Reizen

De hidden gems van Deventer

20 mei 2020

Om de kleine ondernemers te steunen leek het mij leuk om een artikel te schrijven over alle hidden gems die wij wel eens bezoeken in Deventer. Sinds kind af aan woon ik al in Deventer, en wellicht vindt je wat pareltjes die je nog niet kent. In dit artikel neem ik je mee wat voor mij bijzondere plekjes in Deventer zijn, met andere woorden de hidden gems!

Deventer is een van de 5 oudste steden van Nederland, en dat zie je ook wel als je door de stad wandelt aan alle gebouwen. Hierbij is het ook altijd leuk om omhoog te kijken, hier zitten altijd kleine verhaaltjes op de gevel verstopt. Het oudste stenenhuis van Nederland staat ook in Deventer, maar is niet echt de moeite om te bezoeken, maar wel een leuk feitje!

Restaurants/Cafe’s

Deventer heeft ontzettend veel cafe’s en restaurants, en er zijn er nog zoveel meer die super leuk zijn om te zitten. Maar om een kleine selectie te maken met restaurants en cafe’s die ons opvallen heb ik er hier een aantal uitgelicht.

Fooddock

Deze hippe plek heeft eigenlijk heel veel weg van de Foodhallen in Amsterdam. Alleen dan een stuk kleiner. De gerechtjes hier zijn wat meer aan de prijs, maar als je met een groep gaat lunchen of avond eten zorg je er wel voor dat er voor ieder wat wils bij zit.
Het is een relatief kleine zaak met ongeveer 10 verschillende eettentjes, maar je kan leuk in de jachthaven zitten, deze plek heeft een beetje de vibes van de NDSM-werf in Amsterdam. Na het eten is het dan ook leuk om een rondje door het havengebied te lopen.

Fooddock in Deventer

Davo

Tussen fooddock en de stad van Deventer heb je Davo zitten. Davo is onze eigen brouwerij, en het leuke is dat Davo bier ook op steeds meer plekken verkocht wordt. Zo waren Tom en ik laatst in Arnhem en zagen dat ze hier ook Davo bier verkochten.
Als je het leuk vindt om bier te proeven of van specifiek bier houdt, is het heel leuk om hier een keer te gaan zitten en eventueel een proeferij te doen.

Happy Tosti

Happy Tosti begint steeds in meer steden zijn deuren te openen, in Deventer zitten ze inmiddels al een aantal jaar. Bij Happy Tosti werken veel mensen die een beperking hebben tot de arbeidsmarkt en niet helemaal mee komen, bij happy Tosti krijgen ze daarvoor wel de ruimte.
Het fijne is dat de gerechten hier te betalen zijn en ideaal is om met een vriend(in) te zitten.

Talamini/Gio’s

Als je dol bent op IJs zijn zowel Talamini als Gio’s leuk om heen te gaan. Bij Talamini kan je wat normaler IJs halen, maar ze hebben voor ieder wat wils. Gio’s heeft wat bijzondere smaken ijs, en dat trekt ook heel wat mensen. Vanuit beide IJs salons kan je makkelijk naar de IJssel lopen om het daar op te eten.

Meadow

Meadow is alleen in de zomer open, niet zo gek want in de winter loopt het op de locatie van Meadows helemaal onder water. Het leuke van Meadow is dat je hier over de IJssel kan uitkijken en eventueel met het pondje over kan om de stad in te gaan.

Tea Rose

Zelf ben ik een ontzettende fan van Engeland en ik ben dol op scones. De tea rose is kort geleden overgenomen door nieuwe eigenaren die goed doorwerken. Het is altijd slim om bij de Tea rose te reserveren want het is er vaak best druk, maar zeker leuk om te zitten met iemand.
De prijzen liggen iets hoger, maar voor een high tea vindt ik het zelf zeker waard.

Bezoeken

Deventer heeft veel leuke plekjes om te bezoeken, die je in andere steden misschien minder snel zou zien. Er zijn veel oude gebouwen die een verhaal vertellen en waar je iets bijzonders kan zien.

De Muntentoren

In Deventer werden vroeger munten geslagen, helaas is dat vandaag de dag niet meer, maar is deze plek wel super geschikt voor een mooie Instagram foto. De Muntentoren is zeker wel een aanrader om te bekijken.

