Beeldbewerking/Photoshop Fotografie Ondernemen

Fotograferen voor de coiffure awards

8 december 2019
Haarfotografie Roze/Zebra

Afgelopen jaar heb ik voor het eerst zelf gefotografeerd voor de coiffure awards.
In 2018 liep ik stage bij een fotograaf die hiervoor veel fotografeerde en hier ontstond mijn liefde voor het fotograferen van haar.
De creativiteit die kappers in het haar steken vindt ik zoveel passie hebben dat ik er ontzettend vrolijk van wordt.
Maar ik merkte soms dat er nog wel wat onduidelijkheid was qua hoe dit nu in elkaar zat.
Daarom neem ik je in deze blogpost mee naar de fotografie basics van de coiffure awards.

Wat is de coiffure award?

Mogelijk ben je er nog niet mee bekend, maar de coiffure awards zijn de Nederlandse kapper awards.
Onder de kappers is het een bekende award en vaak als je er bij een kapper naar vraagt kennen ze het wel.
Kappers strijden met ontzettend veel deelnemers om binnen hun categorie tussen de laatste 10 te zitten.
De 10 genomineerde gaan vervolgens naar het gala om daar te horen of ze mogelijk hebben gewonnen, een super spannende avond met een hoop luxe (en dat is te merken aan de prijs voor het gala).

Wat levert het de kappers op?

Onder de kappers is het de bekendste kapperswedstrijd van Nederland (samen met Colorzoom, maar net een tikje bekender).
Maar als kappers meedoen met deze wedstrijd levert dit hen een stukje bekendheid op, maar ook erkenning.
Nadat je drie keer de coiffure awards hebt gewonnen mag je niet meer deelnemen en krijg je een speciale erkenning. Iets waar veel kappers voor strijden. Maar natuurlijk strijden ze gewoon ook naar de winst, want dan mag je namelijk naar Londen om daar ook mee te doen aan een speciale kapperswedstrijd.
Haarfotografie met pony en roze/oranje haar.

Shooten voor de coiffure awards

Zoals ik zojuist al vertelde, ben ik in 2018 bekend geraakt met de coiffure awards. Maar wat houd fotograferen van de coiffure awards nu eigenlijk in. De jury van de coiffure awards stelt een aantal regels aan het fotograferen van de coiffure awards. Daar zal ik verderop in dit artikel nog wat dieper op ingaan. Zo is het belangrijk dat eigenlijk iedereen van het team weet wat de regels inhouden zodat je niet straks met foto’s aankomt die niet voldoen aan de richtlijnen. Shooten voor de coiffure awards betekend vaak lange draaidagen die niet altijd even veel opleveren. Gemiddeld begin je om 9:00 ’s morgens en ben je om 21:00 ’s avonds weer klaar. Dit verschilt natuurlijk wel per shoot en hoeveel kappers er van de salon meedoen.

Wat houd een fotoshoot voor de coiffure awards in.

Zoals ik hierboven al zij houdt het lang wachten in. Als fotograaf ben jij eigenlijk nooit non-stop aan het fotograferen.
Maar is het eigenlijk vaak wachten tot de modellen klaar zijn om op de foto te gaan.
Voor mij houd het dus vaak wachten in, maar voor de kappers is het vaak flink doorwerken om hun visie echt in het haar terug te laten komen. Dat de kleuren terug komen op beeld zoals jij ze hebt bedacht. Ik schiet tijdens deze shoots ook vaak op een beeldscherm zodat de kapper gelijk kan zien hoe het uitkomt op beeld.
Ook de visagist kan controleren of het zit zoals zij dat wilt. Zo kan het hele team kijken of het beeld op deze manier aansluit bij de visie die ze hebben. Zo kan je gezamenlijk streven naar een fantastisch beeld.

Wat heeft de coiffure awards mij opgeleverd?

Vorig jaar ben ik druk bezig geweest om volop te aquiseren naar kappers, want mijn doel was om minimaal één coiffure award shoot te doen. En dat is gelukt, en het bijzonderste moment was nog om te horen dat we waren genomineerd. Op het moment dat de bekendmakingen waren was ik samen met Tom (mijn vriend) op school en het aller ergste was nog dat we een proefexamen hadden. Op dat moment werd ik gebeld op FaceTime. Gelukkig waren we nog niet begonnen en toen ik vroeg aan mijn docent of ik mocht opnemen zij ze volmondig ja. Ze wist alleen niet dat de 2 minuten erna twee enthousiaste leerlingen in haar lokaal zouden schreeuwen. We waren zo verbaasd, maar blij dat we waren genomineerd.
Het heeft voor mij dus een opening/ontmoeting opgeleverd met het fotograferen van de coiffure awards, en daar ben ik nog steeds erg dankbaar voor. Ik hoop in de toekomst nog meer shoots te mogen verzorgen van de coiffure awards, want het maakt me zo ontzettend blij.

