Lifestyle Ondernemen

Een maand full-time ondernemen, hoe bevalt het?

8 juli 2020

Sinds 2017 sta ik ingeschreven bij de kamer van koophandel, echter onderneem ik sinds een maand pas full time. In deze blogpost neem ik je mee hoe ik het ervaar om full time te ondernemen na het 3 jaar te doen naast mijn studie fotografie.

Ondernemen en studeren

Sinds 2017 ben ik bezig met het ondernemen. Aan het begin was het natuurlijk nog veel uitvogelen. Maar het was altijd heel prettig dat ik naar mijn opdrachtgevers kon aangeven dat ik kon factureren. Het ondernemen heb ik dus altijd gedaan naast mijn studie, en aan het prille begin zelfs nog naast mijn baan in loondienst bij de Hema waar ik elke donderdagavond en zaterdag te vinden was. Het ondernemen was soms best heftig om te combineren met het studeren. Niet dat ik zoveel huiswerk had, maar meer omdat ik soms opdracht aanvragen kreeg voor doordeweeks. Nu vond ik vaak dat mijn fotografie voor ging op mijn studie en heb mijn vriend dan ook wel eens naar school gestuurd om op te letten wat er moest gebeuren. Terwijl ik op een klus was om te fotograferen. Echter heb ik het studeren en ondernemen nooit als vervelend ervaren, alleen kon ik niet zoveel tijd aan mijn bedrijf besteden, maar vooral erin.

Help, de corona crisis.

Sinds 18 juni ben ik officieel goed gekeurd en geslaagd. Echter was de corona crisis natuurlijk gaande en stond mijn bedrijf helemaal stil in maart, april en mei. Gelukkig begon mijn bedrijf weer aan te trekken zodra premier Rutte aangaf dat we weer met groepen van 10 personen mochten samenkomen. Dit betekende dat je dus ook weer een fotoshoot kon organiseren met een team. Sinds juni zijn we dus weer volop bezig gegaan om alles vorm te geven. En er voor te zorgen dat we weer aan de slag konden als een bedrijf, maar het was wel een hele andere start dan we ons in hadden gedacht.

Full time ondernemen, iedereen Starte weer vanaf 0

Typen op Macbook

Door de corona crisis waren alle fotograferen 3 maanden aan huis gebonden en kon niemand zijn creatieve vrijheid kwijt. Je had natuurlijk wel de mogelijkheid iets aan je bedrijf te werken. Maar dit hield na een maand ook wel op, omdat bedrijven hun marketing budget zo goed als stil hadden gezet. Vanaf het moment dat het weer mocht moesten alle fotografen natuurlijk vanaf 0 beginnen om weer op te vallen. Dit heb ik dus ook gedaan. Eindelijk had ik de tijd om er volledig voor te gaan en kon ik ook doordeweeks shoots gaan plannen en uitvoeren.

En hoe bevalt het full time ondernemen?

Het voelt soms nog wel onnatuurlijk om de gehele week in de studio te zijn en diverse kleinere taken ook op te pakken, zoals het schrijven van de blogposts. Dit waren eigenlijk taken die ik ’s avonds thuis deed na een dag school. Als ik nu thuis kom ben ik echt vrij, echter kan ik als ik inspiratie heb altijd nog thuis aan de slag. Maar alle dingen die ik zou laten, omdat het niet direct iets opleverde kan ik nu wel oppakken. Het doen van gemiddeld 3 shoots per week vindt ik heerlijk. Elke keer als ik een shoot heb gedaan plan ik vaak de volgende dag al in om lekker te gaan bewerken, zo zorg ik ervoor dat het team ook sneller gebruik kan maken van de beelden en ze ook sneller kunnen worden opgestuurd voor publicatie waardoor het niet maanden duurt voor het team de foto’s kan gebruiken.

Als je ondernemer bent, hoe ervaarde jij dit moment?

Volg je me al op Instagram en Bloglovin’?

10 Comments

 • Reply Annelore 8 juli 2020 at 20:28

  Super dat je die stap genomen hebt!

 • Reply Melanie Hoogvliet 10 juli 2020 at 11:35

  Ik ben zelf nog geen ondernemer en met mijn gezondheid zal ik dat denk ik ook niet echt worden.
  Maar het klinkt alsof je het allemaal prima voor elkaar hebt zo.

 • Reply VerKlaproos 10 juli 2020 at 11:48

  Wat goed omschreven! Ik wil wel gaan ondernemen maar weet nog niet wat precies. Dus zit nog in de brainstorm fase met mezelf.

 • Reply nicole 10 juli 2020 at 12:27

  Als fulltime blogger gaat het redelijk goed gelukkig. Ik had een maand wat minder opdrachten, maar het trekt nu weer goed aan.

 • Reply Annelore Lehouck 10 juli 2020 at 15:39

  Supergaaf dat je deze stap gezet hebt. Dare to jump, en dat deed je!

 • Reply Manon 10 juli 2020 at 16:08

  Eigenlijk wel fijn geweest de corona crisis. Iedereen ging soort van op de pauze/reset knop. Succes met de volgende maanden!

 • Reply Lindaschrijfthetop 13 juli 2020 at 11:51

  Ja als ondernemer ben je een duizendpoot van echt werken tot de boekhouding.

 • Reply jasmina 13 juli 2020 at 12:30

  Wat goed omschreven….hopelijk trekt het snel aan

 • Reply felice veenman 13 juli 2020 at 14:51

  als fulltime blogger is het altijd een beetje afwachten: vorige maand ging het bv super, deze maand moet ik er echt hard aan trekken..

 • Reply Joyce - SomedayTodayNL 15 juli 2020 at 09:55

  Wat tof dat je deze stap hebt kunnen ondernemen! Ik zie mezelf (nu nog) niet fulltime ondernemen, daarentegen werk ik nu fulltime met mijn blog en shop ernaast. Ik hoop wel ooit de stap te kunnen zetten om beide parttime te kunnen gaan doen!

 • Leave a Reply

  Common phrases by theidioms.com