Achter de schermen Fotografie

De verschillende studio’s die we hebben gehad.

17 november 2019

De afgelopen jaren ben ik een aantal keren van studio verhuisd, maar waar liep ik tegen aan met de verschillende ruimtes. Wat heeft elke ruimte uniek gemaakt, en waardoor voelde ik me er thuis of juist niet. In deze blog laat ik je mijn verschillende ruimtes zien en waarom ik voor de verhuizing heb gekozen. 


In 2015 had ik mijn eerste studio ruimte gehuurd, ik kan me nog herinneren dat ik huilend op de grond zat omdat ik niet geloofde dat dit mijn ruimte was, bizar!

Midden 2014 huurde ik voor het eerst een studio in het oude ziekenhuis in Deventer, De Geertruidentuin.
Het concept van het oude Deventer ziekenhuis was dat er ontzettend veel kleine ondernemers zaten, van nagelsalons tot diverse praktijken, de sfeer was heel gemoedelijk en elk jaar werd er een open dag gehouden waardoor je weer meer publiciteit kwam.
Bovenstaande foto’s werden gemaakt van alle ondernemers van het pand, dit werd gepubliceerd op de website van de Geertruidentuin, het artikel kan je hier terug lezen.

Waarmee begon ik?

Ik begon in een mooie ruimte, van ongeveer 35m2. Ik had een terras aan m’n studio, wat erg leuk was want zo kon je in de zomer lekker buiten zitten. Het was een vierkante ruimte en ik werkte vaak met doeken van de markt die ik met tape vast maakte aan de muur, op een gegeven moment had ik een gordijnstang opgehangen waaraan ik mijn achtergronden met markt klemmen mee kon vastklemmen. Professioneel was ik dus nog niet, maar hier heb ik al wel ontzettend veel geleerd.

In 2016 verruilde ik mijn eigen stekkie in de Geertruidentuin voor een grotere ruimte met een collega-fotograaf.

Inmiddels was ik mijn vorige studio ontgroeid en zag ik dat een collega-fotograaf haar studio moest verlaten in verband met de kosten, ik stuurde haar een berichtje of het geen idee was om het te delen.
We besloten om deze ruimte te delen, onze equipment was van hetzelfde merk dus dat werkte goed samen! Na een tijd ontgroeide we elkaar, zij fotografeerde veel kinderen en huisdieren waardoor er vaak kinderspullen, vieze luiers en hondenharen in de studio lagen.

Hygiëne 

We zaten qua hygiëne en omgaan met de spullen niet dezelfde lijn. De ruimte was een stuk groter, we hadden een soort conciërge hok achterin de studio waar we ideaal onze achtergrondrollen konden stallen. Deze ruimte was ongeveer 50m2, een stuk groter dan de vorige studio die ik had. De ruimte was ook rechthoekig waardoor je als fotograaf meer naar achteren kon, hierdoor werden totaal shots ook een stuk beter

Verbeteren

Inmiddels was ik ook gestart met het gebruik van Tether waardoor mijn klanten met me mee konden kijken. Op een gegeven moment had ik een zakelijke afspraak, toen ik een half uur van tevoren in de studio aankwam zag ik dat de studio bedolven was onder de hondenharen, dit was het keerpunt dat ik echt merkte dat we qua professionaliteit totaal op een andere lijn zaten en dat we elkaar hierin niet meer konden helpen, eens kwam het ter spraken met een klant en zij bezat een pand, ze had hier nog plek en al vrij vlug had ik de keuze gemaakt om hier naar toe te vertrekken, ik zij m’n contract bij de Geertruidentuin op en vertrok naar de Keulenstraat.

Eind 2017 liet ik het Geertruidentuin achter me en vertrok ik richting het industrieterrein.

Met de persoon waarmee ik de vorige studio deelde hadden we beide andere wensen qua apparatuur en aankleding van de studio, het was niet meer eigen. Via een klant in de studio heb in gekeken bij een andere ruimte die zij verhuurde, en dat leek ons wel wat, het plafon was eigenlijk te laag, maar door er een plafonplaat uit te halen paste de achtergrondrollen er toch in. Deze ruimte was op een tweede verdieping van een pand op het industriepand, dit was ideaal want er was altijd controle over de panden, het nadeel was dat het vanaf mijn huis een half uur fietsen was, vooral in de wintermaanden een belemmering. In deze studio werkte we dan ook eigenlijk alleen als we echt klanten moesten ontvangen, soms moest ik voor een klant speciaal op en neer ’s avonds en dat begon op een gegeven moment wel zijn tol te eisen.

Investeren

In deze studio begon ik ook steeds meer te investeren in diverse apparatuur, op een gegeven moment schafte ik een Deep Octa aan, die heel prettig is om mensen mee uit te lichten, maar eigenlijk begon het lage plafon nu echt een belemmering te worden.
Toen merkte we echt dat het tijd werd om een studio met een plafon aan te schaffen die minimaal 3 meter hoog was. Ook was in deze studio, zoals bovenstaande video te zien is een deel van een ruimte, maar van mij, waardoor de ruimte was killer uitkwam.
Het was tijd om op zoek te gaan naar een ruimte die we lekker eigen en knus konden maken!

