Overig

Help, een stroomstoring meemaken als fotograaf

10 november 2019

Maandag avond, 19:45 als ik ineens mijn iMac het geluid hoor maken van het uitvallen.
Het licht in m’n kamer had ik aan, maar had nog helemaal niet door dat deze ook uit was.
Ik probeer m’n iMac weer aan te zetten, maar merk dat dit niet gaat. Ik zie dat het licht uit is en besluit naar Beneden te lopen. 

Hoe kwam ik erachter?

Eenmaal beneden aangekomen kom ik erachter dat de stroom in het hele huis is uitgevallen, ik loop naar de stoppenkast, maar geen enkele is gesprongen. Mijn moeder en ik besluiten om eens achter het gordijn te kijken, inmiddels staan diverse buren buiten. Op dit moment had ik alleen nog mijn pyjama shirt aan. Ik had net gedoucht aangezien ik net terug was van het sporten.
Ik ren naar boven en trek m’n pyjamabroek aan en pak mijn “even naar de buren schoenen” als ik uit het raam kijk zie ik tot mijn verbazing dat het licht bij de overburen wel brand. Het probleem ligt dus alleen in onze straat.
Zoals de rest van de straat lopen we naar de stoep om met elkaar te praten, verderop, vlak bij de spoorwegovergang zien we werklui aan het werk, we zien dat buren die verderop wonen er al naar toe lopen.
We laten het gaan en gaan allemaal naar binnen, wachten tot nader bericht.

Niet kunnen werken.

Op dit moment besef ik me pas dat ik niet kan werken. Ik ben dol op de avond werken, het is mijn meest productieve moment.
Het geen waar ik net mee bezig wou gaan is zojuist uitgevallen,
en m’n mobiel hangt op 41% waar ik kleine dingen op zou kunnen doen, maar op dit moment wisten we nog niet hoe lang het zou duren. En ik gebruik m’n telefoon als wekker, dus voor het geval ze er op dit moment niks mee zouden doen/kunnen wou ik hem niet helemaal leegtrekken.

Even later komt Liander langs rijden, een paar buren stonden buiten nog te kletsen en deze mensen hebben ze benaderd.
Ze hebben de lantaarnlampen ook uitgedaan, deze zitten aangesloten op een ander netwerk, tot op heden waren deze dus nog aan.
Inmiddels hadden ze ook een indicatie gegeven hoe lang het nog zou gaan duren.
Ze verwachtte dat rond 22:00 de stroom weer aan zou gaan. 22:00,
dat was op dat moment nog 1 uur en 20 minuren. Valt gelukkig best mee, maar als je niks kan doen, en alle boeken die je op dat moment in huis hebt al hebt gelezen is het best onhandig. 

Hoe afhankelijk zijn we?

Tijdens dit moment merkte ik ontzettend hoe afhankelijk we zijn van computers, mobieltjes en stroom in het algemeen.
Ik kan mijn werk zonder laptop/pc niet uitvoeren tijdens een stroomstoring. Om dat te beseffen vond ik best heftig. Als fotograaf ben je denk ik meer tijd kwijt aan het werken op je computer dan het daadwerkelijke fotograferen. Ook kan je dan je beelden niet meer “ontwikkelen” voor de huidige camera’s ben je er toch best erg afhankelijk van. Na deze avond leek het me ook een goed idee om iets over een stroomstoring op te nemen in de algemene voorwaarden, het is tenslotte iets waar je hoogstwaarschijnlijk geen controle over hebt.

Heb jij wel eens een stroomstoring meegemaakt? Zo ja, hoe ging je er mee om?

7 Comments

 • Reply Alexandra 11 november 2019 at 10:34

  Ik heb het op mijn werk meegemaakt en ben toen naar huis gegaan. Ook wel eens gehad dat ik ’s morgens wakker werd en mijn wekker stond te knipperen, was ’s nachts de stroom eraf geweest. Ja, we zijn best afhankelijk geworden van elektra.

 • Reply Anneke 11 november 2019 at 17:18

  Interessante blogpost !!!

 • Reply Manon 11 november 2019 at 21:53

  Bizar he. Ik heb heel veel hulpmiddelen die bijna constant allemaal 24 uur stroom vergen. Gelukkig hebben we een noodaggregaat.

 • Reply Mandy 16 november 2019 at 10:11

  Pfff zo lastig! Zorg anders dat je altijd van die powerbankjes vol hebt, dan heb je als de stroom uitvalt, toch een beetje stroom voor je telefoon etc.

 • Reply Eliza 16 november 2019 at 19:20

  Ja, stroom die uitvalt is inderdaad vréselijk! Maar ik maak me dan niet meteen druk om mijn computer of gsm. Eerder om de frigo en diepvries die dan uitvallen. Want als het eten ook nog eens bederft… Dan is het helemaal zooi!

 • Reply rachel 17 november 2019 at 11:47

  altijd lastig en vervelend dit soort dingen.

 • Reply Jurgen 18 november 2019 at 08:55

  Erg lastig! Wel eens een accu op zonnepanelen overwogen? Dan kun je altijd nog eventjes een dagje door!

 • Leave a Reply

  Common phrases by theidioms.com