De Full frame systeem camera is een redelijk nieuw camera type die steeds bekender wordt. Maar wat is dit voor camera en wat zijn de voor en tegens? Een vraag die best veel mensen zich afvragen. Dit omdat aan deze nieuwe camera’s best wel een prijskaartje zit. Is het het dan wel waard? In deze blog ga ik er alles over vertellen, zodat jij hopelijk straks de juiste keuze kan maken voor jezelf.
Wat is een Full frame systeem camera?
Een Full frame systeem camera is een systeem camera, maar dan, zoals de naam al zegt, met het hele beeld. Deze camera heeft dus een ‘Full frame’ en legt het hele beeld vast. Een ‘gewone’ systeem- en spiegelreflex camera hebben een crop-factor. Er wordt bij deze camera’s dus altijd een deel van het hele beeld afgesneden. Als je nog nooit met een Full frame camera hebt geschoten, heb je dit waarschijnlijk nog nooit gemerkt. Maar toch is het verschil best groot als je het vergelijkt met elkaar. Doordat er bij een Full frame systeem camera niet gekropt wordt, vangt de sensor meer licht op. Dit helpt weer bij het maken van scherpere en heldere foto’s. Dus ook bij het maken van foto’s waarbij je je bevindt in een donkere lichtsituatie, is deze camera erg handig. Verder zit deze camera over het algemeen hetzelfde in elkaar als de systeemcamera: het is een lichte camera, met een digitale zoeker en een verwisselbare objectievensysteem
Voordelen
Full frame camera´s hebben een groot dynamisch bereik. Wanneer je dus fotografeert met grootte verschillen tussen licht en donker, kan je door dit grootte dynamische bereik, nog veel doortekening zien. Dit wil je natuurlijk!
Een Full frame systeemcamera heeft een grotere sensor dan een camera met een crop-factor. Hierdoor kan je nog dichter op je onderwerp gaan met heel weinig scherptediepte.
Doordat deze camera’s een grote sensor hebben, heb je minder snel last van ruis. De sensor kan heel veel licht opvangen, zelfs in donkere licht situaties. Wanneer je dus op veel plekken fotografeert waarbij het lastig is om het licht te beïnvloeden, kan je je met een Full frame systeemcamera, prima redden.
Full frame systeemcamera’s zijn hele nieuwe en goede camera’s. De kwaliteit wordt steeds beter. Ze kunnen steeds net wat meer en beter. Dus als je een Full frame systeemcamera koopt, hoef je je geen zorgen te maken over de kwaliteit van de camera.
Nadelen
Natuurlijk zijn er ook een aantal nadelen. Deze camera’s zijn namelijk niet de goedkoopste. Aan de kwaliteit en de functies die deze camera’s hebben, zit wel een prijskaartje. Niet geheel onlogisch, maar wel zeker iets om goed over na te denken. Je zit al snel rond de 2000 euro voor alleen de camera zelf, zonder objectief dus. De prijzen tussen verschillende Full frame camera’s verschillen ook nog wel veel. Dit heeft weer te maken met de algemene kwaliteit van de sensor, filmmogelijkheden van de camera, beeldstabilisatie, kwaliteit van de body, kwaliteit en snelheid van de beeldprocessor, foto’s per seconde, of je het scherm van de camera kunt kantelen, extra functies (zoals bijvoorbeeld oog herkenning) en het aantal megapixels.
Je kunt niet elk objectief op de Full frame systeemcamera’s zetten. Een objectief die is gemaakt voor een camera met een crop-factor, is niet geschikt voor de Full frame systeemcamera. Hiermee blokkeer je namelijk een deel van de sensor en kun je niet gebruik maken van alle beeldpixels van de sensor. Je ziet dan een zwarte rand om je beeld heen wanneer je door je zoeker kijkt. Je hebt dus een objectief nodig die speciaal is gemaakt voor de Full frame systeemcamera. Als je over gaat van een systeemcamera of een spiegelreflexcamera naar een Full frame systeemcamera, zal je ook je objectieven moeten vervangen.
Doordat de Full frame camera steeds populairder wordt en op het verlanglijstje staat van veel fotografen, besteden de cameramerken wel een hoop tijd en moeite in het maken van de beste objectieven voor de Full frame systeemcamera’s, en wordt het assortiment steeds groter.
Wanneer een Full frame systeemcamera?
Maar wanneer is een Full frame systeemcamera nou geschikt voor jou? Aangezien de kwaliteit van deze camera’s, is de Full frame systeemcamera voor elke fotograaf geschikt die prachtige foto’s wilt maken met een super goede kwaliteit. Maar met een spiegelreflexcamera en systeemcamera kan dit natuurlijk ook. Een Full frame systeemcamera is geschikt voor jou wanneer je, uiteraard, kwalitatief hoge foto’s wilt maken, maar ook wanneer je vaak met lastige lichtsituaties moet werken. Je kunt een hoge ISO-waarde gebruiken zonder ruis te veroorzaken. Deze camera is ook geschikt voor de fotografen die gebruik willen maken van de volledige beeldhoek die een objectief kan bieden. Dit willen vaak sport, landschap en architectuur fotografen. En als laatste is deze camera geschikt voor fotografen die graag dicht op hun onderwerp willen met heel weinig scherptediepte.
Tot slot
Inmiddels heb ik een hoop verteld over de populaire Full frame systeemcamera. Een paar weken geleden heb ik ook een blog gemaakt over de spiegelreflex- en systeemcamera en de verschillen tussen deze twee. Wil jij weten wat voor soort camera het beste bij jou past? Lees die blog dan ook even:) Verschillen spiegelreflexcamera en systeemcamera | Jasmijn Bult
Tot volgende week!
Volg je me al op Instagram en Bloglovin’?
No Comments