Bibliotheek

Dit is een van de hidden gems die het nieuwste is uit dit rijtje. Sinds 2018 heeft Deventer namelijk een nieuwe bibliotheek. De bibliotheek is een echte eye-catcher en de binnenkant is heel mooi gecombineerd, het gebouw is namelijk vast gebouwd aan een wat ouder gebouw waardoor het echt een verhaal verteld. Het is een heerlijk pand om door heen te wandelen en eventueel even koffie te drinken en de krant te lezen.

De kluis bij Carlos in Huis

Carlos in huis is een woonwinkel die zich vlak bij mijn studio bevindt. Een tijd geleden is de film Baantjer opgenomen bij ons in de studio, maar een deel is ook opgenomen in de woonwinkel haast naast de studio. Ze hadden namelijk een ouderwetse bank nodig, Carlos in Huis was vroeger de Hollandse bank, maar door de aanpassingen die de winkel boven heeft gemaakt was dit gedeelte niet meer geschikt en hebben ze dat stuk bij ons gefilmd.
Als je Carlos in huis binnengaat is het sowieso leuk om door het gebouw te lopen, maar in de kelder zijn de oude kluizen nog aanwezig en hier kan je dan ook lekker rond kijken.

De kerk achter de VVV

Dit was een van de dingen waar ik pas achter kwam toen ik al ruim 18! jaar in Deventer woonde. Wellicht komt dit ook omdat de VVV eerder op een andere plek was gevestigd, maar als inwoner van een stad/dorp hoef je vaak niet naar de VVV.
Tijdens de open monumenten dag deden we dit wel, als je door de VVV heen loopt kan je via de achterkant in een kerk komen. Deze zie je vanaf de straatzijde helemaal niet en zit dus echt verstopt in een hofje.

De 3 Ridders

In een zijstraatje heb je een piep klein winkeltje waar je diverse engelse etenswaren hebt, maar binnen deze winkel zit nog een hidden gem. Boven in de winkel heeft een van de eigenaren namelijk zijn verzameling van het koningshuis. In het museum is tevens een muurschildering uit 1549 van de feestelijke intocht van Filips II in Deventer te zien. Ze waarderen het ook heel erg als je interesse toont in zijn collectie, en hij weet over elk item inside information te vertellen. Het is een kleine winkel waardoor het erg persoonlijk is.

Ben je van plan als je weer wilt reizen of vakantie in eigen land hebt om een van deze hidden gems te bezoeken?

Volg je me al op Instagram en Bloglovin’?

9 Comments

 • Reply Gabrielle 22 mei 2020 at 08:47

  Jeetje Jasmijn, wat veel leuke tips! Happy Tosti heb ik in Leiden bezocht en vond ik super leuk. Ik ben nog nooit echt in Deventer geweest maar dat trekt mij nu wel!

 • Reply Caroline 22 mei 2020 at 08:52

  Zo zeg, wat biedt Deventer veel leuke spots om te bezoeken. Ik hou het in gedachten voor een dagje uit in eigen land deze zomervakantie.

 • Reply nicole 22 mei 2020 at 09:23

  Ik krijg helemaal zin om naar Deventer te gaan nu. Wat ziet dat er allemaal leuk uit!

 • Reply Sebastiaan 22 mei 2020 at 12:28

  Ik ben nog nooit in Deventer geweest, maar na het lezen van je artikel wil ik het zeker een keer gaan bezoeken. Vooral de munttoren en bibliotheek lijken me erg cool om te zien! 🙂

 • Reply Kirsten 22 mei 2020 at 20:22

  Wat een leuk artikel zeg! Vond Deventer al een prachtige stad, maar kende deze plekjes nog niet. Zou bijvoorbeeld graag de kluis eens willen bezoeken, houd wel van die oude plekjes om te bekijken. En de horecaplekjes zien er ook fijn uit om te zitten 🙂

 • Reply Sherry 22 mei 2020 at 21:10

  Goede tips meid. De kerk achter de vvv heb ik echt gemist. Zeker nadat het rustiger wordt na corona dan ga ik er zeker een keer heen.

 • Reply beautyn0te 22 mei 2020 at 22:28

  Wauw, prachtig daar zeg! Ik zou er zeker heen willen gaan na het lezen van je blogpost

 • Reply Sandra 24 mei 2020 at 15:07

  Nog nooit in Deventer geweest, maar het lijkt me een erg fijne plek. Ik onthoud het alvast voor een weekendje weg!

 • Reply Manon 24 mei 2020 at 17:48

  Leuke tips! Zal ze eens naar mn nichtjes sturen, ze komen er vaak.

 • Leave a Reply

  Common phrases by theidioms.com