Ondernemen

Een belangrijke les als fotograaf: Mag je privégeld investeren in je bedrijf.

6 juni 2019
Tarief Bepalen Als Fotograaf

Sinds dat ik gestart ben als ondernemer vroeg ik mijzelf af of ik mijn privégeld mocht investeren in mijn bedrijf. Tot op de dag van vandaag had ik daar het antwoord niet op gekregen, maar na twee jaar informeren heb ik eindelijk het antwoord gevonden.

Vandaag (dinsdag 4 juni 2019) heb ik dus eindelijk antwoord gekregen op de vraag of je privégeld mag investeren in je bedrijf. Waar ik binnen het ondernemerschap op school steeds werd door gestuurd van docent naar docent. En daarna naar de kamer van koophandel heb ik mijn antwoord vandaag gevonden bij de bank.

1. Om, maar gelijk met de deur in huis te vallen, het mag!

Mocht je naar de bank gaan om een lening aan te vragen verwachten ze zelfs dat je minimaal 30% eigen geld in je bedrijf hebt zitten. Althans, eigen geld, dit mag op diverse manieren bij elkaar worden gesprokkeld, als het maar +- 30% is.

2. In diensten gaan mensen toch niet investeren.

Hard feit, maar als je een dienst verkoopt zullen niet veel mensen in je gaan investeren. De bank is hierin denk ik wel een uitzondering als je maar met een ijzersterk verhaal komt. Maar doordat je als dienst niet snel investeerders kan vinden is het zeker een goed plan om je eigen kapitaal te gebruiken voor je bedrijf.

3. Als je van plan bent om een bedrijf te starten is het slim om te sparen.

In 2014 toen ik had besloten dat ik fotograaf wilde worden had ik nog geen flauw idee dat ik een eigen bedrijf zou gaan starten. Toen ik in 2016 mijn stage had gelopen bij Monique Zomer wist ik dat ik iets met studio fotografie wou gaan doen, vanaf dit moment ben ik dan ook steeds meer spullen gaan verzamelen om te fotograferen. Door langzaam met spaargeld steeds spullen te kopen in plaats van in een keer een hele studio weet je zeker dat het plan dat je hebt reëel is. Want geef nu eens eerlijk toe, als je nog een hele studio moet kopen inclusief camera, dan weet je toch nog niet zeker of je fotograaf wilt worden?

Na twee jaar aan informatie proberen te verzamelen is het antwoord eigenlijk dood simpel. Je mag je eigen privégeld investeren in je bedrijf. Graag juist! Mocht je dan geld willen lenen van de bank weten zij dat jij ook voldoende spullen/input hebt om je bedrijf levensvatbaar te maken/houden.

Wist jij dat je je eigen privégeld mag investeren in je eigen bedrijf?

No Comments

Leave a Reply

Common phrases by theidioms.com