Fotografie

Food fotografie, hoe pak je dit het beste aan?

20 oktober 2022
Foto van eten

Pas kwam ik een paar food foto´s tegen die ik een tijdje geleden voor een schoolopdracht heb gemaakt. Na die opdracht heb ik eigenlijk nooit meer iets met food fotografie gedaan.  Maar het lijkt me toch leuk om er wat meer over te weten, aangezien ik toen merkte dat ik het stylen van het eten nog best lastig vond. Stylen over het algemeen met fotografie vind ik nog best lastig. Alles goed neerzetten, zorgen dat het niet te druk, maar ook niet te saai wordt en er voor zorgen dat de aandacht wel bij het onderwerp blijft. Allemaal dingen waar je rekening mee moet houden. Hoe pak ik dit het beste aan? In deze blog geef ik een aantal tips, veel lees plezier!

Inspiratie op doen.

Dit is stap 1. Zorg er voor dat je genoeg inspiratie hebt opgedaan voordat je begint met het fotograferen van je gerecht. Zoek bijvoorbeeld op Pinterest op: Food photography, en scroll even door de foto’s heen. Zo krijg je heel veel verschillende soorten stijlen en ideeën te zien, en kan je kijken wat jou aanspreekt. Dit helpt mij heel goed om een beter beeld te krijgen van wat ik wil. Maak dan meteen een concept. Hoeft helemaal niet zo groot, maar dat je weet wat je wil, wat je nodig hebt en hoe je het aan gaat pakken. Zo gaat straks tijdens het fotograferen alles een stuk soepeler.

Voor welke sfeer ga je?

Ook met food fotografie heb je heel veel  verschillende stijlen en sferen. Je kan heel gemakkelijk een bepaalde sfeer creëren door alleen al het gerecht dat je kiest. Een zelfgebakken taart waarvan nog wat uitgeschoten bloem op het aanrecht ligt, geeft al snel een huiselijke sfeer. Terwijl een goed gebakken stuk vlees juist een hele stoere en industriëlen sfeer geeft. Waar ga jij voor? Denk daar goed over na, voordat je begint met fotograferen.

Zorg voor goed licht.

Dit geld natuurlijk voor elke foto. Licht is een van de belangrijkste dingen van een foto, dus ook van een food foto. Vaak wordt bij food fotografie natuurlicht gebruikt. Dit om het zo natuurlijk mogelijk over te laten komen. Je kan buiten fotograferen, bij een groot raam of ergens in de schaduw, als je er maar wel voor zorgt dat je genoeg ligt hebt en het niet te donker wordt. Een groot nadeel van met natuurlicht fotograferen, is dat je de zon natuurlijk niet kan sturen. Je hebt liever niet dat de zon keihard schijnt, aangezien je dan een hele harde schaduw krijgt. Dus je bent best wel afhankelijk van wat het weer doet. In de studio heb je daar geen last van. Food fotografie in de studio is dus wel een goede oplossing en kan ook zeker! Het is maar net wat jij fijner vindt werken. Een reflectiescherm is ook altijd erg handig!

Compositie.

Met de compositie moet je ook rekening houden, ook bij het kiezen van je achtergrond. Maar wanneer heb ik de juiste compositie voor het juiste gerecht. Zelf raad ik aan om bij gerechten met lagen zoals een broodje hamburger of een taart, te gaan voor een laag standpunt, zodat je alle lagen goed in beeld hebt. Fotografeer je bijvoorbeeld een kom soep of een cappuccino is het juist handiger om dit vanaf boven te fotograferen. Ook met de compositie kan je verder nog veel spelen. Wil je het gerecht precies in het midden? Of juist wat meer naar links of rechts, voor een wat speelser effect? Allemaal kleine dingen die je foto al heel anders maken.

Kies een leuke achtergrond.

De achtergrond van een food foto is ook erg belangrijk. Je wil namelijk niet dat de achtergrond de hele foto overneemt, maar het moet nog wel een beetje spannend blijven. Ook met de achtergrond kan je heel veel kanten op voor verschillende sferen. Als je een Flat Lay maakt (een foto van bovenaf) is een houten plank erg geschikt. Of juist een mooie marmeren tegel. Als je een foto recht van voren maakt helpt het vaak om een rustige achtergrond kleur te kiezen, en de achtergrond dan te vullen met een paar leuke props.

Zo dit waren alvast een paar tips die handig zijn om te weten voordat je gaat fotograferen. Nu gaan we door naar de styling tips!

Props gebruiken voor extra sfeer.

Props zijn voor food fotografie erg geschikt. Een rode theedoek, goud bestek of een mooi antiek bordje, kunnen al heel veel doen met je foto. Wat zout en peter, kruimels of een beetje poedersuiker geven ook meteen wat meer speelsheid en maken je foto een stuk interessanter. Kijk wat je in huis hebt en misschien maakt het je foto wel helemaal af! Ook het aansnijden van je pizza of een hapje uit je plak cake, zijn dingen die vaak goed werken.

Beweging in je foto.

Mis je nog wat spanning in je foto? Beweging in je foto kan net dat laatste zetje geven. Giet bijvoorbeeld een scheutje melk in je koffie, of laat iemand wat zout strooien over je stukje vlees. Let hier dan wel goed op je sluitertijd. Je wil het beeld bevriezen, dus zet je sluitertijd wat sneller, zodat het beeld scherp blijft.

Spelen met diafragma.

Door een groot diafragma te gebruiken wordt alleen een klein deel van je gerecht scherp. Dit kan erg mooi zijn. Je kan ook kiezen voor een kleiner diafragma, zodat je het hele gerecht + de achtergrond scherp hebt. Als je een Flat Lay schiet raad ik je aan met een kleiner diafragma te werken, maar als je een detail foto maakt, waarbij je graag 1 specifiek ding scherp wil hebben, raad ik je aan voor een groter diafragma te gaan.

 

Heb jij al zin om te gaan experimenteren met Food fotografie? Met al deze tips kom je denk ik al een heel eind! Bedankt voor het lezen van de blog, en tot volgende week!

Volg je me al op Instagram en Bloglovin’?

1 Comment

  • Reply Melanie Hoogvliet 27 oktober 2022 at 15:09

    Wat een fijne blog! Een van mijn doelen voor 2023 is mijn fotografie voor mijn blog verbeteren. Dus ik ga deze opslaan en bewaren zodat ik hem nog eens door kan lezen.

  • Leave a Reply

    Common phrases by theidioms.com