Overig

Spiegelreflexcamera en systeemcamera, wat zijn de verschillen?

8 december 2022
foto camera

Systeemcamera’s komen steeds meer op de markt, maar wat maakt de systeemcamera nou zo anders dan een spiegelreflex camera? Zijn er veel verschillen? En moet je overstappen naar een systeemcamera of is het handig om het gewoon bij de spiegelreflexcamera te houden? Wil je meer weten? Lees dan snel verder!

Wat is een spiegelreflexcamera

Een spiegelreflexcamera (DSLR camera) is  een camera waarbij je de objectieven kunt verwisselen. Ook hebben ze een hele boel instelmogelijkheden en verschillende standen. Zo kan je handmatig je belichting sturen, maar heb je ook een automatische stand waarbij de camera het belichtingswerk doet. Met een spiegelreflexcamera maak je een foto d0or in de zoeker van de camera te kijken. Hoe dit werkt is als volgt: Het beeld dat je ziet gaat door de lens naar een spiegeltje binnen in je camera. Door de spiegel wordt het beeld omhoog gereflecteerd naar het prisma, en daarna naar je zoeker, waar jij doorheen kijkt. Vandaar dus de naam: Spiegelreflexcamera.

Voordelen van een spiegelreflexcamera

  • Een spiegelreflexcamera heeft een redelijk grote sensor waardoor ze veel licht kunnen opvangen. Dus als er weinig licht is, kan je met deze camera nog mooie foto’s maken.
  • Zoals ik al net al even heb vermeld hebben spiegelreflexcamera’s een hele boel instelmogelijkheden. Je kan alles zelf bedienen, wat voor veel fotografen een groot voordeel is. Maar als je het nog lastig vindt om een camera te besturen, kan je ook gebruik maken van de automatische standen op de camera. Dit is weer een heel groot voordeel voor beginners.
  • Nog een groot voordeel is dat je de objectieven kan verwisselen van de camera. Zo heb je super veel mogelijkheden binnen het fotograferen. Voor een portretfoto heb je namelijk een heel ander objectief nodig dan voor bijvoorbeeld landschap fotografie. Bij landschap fotografie wil je veel meer zien van de omgeving en wil je de foto het liefst zo wijd mogelijk schieten. Terwijl het bij een portret veel meer gaat om het model, en wil je eigenlijk helemaal niet zo veel van de omgeving zien.
  • Er zijn een super veel objectieven voor spiegelreflexcamera´s. Zo kan je ook makkelijker aan een goedkoper tweedehands objectief komen.

Wat is een systeemcamera?

Een systeemcamera is eigenlijk een spiegelreflex camera, maar dan wat compacter en moderner. Eigenlijk zijn er helemaal niet zoveel verschillen. Het grootste verschil is dat de zoeker bij een systeemcamera digitaal is, je kijkt dus door een digitaal scherm. Er zit dus geen spiegel binnen in je camera. Hierdoor is de systeemcamera veel compacter. De systeemcamera’s zijn wel wat nieuwer. Ze worden steeds meer ontwikkelt, waardoor ze vroeg of laat, de spiegelreflexcamera gaan inhalen.

Voor de rest werkt de systeemcamera hetzelfde als een spiegelreflexcamera, maar omdat de systeemcamera een stuk lichter en compacter is, stappen toch veel fotografen over naar een systeemcamera. Maar zeker niet alle fotografen stappen zo snel over. De systeemcamera’s zijn namelijk een stuk duurder dan de spiegelreflexcamera’s. En aangezien de camera’s over het algemeen niet veel van elkaar verschillen, is het niet echt noodzakelijk om jouw spiegelreflexcamera zomaar weg te doen. Daarnaast vinden veel fotografen het helemaal geen probleem dat hun camera wat groter is en maakt het formaat van de camera niet zo veel uit. Zo hebben ze in ieder geval wat om vast te houden.

Voordelen van een systeemcamera

  • Systeemcamera’s kunnen ogen van mensen en dieren herkennen, en daarop scherp stellen.
  • Het is een hele lichte en compacte camera, wat voor veel fotografen erg fijn is. Hierdoor is het ook een fijne camera om mee te nemen.
  • Toch kan je er niet omheen, de systeemcamera’s halen de spiegelreflexcamera’s langzaam in. Ze worden sneller, scherper en krijgen betere sensoren. Al gaat hier wel wat tijd overeen.
  • Systeemcamera´s zijn over het algemeen een stukje sneller. Dit komt doordat er geen spiegel in je camera zit die open en dicht moet klappen. Ook zijn ze hierdoor erg stil. Dit is fijn bij bijvoorbeeld het fotograferen van wilde dieren.

Systeemcamera of spiegelreflexcamera?

Als je een compacte, lichte, stille en modernere camera zoekt, moet je toch echt voor de systeemcamera gaan. Maar maakt grootte je helemaal niet zo uit en vind je het juist fijn dat je door een analoge zoeker kijkt? Dan is de spiegelreflexcamera een goede optie voor jou. Hierbij is een spiegelreflexcamera ook nog eens een stukje goedkoper. Houd er wel rekening mee dat de systeemcamera’s steeds meer ontwikkelt worden en de spiegelreflexcamera’s daar wat in gaan achterlopen. Maar voor nu zijn de verschillen nog zo klein, dat een spiegelreflexcamera er nog wel even mee door kan.

Tot slot

Ben jij er al uit? Wordt het een spiegelreflexcamera, of ga je voor een systeemcamera?

Tot volgende week!

Volg je me al op Instagram en Bloglovin’

No Comments

Leave a Reply

Common phrases by theidioms.com