Lifestyle

Gelezen boeken in April 2022

2 mei 2022

In april las ik maar liefst 7 boeken, onder andere een aantal ondernemersboeken en thrillers. In deze blogpost neem ik je mee welke boeken ik allemaal heb gelezen. En hoop ik jou te inspireren om weer (meer)te lezen.

Fuck the quaterlife crisis

Anderen hebben hun shit op orde, lijkt het. Waarom jij niet? Een praktische life guide voor twintigers op zoek naar de antwoorden op hun levensvragen.

Waardevolle lessen waar je écht gelukkig van wordt. Twintigers maken in hun eerste volwassen decennium veel levensbepalende keuzes. Keuzestress, prestatiedruk en chronische twijfel zijn dan ook nooit ver weg. Niet gek dat het aantal twintigers met een burn-out bijna net zo hard stijgt als het aantal filters dat wordt gebruikt om elkaar online de loef af te steken. ‘Druk zijn is succesvol’ en ‘middelmatigheid is falen’ (toch?), dus de druk lijkt groter dan ooit. En dan heb je ineens een echte dip te pakken: de quarterlife crisis.

Mijn mening

In april las ik in de eerste twee dagen gelijk al een boek uit. Namelijk Fuck the quaterlife crisis een boek die is gefocust op het niet krijgen van een burn-out. Ik vond het een praktisch boek met praktische vragen erin die je jezelf kon stellen als je ergens mee in zat.
Stel jezelf 5 keer de vraag waarom je een bepaalde keuze maakt, dan doe je de keuze goed doordacht en heb je goed geredeneerd waarom je die keuze hebt gemaakt.

Doe één ding

Het dagelijks leven is drukker dan ooit: naast alledaagse dingen, vergaderingen en een druk privéleven worden we overspoeld met e-mails, appjes en tweets, en komen we nauwelijks door onze to-dolijst heen. Hoe houden we ons staande in deze overvloed? Hoe blijf je productief en voorkom je een burn-out? Doe één ding is het antwoord op deze vragen. Dit simpele idee inspireerde al velen en zal ook in jouw leven voor waanzinnige resultaten zorgen: in je werk, privé en op spiritueel vlak.

Begin april begon ik enthousiast met het lezen van ondernemersboeken. Doe één ding was daar een van. Het boek focust hoe je het beste je focus (há see what I did there?) kunt vastzetten om je doelen te halen. In het boek leren ze je hoe je steeds de belangrijkste taak bepaald.  Hierdoor zorgt dat je met één ding naar je doel kunt toewerken, voor volgende week, volgend jaar en over 5 jaar.

Steal like an Artist

When asked to talk to students at Broome Community College in upstate New York in the spring of 2011, Austin Kleon wrote a simple list often things he wished he’d heard when he was their age: ‘Steal like an artist; Don’t wait until you know who you are to start making things; Write the book you want to read; Use your hands; Side projects are important; Do good work and put it where people can see it; Geography is no longer our master; Be nice (the world is a small town.); Be boring (it’s the only way to get work done.); and, Creativity is subtraction.’ After giving the speech, he posted the text and slides to his popular blog, where it quickly went viral.

Mijn mening

Dit was een super klein/kort boek die je binnen een uurtje uit kunt lezen. Die je wel praktische tips geeft.
Wat ik vaak tijdens me studie hoorde was dat alles al eens was gedaan, en dat staat in dit boek ook. Je haalt altijd inspiratie uit je omgeving, dingen die je ziet.

Freaks

Speciaal ter ere van het verschijnen van Het stille meisje schreef Tess het korte verhaal Freaks!

Rechercheur Jane Rizzoli en patholoog-anatoom Maura Isles zijn vaker met afschuwelijke misdaden geconfronteerd, maar de dood van Kimberly mag onmenselijk worden genoemd. Wanneer het lijk van het broodmagere zeventienjarige meisje naast een lege doodkist in een verlaten kerk wordt gevonden, lijken blauwe plekken erop te wijzen dat ze is vermoord. Haar vriend Lucas, net zo’n uitgemergelde bleke tiener als Kimberly, wordt gearresteerd als hij op de vlucht slaat. Hij beweert dat hij onschuldig is en dat hij een onbedwingbare bloeddorst heeft. Maar de wanhopige vader van het slachtoffer gelooft niet in vampiers, alleen in wraak…

Mijn mening

Freaks is weer een boek van de boekenreeks van Rizolli & Isles die ik op dit moment lees.
Dit was een soort teaser voor Het Stille Meisje. Hiermee leer je kennis maken met de schrijfstijl van Tess Gerritsen.
Ondanks dat je het binnen een uur uitleest neemt het boek je heel erg mee in de spanning van Tess haar boeken, goed om te lezen als je dus kennis wilt maken met haar boeken/schrijfstijl. Zoals al haar boeken start dit boek ook weer met een moord, alleen ligt nu het meisje dat wordt gevonden al in een doodskist.

