Achter de schermen Ondernemen

De voor- en nadelen van een (fotografie)studio

11 december 2019

Een tijd geleden nam ik jullie al mee in het artikel in welke fotografie studio’s ik de afgelopen jaren heb gehad.
Hierin vertelde welke dingen nodig zijn voor mij in een studio, maar er zijn natuurlijk ook nadelen.
In dit artikel neem ik jullie mee in de voor en nadelen van een studio. Door de jaren heen heb ik natuurlijk voordelen en nadelen ontdekt van het huren van een eigen studio ruimte.
Maar wat zijn deze voor en nadelen nu eigenlijk, en wegen de voordelen wel op tegen de nadelen?
Ik ben begonnen met een fotografie studio alleen, toen de kosten op een gegevens moment toch teveel werden ben ik op zoek gegaan naar een huurbuddy.
Uiteindelijk groeide ik de ruimte uit en zag dat een andere fotograaf een buddy zocht, daar ben ik bij ingetrokken.

Het delen van een studio

Op een gegevens moment ben ik dus ingetrokken bij een fotograaf, ik merkte dat de persoon waarmee ik het huurde en ik qua het gebruik van spullen niet echt op een lijn lagen. Het voordeel van een fotografie studio delen is natuurlijk dat je de kosten kan splitsen. Maar dan is het wel heel belangrijk dat je op een lijn zit. Soms kwam ik in de studio vlak voor ik een klant had, en als ik er dan achter kwam dat de studio totaal niet was opgeruimd baalde ik weer van het feit dat het niet helemaal m’n eigen plekje was.
Ook kan je door het delen van een studio er natuurlijk niet op elk moment in, maar moet je dit goed noteren in een gezamenlijke agenda.

De nadelen van het delen van een studio zijn:

– Je weet nooit hoe je de ruimte aantreft
– Je moet duidelijke afspraken maken met de mede-huurder
– Het nadeel van spullen delen zoals bijvoorbeeld achtergrondrollen is dat deze sneller slijten.

De voordelen van het delen van een studio zijn:

– Je kan de kosten delen, waardoor je elke maand toch een smak minder geld kwijt bent
– Je kan spullen delen, zo hoef je niet 100 achtergrondrollen aan te schaffen, maar in plaats daarvan maar 50.

Fotografie studio met daglicht

De kosten

Aangezien ik er na de vervelende situatie van het delen van de studio ervoor heb gekozen alleen nog maar zelfstandig ruimtes te huren liep dit natuurlijk op in de kosten.
Daarom had ik er vorig jaar januari voor gekozen om mijn prijs omhoog te gooien. Zoals je in de vorige post kon lezen ben ik chronisch ziek, studeer nog en loop op dit moment stage.
Het is niet dat ik een volledige week in mijn studio kan zitten om daar te werken of te fotograferen. Hierdoor moet ik de kosten helaas voor mijn klanten iets hoger houden.
Deze kosten zou je dus kunnen minderen om ervoor te kiezen om alleen een studio te huren als je een opdracht hebt. Dit drukt de kosten over de maand, maar de kosten voor eenmalig huren liggen hoger.

De voordelen:

– Je kan er altijd naar binnen stappen, een spoedklus is geen probleem
– Je hebt je eigen plek die je hebt aangekleed zoals jij wilt.
– De kosten komen vast terug, dus je weet wat je minimaal moet omzetten.

De nadelen:

– De kosten zijn vast en je bent maandelijks een bedrag kwijt, afhankelijk van je verhuurder kan je het binnen een maand opzeggen.
– Als je een keer een mindere maand hebt zit je als nog met deze kosten

De opties

Het huren van een studio is natuurlijk ook een optie, maar dit neemt toch een deel van je vrijheid en persoonlijkheid af.
Wat ik bedoel met persoonlijkheid is toch dat mensen dan in een standaard ruimte binnen komen zonder de persoonlijke touch.
Ik vind het zelf erg belangrijk om de koffie/thee aan te kleden met wat leuks en lekkers. Dit zou misschien in een gehuurde studio ook zo zijn, maar dat voelt toch niet eigen.
Wel zou dit ontzettend erg schelen in de kosten, aangezien je dan alleen een studio huurt op de momenten dat je het daadwerkelijk nodig hebt.

De voordelen:

– Je kan alleen een ruimte huren als je het nodig hebt.
– De kosten kan je makkelijker op je opdrachtgever verhalen.

De nadelen:

– Je kan geen spoedklussen aannemen
– De ruimte gaat niet eigen voelen aangezien je er geen persoonlijke twist aan kan geven.

Als fotograaf ben je nooit de hele dag bezig met het fotograferen, dit zou voor mensen ook een afschrikking kunnen zijn om geen studio te nemen.
Maar als je je studio op zo’n manier indeelt dat je erin kunt fotograferen als werken wordt het een hele fijne ruimte om in te werken. Daarom heb ik er in mijn laatste studio ook voor gekozen om daglicht binnen te kunnen laten.
Dit maakt de ruimte zoveel frisser en aangenamer om in te werken. Zorg dus dat je ruimte multi inzetbaar wordt.

Flatlay met roze accessoires en bloemen

Een fotografie studio huren aanzicht.

Een studio huren aanzicht heeft de voordelen omdat je hier dan ook kan werken op de dagen dat je geen klanten hebt, je zorgt voor een afscheiding met werk en privé.
Door bijvoorbeeld ervoor te kiezen om een studio in huis te nemen (wat ik zelf wel in een grote stad zou doen) heb je wel dat je sneller geconfronteerd wordt met werk.
De vrijheid die een studio je geeft, is voor mijzelf echt ideaal en prettig geweest, ik heb bewust nooit een studio aan huis gehad omdat ik nog bij mijn moeder woon.
Ook vindt ik het lastig dat als je een nare ervaring hebt gehad met een klant dat hij of zij wel weet waar je woont. Daarom heb ik er altijd bewust voor gekozen om het niet in mijn eigen huis te doen.
De voordelen van de studio zelf huren zijn voor mij toch belangrijker. Het eigen maken van de ruimte, de vrijheid van het kunnen werken wanneer je wilt maken me ontzettend blij, en ik hoop mijn klanten ook.

Heb jij wel eens de voor- en nadelen van een fotografie studio tegen elkaar opgewogen?

 

No Comments

Leave a Reply

Common phrases by theidioms.com