Fotografie Overig

Een creatieve bui opwekken? Dat doe je zo!

7 januari 2019

Creativiteit kan op sommige momenten ineens inmens moeilijk zijn om aan te komen. Maar hoe zorg je nou dat je op elk gewenst moment een creatieve bui kan krijgen?
Ik vertel het je in dit artikel.

Even een kleine disclaimer, ik schrijf dit als fotograaf, en natuurlijk kan het zijn dat jou zintuigen op een andere manier worden geprikkeld, ik denk dat dit voor meerdere beroepen van toepassing kan zijn, maar ik schrijf dit artikel als fotograaf en gebruik dit ook vaak in mijn voorbeelden. Hopelijk heb je er iets aan!

Ga naar buiten!

Soms heb je even van die momenten waarin je steeds in hetzelfde kantoor zit, en dan kan het belangrijk zijn om even een rondje te wandelen. Vaak bekijk ik huidige bushok foto’s, producten waarmee mensen lopen, of de krant van vandaag. Als je naar dit soort producten kijkt terwijl je op kantoor zit worden je creatieve zintuigen toch minder geprikkeld. Dus voortaan heb je een goede reden om een krant te pakken als je weer met de trein gaat! Of lekker een wandeling te maken door het park.

Instagram, Pinterest en Google!

We zijn zo ontzettend veel bezig met Social Media, dat je haast zou denken dat we er niks meer van opnemen. Niks is minder waar. Door het werk te bekijken van mensen die je interessant vind worden je eigen creatieve zintuigen ook geprikkeld. Doordat je bijvoorbeeld op Pinterest dit soort dingen al eens hebt opgezocht komen er op je “homepage” soort gelijken beelden. Hierdoor ontdek je nieuwe soort beelden, en door verschillende beelden te zien kan je in je hoofd een nieuw beeld bedenken. Volg mij ook vooral op Pinterest, hier zie jij mijn nieuwste artikelen voorbij komen en hopelijk zorgt dat ook voor een hoop nieuwe creativiteit!

Limiteer jezelf tot een product dat je moet gebruiken.

Even een gek, eigen voorbeeldje. Denk aan een Zeeman onderbroek en maak hiermee een fashion beeld. Ik limiteer mezelf tot de zeeman onderbroek en bedenk wat mogelijkheden zijn. Hierdoor kwam ik tot het idee om er juist een mooie kante brallet bij te doen. Hierdoor creëer je een charmanter beeld, zonder dat je beelden hebt gezien kan je dit toch omzetten naar je eigen beeld.

Tekenen!

Ik ben echt geen held met tekenen, maar door soms een klein schetsbord te maken, met 4 beelden die ik voor een shoot wil maken creëert soms toch weer een (te)gekke combinatie! Door te tekenen wat je wilt vastleggen, creëer je op dat moment een vast beeld voor jezelf. Juist kan je daarna, tijdens de daadwerkelijke fotoshoot creatiever zijn, dit omdat je de veilige beelden al in je hoofd hebt, en dus even “snel” maakt waardoor je daarna andere creatieve dingen bedenkt!

Winkelen

Om op punt 3 terug te komen, Ga naar de action, zeeman, wibra of welke winkel dan ook, en zeg dat je thuis moet komen met één product die je gaat gebruiken voor een shoot. Struin zonder doel lekker een winkel af, maar geef jezelf wel het doel om één product te kopen dat je gaat verwerken in je design, shoot etc.

Deze manieren om een creatieve bui op te wekken voor mij altijd ontzettend goed, heb jij een andere manier die goed werkt? Of iets wat je juist tegenwerkt om een creatieve bui op te wekken? Laat het vooral weten in de comments en hopelijk kunnen we zo samen meer ideeën opwekken!

5 Comments

 • Reply Mario 9 januari 2019 at 18:26

  Ik ga altijd even lekker naar buiten. Dit werkt bij mij altijd uitstekend. Ik ga lekker wandelen en dan komen de ideeen vanzelf weer. Ik sla ze dan op als notitie in mijn telefoon en wandel lekker verder. Vaak een half uurtje en weer vol gas aan de bak 🙂

 • Reply Nicole Orriëns 10 januari 2019 at 11:14

  Bij mij werkt het altijd goed om te gaan zitten en 30 minuten voor me uit te staren terwijl ik naar klassieke muziek luister en koffie drink. Na zo’n 10 minuten beginnen de ideeën dan te komen.

 • Reply Saskia 11 januari 2019 at 08:47

  iets anders gaan doen, dat werkt bij mij altijd heel goed. Even de zinnen verzetten en aan iets anders denken. Dan komt de creativiteit vanzelf naar boven 🙂

 • Reply Sherry 12 januari 2019 at 21:46

  Soms ben ik inspiratieloos vooral als het wat minder gaat. Terwijl ik eigenlijk alles kan, tekenen schilderen e.d. Door de opleiding kom ik vaak niet toe aan leuke creatieve dingen. Ik denk dat ik dat maar weer even ga oppakken.

 • Reply sherry 12 januari 2019 at 21:46

  Soms ben ik inspiratieloos vooral als het wat minder gaat. Terwijl ik eigenlijk alles kan, tekenen schilderen e.d. Door de opleiding kom ik vaak niet toe aan leuke creatieve dingen. Ik denk dat ik dat maar weer even ga oppakken.

 • Leave a Reply

  Common phrases by theidioms.com