Het Pauperparadijs

Roza Dingemans, moeder van een door schulden en alcoholisme getroffen gezin, probeert haar waardigheid te bewaren. Ze ontleent haar trots aan een gerucht over een voorname afkomst. Maar is dat werkelijkheid of mythe? Op zoek naar de feiten stuit haar kleindochter, de auteur, op een verborgen geschiedenis: de heropvoedingsexperimenten in het Drentse Veenhuizen waaraan haar voorouders werden blootgesteld. Wat begon als een bevlogen plan om de onderklasse te verheffen veranderde al snel in een fuik. Suzanna Jansen volgt vijf generaties van haar familie. Van bedelaarskolonie Veenhuizen tot wonen-onder-toezicht in de twintigste eeuw. Gaandeweg blijkt hoe de opvoedcampagnes ingrijpen in het leven van Roza Dingemans en haar nazaten. Deze uitgave bevat een extra hoofdstuk met nieuw, recent gevonden materiaal en een reactie op de UNESCO-Werelderfgoedstatus.

Mijn mening

Dit boek heeft me overtroffen, je wordt meegenomen in de familie geschiedenis van Suzanna Jansen.
In Nederland hebben we de gemeente Veenhuizen. In de vorige eeuw werd gebruikt om de zogenoemde Paupers uit grote steden op te vangen. Door verschillende manieren werd er geprobeerd mensen vrijwillig naar Veenhuizen te laten komen. Maar toen dit niet zo goed aansloeg als gedacht konden gemeentes mensen ook uitzetten naar Veenhuizen. In dit boek neemt Suzanna je mee hoe haar voorouders in Veenhuizen terecht zijn gekomen. Dit vond ik echt een interessant stuk geschiedenis, en door dit boek.

Het stille meisje

In Bostons Chinatown wordt de hand van een vrouw gevonden. Op het dak van een gebouw ligt haar lijk met een bijna afgehakt hoofd. Er worden twee zilvergrijze haren op haar lichaam aangetroffen. Tijdens het onderzoek ontdekken rechercheur Jane Rizzoli en patholoog-anatoom Maura Isles dat er nog meer brute moorden zijn gepleegd. Negentien jaar eerder vonden tijdens een schietincident in een restaurant in Chinatown vijf mensen de dood. Slechts één persoon overleefde die slachtpartij: een mysterieuze vrouw en een meester in de Chinese vechtkunst die een groot geheim met zich meedraagt. Nu is ze het doelwit van een onzichtbare vijand die meedogenloos toeslaat.

Mijn mening

Nadat ik Freaks had gelezen ben ik begonnen met Het stille meisje. Dit was echt een totaal ander boek dan de eerdere verhalen van Tess.
Het boek speelt zich af in het Chinatown van Boston, waar tijdens een geesten tour een hand wordt gevonden, het begint dus een beetje onnatuurlijk, maar al snel wordt duidelijk waarom alles zich binnen deze wijk afspeelt. Je leest vanuit meerdere personen, wat het verhaal een interessante wending geeft.

Je hebt wél wat te verbergen.

In deze nieuwe editie van hun bestseller Je hebt wél iets te verbergen laten onderzoeksjournalisten Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis zien dat privacy het meest bedreigde mensenrecht van onze tijd is.
Ze leren smartphones kraken en computers hacken, voelen hoge ambtenaren en datahandelaren aan de tand en interviewen de scherpste denkers over privacy en surveillance. Zo leggen ze bloot welke gegevens je allemaal weggeeft en aan wie. En, belangrijker nog: welke ingrijpende gevolgen dat heeft voor ons allemaal.
Dit boek is het resultaat van jarenlange diepgravende onderzoeks- en datajournalistiek naar privacy en surveillance voor De Correspondent, waarvoor Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis verschillende journalistieke prijzen wonnen.

Mijn mening

Voordat ik mijn e-reader had aangeschaft was had ik een abonnement via Storytel. Nu was er een aanbieding waardoor je voor 2,- twee maanden Storytel kon luisteren. Dit leek me een goed moment om boeken te luisteren/lezen via daar die niet beschikbaar zijn op Kobo Plus.

Via daar had ik eerder een boek van Maurits en Martijn geluisterd, namelijk Ik weet je wachtwoord.
Je hebt wél wat te verbergen is hierop een soort van vervolg, mensen hebben nog steeds niet door hoe veel gegevens er online eigenlijk van je gedeeld worden. Zo heb je zelfs op nu.nl trackers, dit zijn verschillende bedrijven die gaan bieden om je een advertentie te laten zien, dit kunnen ze helemaal op je aanpassen, ze zien namelijk welke telefoon je gebruikt, hoelang je naar iets hebt gekeken, maar zo zijn er nog veel meer wat ze kunnen achterhalen. Zo kun je met de app Runkeeper zelfs achterhalen waar Nederlandse militaire zich nu bevinden.

Tot slot

In april heb ik ineens best wel weer een inhaalslag gemaakt met het aantal boeken dat ik heb gelezen, er zitten twee wat kleinere boeken tussen. Maar als nog vindt ik het een mooi aantal.

Mijn doel is om dit jaar ongeveer 40 boeken te lezen, en dit houd ik allemaal bij via Goodreads.
Bijna alle bovenstaande boeken heb ik gelezen op mijn e-reader met een Kobo Plus abonnement via Bol.
Behalve je hebt wel wat te verbergen, deze heb ik geluisterd via Storytel.

Volg je me al op Instagram en Bloglovin’?

No Comments

Leave a Reply

Common phrases by theidioms.com