Regels

Maar zoals ik al eerder zij hebben de coiffure awards een aantal regels. Regels waar ik vorig jaar pas achter kwam.
Zo moeten de foto’s op A4-formaat aangeleverd worden, een formaat dat eigenlijk niet bestaat in de fotografie. Het geen dat dichtst bij A4 in de buurt komt is 2:3. Gelukkig kan je middels programma’s als Photoshop er toch voor zorgen dat je de regels kan naleven. Alleen moet je dan nog wel op zoek naar een bedrijf dat op A4 print met kwalitatief goed papier.
Ik hoor van veel kappers dat ze hiervoor Kiekie in Amsterdam gebruiken, aangezien die kwaliteit erg hoog in het vaandel hebben staan. Ook kan je de foto’s tot aan de bekendmaking van de nominaties niet gebruiken, wat echt killing is.
Maar natuurlijk ook logisch, want je wilt niet dat een kapper er vandoor gaat met hetzelfde idee. Hierdoor is het als fotograaf ook belangrijk om niet te vertellen of te laten zien wat andere kappers hebben gedaan indien je voor meerdere kappers werkt.

Haarfotografie, meisje met kort haar en gekleurde highlights

Wanneer is het drukste fotografie moment van de coiffure awards?

Ik merk zelf vaak dat de aanloop begint vanaf Oktober. Je mag vanuit coiffure zelf al beginnen vanaf 12 mei uit mijn hoofd, de dag na de uitreikingen. Maar eigenlijk wordt hier echt pas wat mee gedaan in Oktober, omdat je dan een beter vooruitzicht hebt op de trends van 2020, en je werk dan niet ontzettend lang geheim hoeft te houden.
Maar wanneer het pas echt druk begint te worden is December. De meeste kappers zien via Instagram, Facebook en andere kappers voorbij komen dat er coiffure shoots bezig zijn en bedenken zich dan dat zij ook nog mee willen doen.
Dan moet natuurlijk alles nog van de grond komen, er moet een visagist, stylist en fotograaf geregeld worden. Om zo recent mogelijk werk te hebben kiezen de meeste er dus dan ook voor om in December of januari te schieten.
Want het werk moet uiterlijk 31 januari worden ingeleverd.

Maar wat heb je nu eigenlijk nodig qua team voor de coiffure awards?

Je kan het maken van de coiffure awards natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt.
Maar welke basics heb je qua team nu echt nodig?
– Een goede visagist (zodat de fotograaf niet alles achteraf moet aanpassen)
– Een stylist
– Een fotograaf
Sommige kappers vinden het tof om iets meer out of the box te gaan en kiezen ervoor om samen te werken met een kleding designer.
Mocht je daarvoor kiezen is het wel verstandig om een contract op te stellen dat ze uitsluitend worden gebruikt bij jouw coiffure shoot, anders heb je straks het probleem dat iemand hetzelfde heeft qua styling, en dat zou stiekem toch een beetje jammer zijn.
Maar kies je mensen verstandig, zorg dat je een team hebt waarbij je je op je gemak voelt en waarmee denkt dat je er het maximale uit gaat halen.

Ben jij bekend met de coiffure awards? Of zou je er zelf nog eens aan mee willen doen? Stuur gerust een bericht, wie weet kunnen we wat voor elkaar betekenen.

 

10 Comments

 • Reply Henk 9 december 2019 at 09:12

  Ik had wel eens van die awards gehoord. Die foto’s zijn echt kunstwerkjes, kun je zo een expo mee vullen, de expressiviteit spat er vanaf!

 • Reply rachel 9 december 2019 at 09:55

  wel van gehoord maar nooit in aanraking mee geweest maar zo te lezen een hele happening 😀 ben zelf ook fotografe en dit soort dingen houd ik van

 • Reply Wanda 9 december 2019 at 12:41

  Ik had er zelf nog nooit van gehoord, maar top joh dat je hieraan hebt mee mogen doen. Lijkt me een bijzondere ervaring en het staat ook nog eens goed op je CV,

 • Reply Sanne 9 december 2019 at 13:39

  nog nooit gehoord van die awards. lijkt mij wel leuk seg. Ik zou ook rond springen moest ik genomineerd worden.

 • Reply Sherana | Reisenergie.nl 10 december 2019 at 07:54

  Ik had nooit eerder gehoord van de coiffure waards. Heel gaaf dat je genomineerd bent en dat terwijl je nog zo jong bent! Ik vind ook dat je prachtig fotografeert.

 • Reply Gabrielle 10 december 2019 at 09:50

  Wat veel kleuren en er gebeurt veel in zo’n kapsel, echt heel tof om te zien! Ik zou hier ook wel willen fotograferen 🙂

 • Reply Monique 10 december 2019 at 20:24

  Ik vind die foto’s altijd zo super tof en mooi. Echt kunst!`Supergave opdracht om te doen.

 • Reply Janet 10 december 2019 at 20:43

  Ik had nog nooit eerder van deze awards gehoord joh.. maar ik kom dan ook echt bijna nooit bij de kapper haha. Je foto’s vind ik heel erg gaaf!

 • Reply Melanie 11 december 2019 at 07:46

  Yes ik heb er zeker van gehoord 🙂 Zelf ooit model voor geweest toen ik jong was. Net als voor kinky kappers etc ik vond dat de leukste opdrachten want ik liep dan altijd met te gek haar rond.

 • Reply Haar retoucheren in Photoshop - Jasmijn Bult 22 maart 2020 at 20:04

  […] uit te vinden hoe ik dit moest retoucheren. Maar aangezien ik veel fotografeer en retoucheer voor de coiffure award was het echt noodzakelijk om het mijzelf aan te leren, dus ik hoop dat jij er ook iets aan hebt. […]

 • Leave a Reply

  Common phrases by theidioms.com