Beeldbewerking/Photoshop

Dodge en Burn nog makkelijker toepassen!

15 juli 2020
Dodge en burn tecniek

Dodge en burn is een techniek waar je me hier al regelmatig over hebt gehoord. Tijdens de corona periode heb ik nog meer leer tutorials gekeken dan ik eerder deed. Tijdens het kijken van de tutorials kwam ik achter een techniek die ik nog nooit eerder heb gezien, in deze blog laat ik je weten hoe je deze techniek toepast.

Dodge en Burn met helper Layers.

Eerder werkte ik zoals je wellicht hebt gezien vaak met helper Layers. Deze heb je misschien wel voorbij zien komen op mijn retouching website of via een van mijn eerdere blogposts of YouTubevideo’s. Helper Layers zijn vaak lagen waarin je werkt met een zwart-wit laag in combinatie met een contrast laag. Een techniek die je regelmatig op internet voorbij ziet komen. En die het voor je ogen al een stuk makkelijker maakt om te retoucheren. Je ziet hierbij vaak de verschillen in het contrast van de huid en weet daardoor goed waar je moet “tekenen” met je penseel. Maar, met deze techniek zorg je er soms nog wel voor dat je iets teveel over de randjes gaat en nog steeds niet een heel strak effect hebt.

Gaussian Blur

Gaussian Blur Foto om Dodge En Burn Makkelijk te maken.

Gaussian blur is normaliter een techniek die je wilt gebruiken. Als je toevallig meer weet over Frequency Seperation weet je wellicht dat gaussian blur hier vaak voor wordt gebruikt. Gaussian blur zorgt er bij Frequency Seperation dat je een laag hebt zonder textuur waar je aan kunt werken om de kleuren mooi te blenden. Nu gaan wij deze techniek ook toepassen zonder de textuur van de huid aan te passen en zonder Frequency Seperation. Maar met Gaussian blur. Door na het schoon maken van de huid (acne verwijderen, vlekjes van mascara etc.) een kopie te maken van alle onderstaande lagen en deze samen te voegen en hierop Gaussian blur toe te voegen. Zorg je ervoor dat je oog alleen kleurverschillen in de huid kunt waarnemen.

Hoe kan je nu makkelijker dodge en burn’en?

Maar hoe maakt dit dat je makkelijker dodge en burn kan toepassen? Na het maken van de “merged” layer, zorg je ervoor dat je een dodge en burn (action) maakt met curves. Hierdoor heb je de volledige controle over wat je doet. Doordat je gebruikt maakt van een onscherpe laag onder je dodge en burn laag kun je makkelijker zien waar het moet worden toegepast. De donkere lijnen vallen een stuk makkelijker op en kan je veel makkelijker oplichten, en natuurlijke vice versa.

Zijn de andere helper layers overbodig?

Nee, ik vind ze zelfs meer luxe toevoegen. Doordat je boven je dodge & burn layer nog een neutrale zwart-wit laag toevoegt en een contrast-helderheidslaag. Waarbij je het contrast super hoog zet en de helderheid laag je nog duidelijker ziet waar de foto dodge en burn nodig heeft. Omdat je dit samen doet met de Gaussian blur laag zie je super goed waar je dingen kan doen. En je wordt niet afgeleid door de textuur in de huid waardoor je onderdelen waar je normaal omheen zou werken nu juist wel geretoucheerd wordt.

Ga jij deze techniek toevoegen in je eerst volgende afbeelding?

Volg je me al op Instagram en Bloglovin’?

13 Comments

 • Reply Melanie Hoogvliet 16 juli 2020 at 08:44

  Wat een interessant blog dit zijn 2 tooltjes die ik niet zo vaak gebruik.

 • Reply Wanda 16 juli 2020 at 10:50

  Ik had er nog niet eerder van gehoord, maar denk ook niet dat het echt past bij mijn vakantiefoto’s. Vind dit meer iets voor de professionele fotograaf zodat je in dit geval een portret beter kunt uitlichten of juist niet.

 • Reply Amber / Ambers Things 16 juli 2020 at 11:10

  Ik heb nog nooit van deze techniek gehoord, maar vind het wel enorm fancy klinken. Helaas is het niet echt iets voor mij, ik doe altijd gewoon maar wat en heb niet de ambitie om professioneel met fotografie aan de slag te gaan.

 • Reply rachel 16 juli 2020 at 11:40

  ik gebruik hem wel eens en zeker als de achtergrond waardeloos is en het is een fijne tool vind ik

 • Reply Beauty+By+Bibi 16 juli 2020 at 11:54

  Kende t niet en wat interresant ! Je hebt er veel verstand van! Liefs.

 • Reply Samantha 16 juli 2020 at 12:43

  Ik had er nog nooit van gehoord super interessant

 • Reply Esther 16 juli 2020 at 13:28

  Oh ik ben hier helemaal niet goed in, doe niet heel veel aan mijn foto’s…

 • Reply ikeetplantjes 16 juli 2020 at 13:32

  In mijn werk gebruik ik de dodge en burn tool eigenlijk nooit. Het werkt denk ik vooral goed met portretten.

 • Reply Tessa 16 juli 2020 at 16:45

  Klinkt erg interessant. Zelf bewerk ik mijn foto’s eigenlijk nooit

 • Reply Caroline 17 juli 2020 at 08:20

  Ik wist niet van het bestaan, dus mijn interesse is gewekt. Ik ga mij er eens nader in verdiepen, jouw blogpost heeft mij al een heel eind op weg geholpen.

 • Reply Frederique 20 juli 2020 at 08:08

  Ik bewerk mijn foto’s niet dus zal het niet zo snel gebruiken. Maar wel helder uitgelegd.

 • Reply Manon 22 juli 2020 at 14:18

  Ik heb hier geen kaas van gegeten! Vind het wel allemaal heel knap.

 • Reply The lemon kitchen 22 juli 2020 at 19:19

  Leuk geschreven! Ik vind het zeker inspirerend. Ik bewerk minimaal mijn fotos

 • Leave a Reply

  Common phrases by theidioms.com