nog een voordeel, de camera heeft bijna altijd een stille sluiter. Je kunt zo bijna geluidloos fotograferen. Dit is handig wanneer je niet wilt opvallen, bijvoorbeeld bij het fotograferen van dieren. Ook het scherpstellen gaat snel en gedetailleerd. De scherpstelpunten van een systeemcamera zitten tegenwoordig over bijna heel het scherm verdeeld. De meeste systeemcamera’s hebben een digitale zoeker. Er is altijd een digitaal beeld beschikbaar, waardoor je direct ziet hoe je foto wordt inclusief de toegepaste instellingen. Overbelichting heb je hiermee dus snel in de gaten. Je hoeft de camera dus niet op je scherm te beoordelen, maar dit kan dus direct door de zoeker. Zo mis je minder snel een onverwacht moment.

Nadelen van de systeemcamera

Hoewel de body’s een stuk lichter zijn dan bij de spiegelreflex, zijn de objectieven dat niet. Daarnaast zijn er een stuk minder objectieven beschikbaar, doordat de systeemcamera relatief nieuw is. Ook zijn de objectieven vaak een stuk duurder. Er zijn momenteel nog minder accessoires beschikbaar, maar de sector is volop in ontwikkeling.


Polaroids, de trend!

Momenteel hebben veel mensen polaroid camera’s. Heel leuk dat de foto er meteen uitkomt. Maar je krijgt er maar een. Exact dezelfde foto maken is niet haalbaar en moet je dus andere oplossingen zoeken als meerdere die foto’s willen hebben. Toch vind ik de sfeer heel leuk. Het geeft een beetje een retro look. Ook zie je dat de oude fotorolletjes camera’s ook weer voor de dag gehaald worden. Leuk om mee te experimenteren!

Tot slot

Ik vind het fijn dat ik nu een overzicht heb van de verschillen. Hopelijk jij ook! Zelf hoop ik binnenkort ook een upgrade te kunnen doen. Welke camera heb jij? En of welke zou je graag willen? Ik ben benieuwd!

Bekijk hier mijn vorige blogpost!

 

Volg je me al op Instagram en Bloglovin’?

 

 

1 Comment

  • Reply Objectief, de verschillende soorten op een rijtje! | Jasmijn Bult 19 mei 2022 at 20:02

    […] Bekijk hier mijn vorige blogpost! […]

  • Leave a Reply

    Common phrases by theidioms.com