Fotografie

(Vrijwerk)Fotograferen tijdens het Corona-virus?

17 juni 2020
Analoge camera op hand

In een van de laatste persconferenties heb je het vast ook mee gekregen, we mogen weer samen komen met groepen van 10 mensen. Voor een vrijwerk shoot bestaat een team vaak uit 6 mensen, dus dat betekende dat we het weer mochten gaan oppakken. Inmiddels heb ik enkele fotoshoots gehad in deze sfeer en vertel ik je graag meer over hoe dat ging.

Hoe staat iedereen erin?

Toen het net bekend werd was iedereen natuurlijk nog een beetje huiverig, toch besloot ik een open oproep te plaatsen, zodat mensen voor zichzelf konden kijken of ze het zagen zitten. Ik kreeg onverwachts best wel wat reacties en mensen waren heel erg enthousiast om weer te beginnen met werken. Zo gezegd zo gedaan, dus vanaf 1 juni had ik diverse fotoshoots ingepland. We begonnen met een fotoshoot op locatie, omdat we in mei natuurlijk nog niet wisten dat we weer een studio zouden hebben tegen die tijd. Visagistes moeten natuurlijk werken met een mondkapje op en dit deed ze dan ook netjes tijdens het make-uppen. Iedereen hielt wel aardig afstand, maar niemand was echt bang na een tijd om iets dichter bij de ander te staan, omdat niemand al die tijd had gehoest of gekucht. Soms is het natuurlijk ook een gevoelskwestie.

Op naar de studio.

De afgelopen tijd had ik al enkele consumenten die het weer aandurfden om een studio shoot te doen. In het gebouw waar ik zit gevestigd zitten heel wat pamfletten om aan te geven dat je de handen moet desinfecteren, handen moet wassen en afstand moet houden. Ook komt er 4 x per week een schoonmaakster om te zorgen dat alles netjes schoon is. Tijdens deze consumenten shoots werk ik 1 op 1 mensen waardoor we goed afstand kunnen houden, maar soms merk je net zoals in de supermarkt als iemand langs je heen loopt dat je dan niet 1,5 meter hebt, maar je ademt toch dezelfde lucht in de ruimte. Maar eigenlijk merkte ik deze shoots dat mensen het eigenlijk wel fijn vonden op deze manier, ze hadden niet direct contact, maar vroegen ook niet om een mondkapje te dragen, welke ik wel had klaar gelegd.

Een vrijwerk shoot met meer dan 2 personen.

Gister had ik mijn eerste vrijwerk shoot in de studio, we waren met een visagist, stylist, model, stagiair (Nova, die vanaf augustus bij mij stage komt lopen) en Tom. Best wel wat mensen natuurlijk, mijn studio is 43 m2 en hierdoor hebben we genoeg ruimte om afstand te houden. Het model had al corona gehad en was er wat huiveriger over, maar respecteerde ook als andere wel alles aan wouden houden. De sfeer was heel ontspannen en net zoals met de consumenten merkte we eigenlijk niet dat corona bestond. Maar ook als je alles heel strak aanhoud, is het heel erg goed aan te houden tijdens het fotograferen. De 1,5 meter is makkelijk aan te houden en met een mondkapje werken is optioneel net zoals bij de consumenten shoots. Tijdens de meeste vrijwerk shoots schiet ik met de 105mm waardoor ik eigenlijk al ruim om 2 meter afstand sta.

Conclusie, is fotograferen tijdens Corona goed te doen?

Het fotograferen tijdens corona is super goed te doen, en je kunt makkelijk rekening houden met iedereens wensen over de veiligheid. Desinfectieregel op tafel, mondkapjes voor als klanten dit prettig vinden. Maar door de objectief keuzen kun je heel makkelijk afstand houden en is het ook heel veilig om te fotograferen. Dus mocht je nog twijfelen of het haalbaar is, op de foto gaan kun je echt heel veilig doen.

Durf jij dit soort activiteiten alweer te doen? Of wacht je nog even af?

Volg je me al op Instagram en Bloglovin’?

4 Comments

 • Reply VerKlaproos 18 juni 2020 at 18:36

  Dit zou ik wel doen maar ik mijd nog wel drukkere locaties. Voelt nog niet ok.

 • Reply Laura 19 juni 2020 at 08:39

  Wat fijn dat je weer aan de slag kan en dat het dan als vanouds voelt.

 • Reply Mandy Eggens 21 juni 2020 at 15:17

  wat fijn dat je weer bezig kan! ik zou het sowieso wel durven want Door mijn werk ben ik altijd aan het werk geweest en als chauffeur kom je overal. ook op plekken waar 1,5 meter niet zon makkie is.

 • Reply Tessa 23 juni 2020 at 18:42

  Interessant om te lezen hoe jij als fotograaf hier mee om gaat. Leuk om te lezen

 • Leave a Reply

  Common phrases by theidioms.com