Achter de schermen Fotografie

Favoriete studio item van de maand December

29 december 2019

Favoriete studio items van de maand
Vanaf vandaag wil ik elke maand mijn favoriete item uit de studio met je delen. Als fotograaf wissel je toch onbewust vaak tussen je “Favoriete” modifiers, objectieven/lenzen etc. Nu wou ik voor mijzelf bij gaan houden welke ik nu echt als favoriet van de maand beschouw, kijk je mee? 

Waarom hou ik m’n favoriete producten bij?

Sinds Oktober ben ik gaan bijhouden welke producten ik nu echt fijn vindt in de studio en die zowel mij als de klanten blij maken. De afgelopen tijd ben ik veel gaan werken met de V flats, dit omdat je hiermee een ontzettend mooi zacht licht krijg en makkelijk het effect van daglicht kan nabootsen.
De afgelopen vrijwerk shoots pak ik deze er graag bij.

Hoe werkt het?

Hoe ik het vaak gebruik is door een lamp te pakken en die op ongeveer 1/4 van de flitshelderheid van mijn hoofdlamp te pakken.
Op de lamp zet ik vaak een openkap, hierdoor wordt het licht het gebundeld en heb je niet teveel “spil light” (Licht dat niet gericht ergens heen gaat)
De V flats (Twee witte platen met piepschuim in een V tegen elkaar aangezet) plaats je vaak achter je hoofdlamp om net de schaduwpunten iets in te vullen.

Voorbeeld opzet:

Resultaat:

Waarom werkt deze opzet zo goed voor mij?

Het nabootsen van daglicht vindt ik een van de leukste dingen om te doen.
Je krijgt er ontzettend zacht licht van, ik vindt het voor mijn klanten erg belangrijk dat ik de basis weet om zacht licht te creëren.
Veel mensen hebben behoefte aan een nacreatie van daglicht, vaak is dit ook een terug komende vraag, daarom dat ik dit een belangrijk iets vindt om te gebruiken, daarom werken V flats zo goed.

Opvouwbare V-Flats

Op dit moment maak ik nog gebruik van twee piepschuimplaten die ik met satéprikkers op elkaar heb geplakt.
Een nadeel van in Nederland wonen is dat wij geen Walmart hebben met de ideaal knutselspullen voor fotografen.
Met Foamboarden kan je namelijk super makkelijk een opvouwbare V flat maken, waardoor je ze makkelijk kan meenemen op locatie.
Zo nu en dan moet ik namelijk mijn piepschuimplaten van elkaar halen, maar dit is niet ideaal aangezien het piepschuim dan langzaam kuren gaat vertonen.
Dus een doel van me is om binnenkort foamplaten te bestellen zodat ik zelf als nog opvouwbare V flats kan maken.
Gelukkig zijn daarover genoeg tutorials te vinden.

Waarvoor kan je V flats nog meer inzetten?

V Flats kan je natuurlijk ook nog op andere manieren inzetten dan alleen als verlenging van een modifier.
Zoals ik eerder in dit artikel al vertelde kan je met een V-flat de schaduwen wat opvullen, dus je kan deze ook bijvoorbeeld naast het model plaatsen om de schaduw minder hard te maken.
Eventueel kan je ook een V flat maken met een witte voorkant en een zwarte achterkant. Met de zwarte achterkant kan je dan de schaduw juist wat versterken.

Werk jij wel eens met V-flats? Of ben je wel eens bij een fotograaf geweest die dit gebruikte?

 

1 Comment

  • Reply Stijn Willems 25 juni 2020 at 14:50

    Heb zeker interesse om mee de jusite boarden te zoeken voor V-Flats te maken. Het is Belgoë ook een groot probleem om deze betaalbaar te vinden.

  • Leave a Reply

    Common phrases by theidioms.com