Ondernemen

Hashtags op Instagram als fotograaf

1 juli 2020
Macbook met roze notitie blaadjes

Hashtags op Instagram, iets wat ik vaak voorbij zien komen en wat een manier is om zichtbaarder te worden. Maar hoe zorg je ervoor dat je niet wegvalt tussen alle #fotografie tags. In deze blogpost neem ik je mee hoe je als fotograaf beter kan opvallen met hashtags.

Zorg niet voor standaard hashtags

Waar het vaak fout gaat voor fotografen en merken is het gebruik van te algemene hashtags. Je hebt natuurlijk enkele woorden die onvermijdelijk verbonden zijn aan je beroep. Zoals bijvoorbeeld bij de hashtag #fotografie of #photographer. Dit zijn hashtags die miljoenen keren worden gebruikt waardoor de kans dat jij bovenaan komt ontzettend klein is of dat je er zo weer weg bent. Je hebt ook binnen de # die je gebruikt de mogelijkheid om bij populair te komen. Maar ook bij deze miljoenen hashtags ben je zo weer verdwenen. Probeer dus echt geen standaard hashtags te gebruiken.

Doe onderzoek naar welke # je gebruikt.

Voorbeeldpagina met Hashtags

Maar, hoe zorg je ervoor dat je geen standaard hashtags gebruikt? Ga op onderzoek uit welke hashtags jij wel zichtbaar zou kunnen zijn. Maar waar potentiële klanten wel op zouden kunnen kijken. Vaak stelt Instagram als je een bepaald woord intypt ook andere opties voor. Kijk eens hoe relevant deze voor jou zijn. En of ze een stuk kleiner zijn dan de hashtag die je eigenlijk zou gebruiken. Inmiddels zijn er ook al wat tools uitgekomen om je daarmee te helpen. Maar deze zijn vaak betaald waardoor je eigenlijk beter handmatig onderzoek kan doen. Zorg voor enkele lijstjes die je in kan zetten per foto soort die je doet. In mijn geval heb ik een lijst voor haar, portret, fashion en commerciële fotografie. Deze hashtags heb ik opgeslagen in mijn notitie app. Zodat ik ze erbij kan pakken als ik een post ga plaatsen.

Instagram kan je ook afstraffen met je hashtags

Als je altijd, maar dezelfde hashtags gebruikt van de bovenstaande lijsten heb je een best grote kans dat Instagram je op een gegeven moment gaat “Black listen”. Hier merk je zelf echter niets van, maar je beelden worden niet meer zichtbaar voor mensen die op de hashtags zoeken en hierdoor loop je natuurlijk potentiële klanten mis. Het is dus verstandig om elke keer andere hashtags te gebruiken, kopieer dus niet elke keer klakkeloos dezelfde lijst, maar probeer hierin meerdere opties te maken die echt voor jou van toepassing zijn.

Waar moet ik op letten bij een hashtag?

Je wilt dat je beeld niet onder gesneeuwd gaat worden. Hierom is het belangrijk om te kijken of de hashtag ongeveer 5000 posts heeft. Hierdoor weet je dat de hashtag heel actief wordt gebruikt, maar nog niet zo overdonderd als de algemene hashtag fotografie. Hierdoor is de kans een stuk groter dat mensen je vinden, je in de populair pagina komt en mogelijk zelfs in de Discoveryfunctie wordt getoond voor mensen die interesse hebben in jou werk. Zorg dus dat je op zoek gaat naar soort gelijke hashtags van de populaire variante, alleen met een net wat kleiner bereik. Maar, zorg er wel voor dat een hashtag wel relevant is voor de niche waar jij inzit. Als je zoekt op #weddingphotographer en je krijgt alleen maar selfies gaat niemand op jouw profiel klikken want ze zijn op zoek naar een trouw fotograaf.

Hashtags kunnen er dus voor zorgen dat je werk een stuk meer gezien wordt op platformen zoals Instagram, Pinterest en zelfs Facebook. Natuurlijk is Instagram wel het platform waar dit het meeste voor komt, maar hashtags verwerken in elk platform op zijn eigen manier kan ontzettend veel doen voor jou bereik als merk/fotograaf.

Zet jij het al in om je bereik te vergroten?

Volg je me al op Instagram en Bloglovin’?

7 Comments

 • Reply Manon/Hey Frits 3 juli 2020 at 16:59

  Ja, ik gebruik ze wel, maar ik kopieer wel vaak dezelfde dus dat is dus niet echt goed haha.

 • Reply Monique 4 juli 2020 at 19:31

  Goede tips! Ik ben ook steeds opzoek naar juiste hashtags. Alleen dan op interieur gebied.

 • Reply Jouvence 5 juli 2020 at 15:27

  Ik vergeet dus echt veel te vaak om hashtags te gebruiken, zonde eigenlijk, want daarmee vergroot je wel je bereik.

 • Reply Mandy 6 juli 2020 at 08:22

  Soms gebruik ik hashtags, en ook niet veel dan. Gewoon de belangrijke maar ik weet nooit zo goed welke hashtags ik moet gebruiken hahah

 • Reply Nathalie 6 juli 2020 at 12:13

  Ik gebruik ze zeker maar vaak dezelfde. Bedankt voor je tips! Ik ga nu zeker proberen wat variatie in hashtags aan te passen. Ben benieuwd of ik daar wat van ga merken.

 • Reply nicole 6 juli 2020 at 13:32

  Nee, niet echt maar ik doe ook eigenlijk niet zo heel veel met Instagram. Ik snap niet zo heel goed wat er leuk aan is.

 • Reply Merel 6 juli 2020 at 14:15

  Handige tips! Ik ben welliswaar geen fotograaf, maar ga nu wel opzoek naar hashtags die aansluiten bij mijn niche

 • Leave a Reply

  Common phrases by theidioms.com