Fotografie

Canon of Nikon, welk merk is beter?

1 december 2022
foto camera

Ben jij een Nikon fan of ga je toch voor Canon? Allebei een van de grootste camera merken van de wereld. De een is helemaal weg van Nikon, terwijl de ander voor altijd bij Canon zal blijven. Hier worden onderling toch ook best wat discussies over gevoerd. Maar welk merk is nou eigenlijk het best en waar baseer je dat op?

Wat zijn de verschillen?

Hele grote verschillen tussen Nikon en Canon zijn er niet. Maar toch zijn ze ook niet helemaal 1 op 1. Als je naar de buitenkant kijkt heeft Canon meestal een wat modernere uitstraling dan Nikon. Niet dat dit heel belangrijk is, maar dat verschil is er in ieder geval wel. Waar dit door komt? Geen idee, Nikon houdt het gewoon graag bij hun oude, vertrouwde design. Gelukkig heeft de kwaliteit van de foto’s daar niks mee te maken, dus een belangrijk verschil is dit niet.

Allebei de merken zijn erg gebruiksvriendelijk, dus dat hebben de twee concurrenten in ieder geval gemeen. Wel zal je merken dat als je een Nikon camera gewend bent, en daarna eens met een Canon fotografeert, of andersom, alles net even anders werkt. De knopjes zitten ergens anders en je moet alles net even de andere kant op draaien. Dit is altijd even wennen en daarom houden de meeste fotografen ook zo vast aan het merk dat zij al jaren gewend zijn.

Canon of Nikon, welke is beter?

Wel scoort het ene merk beter dan het andere op sommige aspecten. Zo heeft Nikon meestal een hogere maximale ISO-waarde, waardoor je minder snel last krijgt van ruis in je foto´s. Dit zorgt dus weer voor betere beeldkwaliteit. Canon daarentegen heeft weer één van de lichtste spiegelreflexcamera’s ooit uitgebracht. Zo hebben ze allebei hun eigen kwaliteiten en is het moeilijk te zeggen welke nou beter is.

Elke fotograaf is naar wat anders opzoek. Sommige fotografen hebben vaak te maken met slechte en onverwachte weeromstandigheden zoals bruidsfotografen of natuurfotografen. Zij zullen vaak kiezen voor een camera die een hoge maximala ISO-waarde om ruis te voorkomen. Terwijl een product fotograaf, die altijd in de studio te vinden is, zich daar helemaal geen zorgen om hoeft te maken, omdat zij het licht helemaal in eigen handen hebben. Zo zie je maar weer hoe erg dat dus kan verschillen per persoon. Is er eigenlijk wel een beter merk?

Goedkoopste optie

Dit ligt natuurlijk heel erg aan wat voor camera je koopt. Een spiegelreflexcamera is bij beide merken nog best wel betaalbaar. Ga je naar een systeemcamera of full frame systeemcamera, dan ben je al snel een hoop geld kwijt. Wat eigenlijk bij elk camera merk is. Nikon is over het algemeen niet veel duurder dan Canon, en andersom ook niet. Ook op dit aspect verschillen ze dus niet heel erg.

Welk merk past het best bij jou?

Welk merk bij jou past moet je zelf een beetje gaan ondervinden. Maar eigenlijk denk ik dat je jezelf beter af kunt vragen welke camera het best bij jou past. Je hebt kunnen lezen dat er eigenlijk niet veel verschillen zijn tussen de twee merken, maar juist tussen de soort camera die je koopt. Toch merk je dat veel fotografen een voorkeur hebben. Dit heeft meestal meer te maken met gewenning, dan echt de grote verschillen op het gebied van kwaliteit, want die zijn er eigenlijk niet.

Eigen ervaring

Zelf heb ik allebei de merken, Canon en Nikon, veel gebruikt. Mijn eerste eigen camera was een Canon spiegelreflexcamera, en heb daar veel plezier mee gehad. Toen ik begon aan de fotografie opleiding ben ik al snel overgestapt naar Nikon, omdat ze op mijn school alleen met Nikon werken, en ik daar dus ook examen mee moet doen. En aan het begin moest ik daar wel even aan wennen. Niet dat het fotograferen in een keer een stuk lastiger was, maar omdat op de Nikon camera net alles even op een andere plek zat dan op mijn oude, vertrouwde Canon. Maar daar wen je heel snel aan;)

Tot slot

Canon en Nikon zijn allebei hele goede merken. Veel verschillen zijn er niet, dus of er een beter is, betwijfel ik. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur. Maar ben je op zoek naar een goede camera en twijfel je tussen Nikon en Canon? Laat de merken los en focus je op de camera. Naast Nikon en Canon zijn er nog zoveel meer merken, ga lekker op onderzoek uit en kijk welke camera het best bij jou past.

Tot volgende week!

Volg je me al op Instagram en Bloglovin’

No Comments

Leave a Reply

Common phrases by theidioms.com