In 2018 verhuisde ik naar het Hegius, een oud schoolgebouw aan de Nieuwe Markt.

Dit is mijn huidige plekje die eigenlijk redelijk aan mijn “eisen” voldoet, het plafon is 5 meter hoog, de ruimte is eigenlijk iets te klein, vooral met grote groepen, maar het daglicht is ideaal, de hoogte en de ruimte is erg mooi.
Toen we onze vorige studio gingen verlaten zijn we veel rond gaan bellen, ik had ook op internet op een aantal dingen gereageerd, op een gegeven moment werd ik terug gebeld door een bedrijf waarbij ik op twee panden had gereageerd, helaas moest hij me twee keer teleurstellen in verband met de hoogte, maar belde me later terug dat hij mij van zijn vrouw niet 3x teleur mocht stellen en dat ik binnenkort kon komen kijken bij het Hegius. Een pand dat zij net hadden opgekocht en waar ze nog een akkoord mee moesten krijgen met de gemeente qua plannen. En dat ze het tijdelijk wouden gaan onderverhuren.

Als eerste kijken

Op de dag dat zij zelf de sleutel kregen mochten we gelijk komen kijken waardoor wij als eerste de keuzes hadden tussen diverse ruimtes, we hadden bewust de vader van Tom meegenomen om mee te kijken naar de ruimtes.
De ruimte die ik uiteindelijk heb gekozen heb ik gekozen omdat hij lekker dicht bij de ingang zit, en omdat hij als enige in het hele gebouw een fantastische kast erin heeft zitten.


De dingen die voor mij in een studio ruimte echt onmisbaar zijn is het volgende:


– Een ruimte die minimaal 3 meter hoog is.
– De ruimte moet minimaal 50m2 groot zijn, en het liefst zelfs groter!
– Sfeer!
– Goed bereikbaar, zowel met het ov als de auto.

Dit zijn voor mij echt de belangrijkste dingen over een ruimte in de fotografie, maar ik denk dat er altijd wel iets komt wat beter of anders kan. Je zult in elke upgrade dingen weer anders ervaren en elke ruimte heeft zijn voor en nadelen. In de studio waar ik nu inzit kan ik waarschijnlijk nog tot april 2020 zitten, en hierna moet ik weer op zoek naar de volgende perfecte ruimte!

Wat vindt jij onmisbaar in een (studio)ruimte?

13 Comments

 • Reply Georgina Lifestyle 17 november 2019 at 19:50

  Wat een leuke blog! Ik doe zelf ook hobbymatig fotoshoots en vind dit dan leuk om te lezen hoe andere fotografen werken. Succes! Ik fotografeer echter alleen buiten m.u.v. babyshoots bij de mensen thuis, dus ik heb geen studio nodig.

  • Reply jasmijnbult 18 november 2019 at 11:30

   Dankjewel! Slim om inderdaad ook naar andere te kijken, zo kan je er soms echt handige dingen uithalen voor je eigen business!

 • Reply Henk 17 november 2019 at 20:24

  leuk om de ontwikkeling van je studiokeuze te zien. steeds meer licht,

  • Reply Alexandra 18 november 2019 at 10:00

   Leuk om te zien dat de studio mee ontwikkeld met jouw ontwikkeling. Lijkt me een heerlijk plekje waar je nu zit.

   • Reply jasmijnbult 18 november 2019 at 11:40

    Heerlijk inderdaad! Ik loop binnen 2 minuten de stad in, wat soms wel gevaarlijk kan zijn!

  • Reply jasmijnbult 18 november 2019 at 11:40

   Dankjewel! Klopt inderdaad, steeds meer daglicht, soms ideaal soms zit het je enorm tegen.

 • Reply Erin 17 november 2019 at 23:11

  Wat leuk om te zien en te lezen zo!

 • Reply Marieke 18 november 2019 at 12:54

  Oeh, nog lastig dus om een goede studio te vinden

 • Reply Jeannet 18 november 2019 at 23:14

  Je hebt helemaal gelijk dat je eisen stelt aan je studioruimte. Je bent er tenslotte bijna de hele dag aan het werk, dan moet het ook voldoen aan wat je nodig hebt. Succes verder! gr. Jeannet

 • Reply nicole 19 november 2019 at 07:02

  Ik vind die eerste lokatie in een oud ziekenhuis heel bijzonder! En die klinkt ook zo gezellig.

 • Reply Bouchra 20 november 2019 at 09:58

  Het is super belangrijk om een fijne werkplaats te hebben en die ook nog aan je eigen wensen voldoet. Heel goed dat je kritisch blijft en blijft verder ontwikkelen.

 • Reply Nathalie 20 november 2019 at 10:35

  Zo te lezen is wel elke verhuizing leerzaam geweest. Mooie studio de laatste foto!

 • Reply Fotografie producten die ik bezit. – Jasmijn Bult 23 februari 2020 at 20:00

  […] accessoires bij dus dat was ontzettend fijn. Deze lampen heb ik met veel plezier gebruikt in mijn eerste en tweede studio De afgelopen jaren ben ik veel met mensen gaan werken en ik ontdekte dat deze lampen voor mij te […]

 • Leave a Reply

  Common phrases by theidioms.com