Fotografie

De musthaves voor een productfotograaf

17 oktober 2022

Als productfotograaf maak je nogal gebruik van veel verschillende tools, in deze blogpost neem ik je mee welke tools ontbreekbaar zijn in je toolkit als productfotograaf

Door corona ben ik me de afgelopen jaren meer gaan focussen op productfotografie, tijdens mijn studie had ik er kennis mee gemaakt, maar was er daardoor juist niet enthousiast van geworden. Door corona ben ik een stuk meer gaan doen met productfotografie en nu zou ik het niet meer willen missen. Tijdens het fotograferen maak ik gebruik van diverse tools om het product nog makkelijker en/of toffer te maken.

Buddie/Bluetag

Buddie ken je wellicht nog van vroeger als kind. Het is dat kleverige goedje waarmee je posters aan je muur kunt hangen.
Maar als productfotograaf kan je er dingen mee vast zetten zodat het niet wegrolt. Omvalt. Soms wil je bijvoorbeeld de deksel van een potje ernaast zetten. Maar blijft hij maar steeds rollen, hiervoor kan je buddie perfect gebruiken, een klein stukje aan de onderkant en hij blijft staan in de houding die eigenlijk niet “kan”

Gordijnstok

Als fotograaf moet je creatief zijn toch? Een beeld waarbij het lijkt alsof de dop/flesje/product zweeft? Grote kans dat er gebruik is gemaakt van de gordijnstok techniek. Een gordijnstok kan je doorzichtig kopen en is daarom super praktisch, dit is namelijk relatief makkelijk weg te werken in photoshop. Maar er is nog een voordeel, het is namelijk gemaakt van plexiglas waardoor je hier makkelijk met buddie je product op kunt plakken, hierdoor kan je buiten je set de stok vasthouden om zo in beeld je product op de perfecte plek te laten “zweven”

Plantenspuit

Vooral bij skincare komt deze tool ontzettend goed van pas. Vaak lees je op verpakkingen dat het zorgt voor een “dewy skin” waterdruppeltjes zorgen voor een fris effect en passen daarom ontzettend goed bij deze verpakkingen. Super simpel, maar wel een effect dat je moeilijk kunt bereiken zonder plantenspuit, tenzij je natuurlijk steeds een tandenborstel nat wilt maken om daarmee te spetteren.

Aquarium

Om even in het water thema te blijven, een aquarium is zo ontzettend handig voor tijdens shoots. Zelf heb ik een glazen aquarium omdat je deze redelijk makkelijk schoon kunt maken (ik zeg redelijk omdat na er een halve fles olijfolie in te hebben geschonken (dit was nog voor alles zo duur en zeldzaam werd) het iets lastiger werd met schoonmaken) En glas het helderste effect geeft, die toffe onderdompel shots worden vaak in een studio gemaakt met een glazen aquarium.

Blokken

Ik gebruik ontzettend veel zeepbakjes, tandenborstelbekers op de kop voor toffe productshots. Iets wat eigenlijk niet mag ontbreken in ieder productfotograaf zijn stash zijn witte blokken voor productfoto’s. Zelf heb ik een tijd terug ontzettend mooie houten blokken besteld via AliExpress. Hierbij moet ik wel aangeven dat het altijd een risico is aangezien je tegenwoordig natuurlijk niet boven een bepaald bedrag uit mag komen in verband met de inklaringskosten. Gelukkig heb ik het geluk gehad dat het pakket hier niet door is onderschept.

(Waterdichte) achtergrondjes

Vinyl achtergronden zijn super fijn als je met water werkt. Voor productfotografie kan je deze vaak ook bestellen in een eigen hex code.
Zo kan je ook voor een klant een specifieke kleur-achtergrond bestellen. Zelf ben ik fan van werken met effen kleuren, maar je hebt ook ontzettend veel verschillende materialen achtergronden, denk hierbij aan een soort tegelwand.

Föhn

Momenteel zijn water shots waarbij je ziet dat het water beweegt heel erg in. Hiervoor kan je het beste een föhn gebruiken (of rietjes, maar daar wordt je hulp/stagiaire wat minder blij van)

Handschoenen

Verschillende soorten handschoenen zijn super handig. Werk je met glanzende producten zoals lipsticks, sieraden. Dan wil je handschoenen aan. Niks is zo erg als in de nabewerking erachter komen dat er een hele grote vingerafdruk op het product zit. Zelf werk ik vaak met stoffen handschoenen en met latexhandschoenen. Ik heb vrij kleine handen en dan zijn stoffen handschoenen niet altijd ideaal. Deze sluiten namelijk niet helemaal perfect aan waardoor het lastig is de producten millimeters te verplaatsen. Vaak doe ik dan ook als ik de hele tijd dingen een beetje moet verplaatsen latex handschoenen aan zodat ik het makkelijk kan aanpassen, maar als ik het voor 1 foto moet doen zijn stoffen handschoenen fijner.

Tot slot

Heb jij bepaalde accessoires als fotograaf die je niet kunt missen?

Volg je me al op Instagram en Bloglovin’?

2 Comments

  • Reply Linda schrijft 't op 18 oktober 2022 at 10:10

    Een plantenspuit wat een geniaal idee, je blog geeft leuke inspiratie!

  • Reply Jouvence 19 oktober 2022 at 10:10

    Leuk om te lezen welke accessoires je gebruikt! Het idee van het aquarium vind ik erg tof.

  • Leave a Reply

    Common phrases by theidioms.com