Fotografie Overig

Het gebruik van een externe monitor, effectief?

11 februari 2019

Inmiddels heb ik mijn fotografie-monitor al bijna een jaar.
Heeft het voor mij voordelen opgeleverd, of juist niet? Raad ik het aan om een scherm te kopen of kan je toch beter via je laptop werken. In dit artikel laat ik je zien waarom je wel of geen fotografie beeldscherm zou moeten kopen en wat mijn ervaringen zijn.


Vorig jaar kreeg ik van Benq een beeldscherm opgestuurd, namelijk de SW2700PT 
Dit is een beeldscherm met een kleur profiel van 99% RGB. Als fotograaf werk je natuurlijk met veel verschillende schermen en is de kleurechtheid van je foto heel belangrijk. Een nadeel is dat mijn kabel van de monitor het al na een half jaar begaf. Waardoor ik nu weer moet werken met een HDMI-kabel met koppelstuk naar mijn Macbook. Niet echt een ramp, maar wel iets minder mooi. Lees vooral verder als je wilt weten hoe ik het gebruik met een extern beeldscherm ervaar.

Wat is het voordeel van een monitor speciaal voor fotografie?

Waar ik tegen aan liep was tevens wel weer een voordeel. Zo waren de beelden die ik retoucheerde op mijn Benq kleurecht voor het afdrukken in magazines, zodra ik wist welke kleuring de magazine’s werden geprint kon ik mijn monitor daar op instellen en wist ik zeker als het naar de drukker ging dat mijn beelden kleurecht waren. Ook is de grote van het scherm ideaal om beelden op uit te zoeken met klanten, door de handige zonnenkappen kwam er geen zon op het beeld en konden mijn klanten de beelden uitzoeken.

Waar liep ik tegen aan?

Een van de problemen waar ik tegen aan liep met het gebruik van deze monitor was juist de kleurechtheid. En dat klinkt mogelijk vreemd, aangezien dat als fotograaf een van de belangrijkste dingen is. En dit is ook zo als je voor een grote klant werkt die de beelden gaat printen, die wilt ze op de computer zien zoals ze in het tijdschrift komen, maar als je kleinere klanten had/hebt die ze alleen gaan bekijken op een smartphone en ze gaan uitprinten bij de Hema heb je een probleem, en wel om de volgende reden.
Elk beeldscherm is anders. Loop eens de Media Markt in en loop naar alle monitoren/tv schermen. Zoals je zult zien verschilt elke monitor/tv van kleur. Het beeld wat jij op jou monitor ziet krijgt de klant wellicht nooit te zien omdat hij anders z’n beelden bekijkt.

Zou ik een extern beeldscherm aanraden?

Ik vind het zeker een stuk gereedschap dat je als fotograaf kan gebruiken.
Net zoals een lichtmeter, kleurkaart en het calibratie setje. Als je eenmaal als een professional wilt gaan werken en die klanten ontvangt. Dan is het heel belangrijk om daarvoor de juiste gereedschappen te hebben. Voor mij voegt de Benq SW2700PT heel veel toe. Mijn klanten hebben gelijk een beeld van wat ze hebben. Ik zit rechter achter mijn beeldscherm te retoucheren, en kan ik mijn laptop onder mijn tafel leggen. Waardoor ik een mooi clean bureau krijg. Voor een fotograaf kan het zeker een verlengstuk worden van je fotografie. En ik kan het dan ook zeker aanraden om te investeren in een goed beeldscherm. Zo nu en dan werk ik nog op mijn oude werkpaard uit 2010, maar controleer hem altijd even op mijn Benq of alles zo kleur echt is. Ben je nou echt zo’n tech-nerd als ik, lees dan vooral mijn vorige artikel waarin ik opga in de technische details

Maak jij gebruik van een extern beeldscherm voor het bewerken van beelden in Photoshop? 

10 Comments

 • Reply Laura 13 februari 2019 at 09:04

  Ik kan me voorstellen dat zo’n externe monitor super handig is in jouw branche! Ik spendeer het meeste van m’n tijd op mijn (werk)laptop, maar we hebben zo’n slechte externe monitor (Dell .. ) dat we ‘m eigenlijk nooit gebruiken! Goede tip!

 • Reply Nicole Orriëns 13 februari 2019 at 09:15

  Ik kan niet overweg met Photoshop moet ik bekennen. Ik doe dingen met Picmonkey en Canva. Foto’s maak ik met mijn iPhone. Maar als je professioneel bezig bent is zo’n extern beeldscherm natuurlijk wel even wat anders.

 • Reply L 13 februari 2019 at 10:03

  Ik kan me voorstellen dat t voor een fotograaf super fijn is om te gebruiken!

 • Reply Henk 13 februari 2019 at 10:17

  Ik bewerk mijn foto’s sowieso op een groot scherm, mijn laptop staat stof te happen omdat ik alles op mijn telefoon, tablet of foto’s op mijn desktop doe.

 • Reply Xarifa 13 februari 2019 at 15:30

  Neen, maar ik ben ook geen prof fotograaf. Daar zit het hem in denk ik.

 • Reply sandra 13 februari 2019 at 16:35

  Ik kan me voorstellen dat je dat als fotograaf niet kan missen.

 • Reply Janet 13 februari 2019 at 20:24

  Ik heb hier gewoon nog nooit van gehoord. Verder dan foto’s maken met mijn iPhone en Gopro kom ik nog niet echt..

 • Reply Maaike | Travelbliss 13 februari 2019 at 21:40

  Ik kan me voorstellen dat het voor een fotograaf handig is maar zelf gebruik ik geen extern scherm voor mijn foto’s

 • Reply Mamacissepis 13 februari 2019 at 21:48

  Super handig artikel voor de professionele fotograaf! Persoonlijk denk ik een tweede beeldscherm niet nodig te hebben.

 • Reply Rory 15 februari 2019 at 09:57

  Ik heb hier niet veel kennis van, dus ik vind het lastig om je vraag te beantwoorden. Wel weet ik – als leek – dat foto’s gemaakt op de camera (in mijn geval een Canon Powershot G7X Mark II) heel anders zijn als je het op het beeldscherm bekijkt. Dus ik zet ze altijd over en bekijk ze op een groot formaat. Eerlijk gezegd zou ik misschien best wat vaker foto’s mogen bewerken, maar ik ben niet zo heel technisch, dus behalve uitsnijden en soms een filter doe ik weinig met fotobewerkingsprogramma’s. Ik vind het in ieder geval een hele serieuze en duidelijke uitleg hoe jij het ervaart met de Benq.

 • Leave a Reply

  Common phrases by theidioms.com