Fotografie

Een eigen stijl in de fotografie, hoe krijg ik die?

13 oktober 2022
foto van prop

Een eigen stijl in de fotografie wereld is erg belangrijk. Je wil herkent worden door je werk. Hetgeen wat jouw werk bijzonder maakt. Waarom mensen voor jou als fotograaf moeten kiezen. Maar dat kan nog best moeilijk zijn. Een eigen stijl ontwikkel je door veel uit te proberen. Door veel verschillende dingen te doen en te fotograferen. Zo kom je erachter wat bij jou past en wat jij goed kan. Wil jij weten hoe je jouw eigen stijl kan ontwikkelen? Lees dan verder!

 

Er zijn een hele hoop verschillende soorten fotografie. En bij elke fotografie soort hoort ook weer een andere stijl. Zo heb je documentaire fotografie waarbij het vooral draait om het vastleggen van het echte leven. En het niet in scene zetten van beelden. Terwijl het bij bijvoorbeeld new born fotografie weer heel anders gaat. Hierbij worden er juist vaak beelden in scene gezet. Allebei heel erg verschillend en een hele andere stijl.

 

Je eigen stijl ontwikkelen

Een eigen stijl moet je dus gaan ontwikkelen. En het kan lang duren totdat je jouw eigen stijl gevonden hebt, daar gaat veel tijd en ervaring overheen. Je moet erachter zien te komen wat jou aanspreekt en wat jij mooi vindt. Als je weet wat je wilt en wat je mooi vindt, moet je er ook weten hoe je dit beeld creëert. Hier een paar tips:

 • Zoek veel verschillende fotografen op en kijk naar verschillend werk.  Er zijn ontelbaar veel fotografen. Bestudeer hun werk en laat je inspireren. Hiervan leer je veel en kom je erachter wat je aanspreekt.

 

 • Je kan door verschillende dingen te doen met licht ook al snel een eigen stijl ontwikkelen. Ben jij iemand die houdt van de controle hebben over je licht? Dan is studiolicht perfect voor jou. Je kan eigenlijk alles met studiolicht. Of misschien hou jij helemaal niet van flitslicht en wil je alleen met natuurlicht werken. Dit is iets om voor jezelf ook uit te zoeken.

 

 • Probeer verschillende soorten fotografie. Er zijn heel veel verschillende soorten fotografie en er zijn heel veel dingen die je kan fotograferen. Natuur, sport, kleding, mensen, dieren, landschap, portret, straat, noem maar op. De een houdt van productfotografie in de studio, en de ander vindt het heerlijk om op pad te gaan en buiten te fotograferen. Probeer het allemaal eens en kijk wat je ligt en waar je het meeste plezier in hebt. Dat is namelijk erg belangrijk, plezier hebben in wat je fotografeert. Dat straal je namelijk ook snel uit in je foto’s.

 

 • Compositie is belangrijk in elke foto. Het zorgt er voor dat een beeld fijn weg kijkt en je naar de juiste elementen in een foto kijkt. En ook hiermee kun je een bepaalde stijl neerzetten. Kijk eens door je eigen foto’s, misschien herken je al een patroon. Misschien fotografeer jij altijd met een duidelijke voor- en achtergrond. Of hou je van ‘doorkijkjes’ door bomen of ramen. Het is leuk om er achter te komen of je al een patroon hebt, ook al doe je het misschien onbewust.

 

 • Wat wil je uitstralen? Met je foto’s kan je verschillende dingen uitstralen en verhalen vertellen. Wat wil jij vertellen? Denk daar over na. Het ligt natuurlijk wel aan wat je fotografeert, niet alles hoeft een verhaal te vertellen. E-commerce vertelt bijvoorbeeld geen verhaal, maar laat zien wat iets is. Terwijl documentaire fotografie juist gaat om verhalen vertellen. Wat wil jij bereiken met je foto’s?

Hoe kan ik mijn stijl verwerken in mijn foto’s?

 • Licht en kleur. Licht en kleur in je foto’s zeggen heel veel over de stijl die je hebt. Sommige mensen houden van  warme foto’s terwijl andere mensen juist heel erg houden van hard flitslicht. Het zijn twee totaal verschillende beelden en heeft dus echt te maken met jouw stijl.  Een deel van je eigen stijl creëren zit al in de belichting die je in je foto’s gebruikt. Dit kan je al snel sturen door het gebruik van licht. Door met tegenlicht te fotograferen creëer je al een hele andere sfeer dan met flitslicht van voor te fotograferen. Ook kleurgebruik in je foto’s speelt een grote rol. Heb je een warme stijl en wil je dat uitstralen? Ga dan voor warme kleuren en zacht licht. Dit kan je makkelijk sturen met studiolicht, maar buiten ook door bijvoorbeeld met zonsondergang te fotograferen voor de warme tinten.

 

 • Helder en donker. Deze hoort een beetje bij licht en kleur. Je kan er namelijk voor kiezen om altijd hele heldere foto’s te maken met veel kleur. Of juist donkere foto’s met grauwe kleuren. Dit doet heel veel met de sfeer van je foto’s. Hierdoor word je stijl ook snel aan herkend

 

 • Schaduw.  De stijl van een foto kan heel erg veranderen door schaduw. Schaduw kan je foto een bepaald gevoel geven. Door veel schaduw in bijvoorbeeld iemands gezicht, krijgt je foto een mysterieuze en ‘dramatische’ uitstraling. Of juist een hele open uitstraling door weinig schaduw in het gezicht. Zo kan je gaan spelen met wat je wilt uitstralen.

 

 • Instellingen van je camera. Door je instellingen van je camera te veranderen kan je ook verschillende effecten creëren. Zo kan je door je diafragmagetal laag in te stellen, je onderwerp nog duidelijker maken. Ook kan je spelen met je sluitertijd. Om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat bewegingen in de foto waziger worden voor een spannender beeld.

Tot slot

Het kan soms best moeilijk zijn om erachter te komen wat je wil. Daarom is het belangrijk om veel te proberen en er open in te staan. Kijk naar wat andere mensen maken. En probeer het ook. Je stijl kan natuurlijk altijd veranderen, wat juist ook zo leuk is! Vaak worden fotografen herkend door iets wat hun werk bijzonder maakt. Of iets wat zij vaak fotograferen. Iets waar de fotograaf zich in heeft gespecialiseerd. Als je een eigen stijl wilt ontwikkelen is het dus wel handig om een onderwerp te kiezen die je ligt en waar je veel mee denkt te kunnen.  Door een bepaalde techniek te gebruiken, laat je ook al snel je eigen stijl zien. Dit kan bijvoorbeeld een bepaalde techniek zijn van het editen van je foto’s. Of juist de techniek de je gebruikt tijdens het schieten van je foto’s.

Het belangrijkste is dat je het eigen houdt. Het moet jouw stijl blijven, dus laat je inspireren, maar geef er een eigen draai aan. Zo blijft het uniek en kan je het echt ‘je eigen stijl’ noemen:)

Bedankt voor het lezen van de blog en tot volgende week!

 

Volg je me al op Instagram en Bloglovin’?

 

 

 

 

 

1 Comment

 • Reply Nicole Orriëns 14 oktober 2022 at 11:48

  Dat lijkt me best moeilijk, zo’n eigen stijl ontwikkelen. En ik vind het superknap als je dat kunt en dat je foto’s echt te herkennen zijn!

 • Leave a Reply

  Common phrases by theidioms.com