Laatst had ik het met Jasmijn over haar colorcheck passport. Een zwart plastic mapje met aan de ene kant diverse kleuren en aan de andere kant een grijs vlak. Ik had geen idee waar de kleurtjes handig voor zijn. Ik ging op onderzoek uit!
Wat is een colorcheck passport?
Een colorcheck passport is een zoals het zegt, een plastic paspoort die je van twee kanten kan openen. De ene kant is grijs en de andere kant heeft 24 verschillende kleuren. Dit paspoort wordt veel gebruikt in de fotografie om foto’s kleur echt te maken.

Grijze kant
In het paspoort is een grijze kant. Dat is een gemiddeld grijze kleur die er voor zorgt, dat je foto’s, na dat je een foto van de grijskaart hebt gemaakt, kleur echt zijn. Het helpt de camera om de kleuren correct vast te leggen. Door de camera een bekende kleur met een vaste waarde te laten zien, kan hij dat als referentie voor alle andere kleuren gebruiken. Zo heb je de juiste witbalans. De grijze kant is 18% grijs.
Kleuren kant
De andere kant van het paspoort heeft kleuren. Deze zijn er om je eigen smaak in de foto’s te krijgen. Zo kan je warmte in de huidtinten toevoegen, of een bepaalde kleur een boost geven.
Kleur profiel
In een aantal bewerkingsprogramma’s kan je gebruik maken van de standaard kleurprofielen. Maar je kan ook je eigen kleur profiel maken in bijvoorbeeld Lightroom of een bij de colorchecker geleverde software de profielen zelf aanmaken in verschillende omstandigheden. Waarbij de combinatie van de lichtomstandigheid en gebruikte lens kan verschillen. Door een foto te maken van de colorchecker kun je een profiel aanmaken, voor als je bijvoorbeeld steeds dezelfde set gebruikt. Je kan dus ook per shoot een apart profiel aanmaken. De kleuren zijn dan realistischer. Uiteindelijk is dat beter voor het eindresultaat. Heb ik van mijn onderzoek opgemaakt. Maar het blijft iets persoonlijks en het is een kwestie van smaak.
Tot slot
Nu heb ik geleerd wat je allemaal met een Colorcheck passport kan doen! Een voordeel van een paspoort is ook dat je het dicht bewaard en de kleuren niet beschadigen. Met een open kaart is het sneller beschadigd en daardoor minder nauwkeurig. Ook heb nu ook gezien dat het heel handig is om te hebben.
Bekijk hier mijn vorige blogpost over mijn allereerste beautyshoot!
En volg je Jasmijn al op Instagram en Bloglovin’?
No Comments