Dodge en Burn nog makkelijker toepassen!

Dodge en burn tecniek
Leestijd: 2 minuten

Dodge en burn is een techniek waar je me hier al regelmatig over hebt gehoord. Tijdens de corona periode heb ik nog meer leer-tutorials gekeken dan ik eerder deed, tijdens het kijken van de tutorials kwam ik achter een techniek die ik nog nooit eerder heb gezien, in deze blog laat ik je weten hoe je deze techniek toepast.

Dodge en Burn met helper layers.

Eerder werkte ik zoals je wellicht hebt gezien vaak met helper layers, deze heb je misschien wel voorbij zien komen op mijn retouching website of via een van mijn eerdere blogposts of Youtube video’s. Helper layers zijn vaak lagen waarin je werkt met een zwart-wit laag in combinatie met een contrast laag. Een techniek die je regelmatig op internet voorbij ziet komen, en die het voor je ogen al een stuk makkelijker maakt om te retoucheren, je ziet hierbij vaak de verschillen in het contrast van de huid en weet daardoor goed waar je moet “tekenen” met je penseel. Maar, met deze techniek zorg je er soms nog wel voor dat je iets teveel over de randjes gaat en nog steeds niet een heel strak effect hebt.

Gaussian Blur

Gaussian Blur Foto om Dodge En Burn Makkelijk te maken.

Gaussian blur, is normaliter een techniek die je wilt gebruiken, als je toevallig meer weet over Frequency Seperation weet je wellicht dat gaussian blur hier vaak voor wordt gebruikt. Gaussian blur zorgt er bij Frequency Seperation dat je een laag hebt zonder textuur waar je aan kunt werken om de kleuren mooi te blenden. Nu gaan wij deze techniek ook toepassen zonder de textuur van de huid aan te passen en zonder Frequency Seperation, maar met Gaussian blur. Door na het schoon maken van de huid (acne verwijderen, vlekjes van mascara etc.) een kopie te maken van alle onderstaande lagen en deze samen te voegen en hierop Gaussian blur toe te voegen zorg je ervoor dat je oog alleen kleurverschillen in de huid kunt opnemen.

Hoe kan je nu makkelijker dodge en burn’en?

Maar hoe maakt dit dat je makkelijker dodge en burn kan toepassen? Na het maken van de “merged” layer, zorg je ervoor dat je een dodge en burn (action) maakt met curves. Hierdoor heb je de volledige controle over wat je doet. Doordat je gebruikt maakt van een onscherpe laag onder je dodge en burn laag kun je makkelijker zien waar het moet worden toegepast, de donkere lijnen vallen een stuk makkelijker op en kan je veel makkelijker oplichten, en natuurlijke vise-versa.

Zijn de andere helper layers overbodig?

Nee, ik vind ze zelfs meer luxe toevoegen, doordat je boven je dodge & burn layer nog een neutrale zwart-wit laag toevoegt en een contrast-helderheidslaag, waarbij je het contrast super hoog zet en de helderheid laag je nog duidelijker ziet waar de foto dodge en burn nodig heeft, doordat je dit samen doet met de Gaussian blur laag zie je super goed waar je dingen kan doen, en je wordt niet afgeleid door de textuur in de huid waardoor je onderdelen waar je normaal omheen zou werken nu juist wel geretoucheerd wordt.

Ga jij deze techniek toevoegen in je eerst volgende afbeelding?

Volg je me al op Instagram en Bloglovin’?

13 Antwoorden op “Dodge en Burn nog makkelijker toepassen!”

 1. Wat een interessant blog dit zijn 2 tooltjes die ik niet zo vaak gebruik.

 2. Ik had er nog niet eerder van gehoord, maar denk ook niet dat het echt past bij mijn vakantiefoto’s. Vind dit meer iets voor de professionele fotograaf zodat je in dit geval een portret beter kunt uitlichten of juist niet.

 3. Ik heb nog nooit van deze techniek gehoord, maar vind het wel enorm fancy klinken. Helaas is het niet echt iets voor mij, ik doe altijd gewoon maar wat en heb niet de ambitie om professioneel met fotografie aan de slag te gaan.

 4. ik gebruik hem wel eens en zeker als de achtergrond waardeloos is en het is een fijne tool vind ik

 5. Kende t niet en wat interresant ! Je hebt er veel verstand van! Liefs.

 6. Ik had er nog nooit van gehoord super interessant

 7. Oh ik ben hier helemaal niet goed in, doe niet heel veel aan mijn foto’s…

 8. In mijn werk gebruik ik de dodge en burn tool eigenlijk nooit. Het werkt denk ik vooral goed met portretten.

 9. Klinkt erg interessant. Zelf bewerk ik mijn foto’s eigenlijk nooit

 10. Ik wist niet van het bestaan, dus mijn interesse is gewekt. Ik ga mij er eens nader in verdiepen, jouw blogpost heeft mij al een heel eind op weg geholpen.

 11. Ik bewerk mijn foto’s niet dus zal het niet zo snel gebruiken. Maar wel helder uitgelegd.

 12. Ik heb hier geen kaas van gegeten! Vind het wel allemaal heel knap.

 13. The lemon kitchen zegt: Beantwoorden

  Leuk geschreven! Ik vind het zeker inspirerend. Ik bewerk minimaal mijn fotos

Geef een antwoord