Fotografie

Het verschil qua foto in een spiegelreflexcamera v.s. mobiel

4 september 2019

Tegenwoordig is het maken van een foto makkelijker dan ooit, we hebben een smartphone die je er zo bij kan pakken en het is zo gedeeld op het internet. Maar zitten hier ook nadelen aan? Je ziet tegenwoordig zo goed dat een iPhone bijvoorbeeld enorm scherpe beelden maakt dat het zo enorm indrukkend is, zie je dit als fotograaf anders?

Als fotograaf ga ik natuurlijk zeggen dat er van alles mis is met je mobiele telefoon, maar ik zal het eerlijk houden. De afgelopen jaren zijn de camera’s in mobiele telefoons enorm verbeterd. Waar telefoons in 2008 maximaal een 2 megapixel camera hadden. Is het inmiddels bij de beste mobiele camera al 40 megapixels. Maar megapixels zeggen niet alles!

Het verschil in glas

Glaswerk in camera’s maken eigenlijk de foto zo mooi als hij is.
Het glaswerk van je mobiel moet dus ook goed zijn. Goed glas is het halve werk! Zelf ben ik op internet op zoek gegaan wat nu precies het verschil is in beeld qua het fotograferen met een camera van je mobiel of die van een spiegelreflex camera.

Spiegelreflex

Bij de spiegelreflex camera zit het natuurlijk al in de naam.
Er zit een spiegel in die helpt met het maken van de foto.
Ook is de sensor die in een camera geplaatst is velen malen groter dan die in een telefoon.

Mobiel

In een mobiele zit een sensor, wat een ander beeld geeft dan glas.
De sensor is minder groot en kan hierdoor ook minder licht opvangen. Als je ’s avonds een foto met je camera maakt en met je smartphone zul je zien dat het verschil in ruis enorm is. Ondanks dat je dezelfde instellingen gebruikt.

De sensor van een mobiele telefoon is namelijk maar 25mm
Terwijl die van de full frame spiegelreflex 864mm is!

Wat doen mobiel fabrikanten om dit te compenseren.

Inmiddels zijn veel fabrikanten gekomen met telefoons met 2 of meer camera’s. Dit doen ze om meer scherptediepte te geven, iets wat in het verleden niet kon met een mobiel. Door te werken met twee camera’s kan je mobiel op de sensor deze twee beelden samen voegen waardoor het makkelijker een onderscheid kan maken in scherptediepte.

Maar makkelijk scherptediepte krijgen? Dan kan je toch het beste kiezen voor een spiegelreflex met een goed stuk glas ervoor. Het effect zal op een mobiel toch wat platter uitvallen. Het verschil hierin is dat een lens bestaand uit meerdere delen glas, waardoor het een scherper beeld kan maken. Door dat de glasdelen tijdens het zoomen verplaatsen behoud je de scherpte over de hele lengte van de lens. Bij een mobiel kan je alleen inzoomen via de sensor en niet via het glas.

Wat kan je nu anders met een mobiel dan met een spiegelreflex camera?

Het instellen van een spiegelreflex in plaats van een mobiel is heel anders.
In de meeste telefoons kan je de camera niet manueel instellen. Een aantal telefoon fabrikanten hebben dit inmiddels ingebouwd, maar zelf gebruik ik hiervoor de app Yameravoor (iPhone). Op een spiegelreflex camera kan je toch wat meer qua instellingen en qua zoom. Zo heb je op een mobiel als je zoomt al ontzettend snel ruis in je beeld, omdat het niet realistisch is om met een sensor te zoomen. Als je echt goed beeld wilt zal je daarvoor moeten werken met lenzen.

Jasmijn, ik wil toch voor een mobiel gaan. Waar moet ik op letten?

Zelf ben ik op onderzoek uitgegaan nu kwam ik op diverse telefoons uit.
Maar het is heel erg persoonlijk naar wat jij belangrijk vind in een mobiel.
De Samsung Galaxy note 10 heeft een 3 camera’s met 12, 12 & 16 megapixel en ook een groot beeldscherm waardoor je je foto’s goed kan bekijken. Ook hoorde ik van velen dat ondanks de 12 megapixels die deze telefoon heeft hij een erg diep contrast heeft, wat de foto minder flets maakt. Ook kwam ik op de iPhone x uit, die qua prijs ongeveer gelijk is aan de Note 10. Apple heeft vind ik zelf altijd wel mooie kwaliteit, maar ik mis hierbij wel een dubbele camera wat het beeld iets fletser maakt. In de iPhone xs heb je dit wel, maar die is wel een stuk duurder dan de Note 10 en iPhone xr. Wat ik het allerbelangrijkste vind bij het aanschaffen van een mobiele telefoon is dat de camera veel contrast heeft, een scherpe foto maakt en een groot scherm heeft om de foto’s op te bekijken.

Welke telefoon heb jij? En ben je tevreden met de camera kwaliteiten of zou je toch liever met een spiegelreflexcamera fotograferen?

1 Comment

  • Reply Georgina Lifestyle 17 november 2019 at 19:56

    Wederom leuk om te lezen. Aangezien ik zelf fotografeer ben ik natuurlijk een voorstander van de spiegelreflexcamera. Doorgaans niet dagelijks bij mij, dus dan komt het aan op de smartphone bij leuke momentjes… Ik heb een iPhone 6s Plus. Maakt zeker geen mooie foto’s, vind ik erg jammer. Bij de aanschaf van een volgende smartphone is de camerafunctie het belangrijkst om op te letten.

  • Leave a Reply

    Common phrases by theidioms.com