Achter de schermen Ondernemen Overig

Hoe fotografie mijn leven veranderde.

13 juli 2018

Toen ik een jaar of 13 was kocht mijn zus voor het eerst een spiegelreflexcamera. Een D90 was het.
In mijn jeugd, en binnen mijn familie kwam fotografie eigenlijk helemaal niet zoveel voor. Maar op een of andere manier begon ik een interesse te ontwikkelen in de camera. Op mijn 16e verjaardag werd ik gelokt doordat m’n zus zij of ik haar camera kwam lenen. Fake news

Uiteindelijk was dit helemaal niet het geval, want ze hadden gewoon een surprise party georganiseerd, maar ik ben me volgens mij vanaf dat moment wel gaan realiseren dat ik verder wou met fotografie. Al die jaren had ik niet echt door dat fotografie een beroep kon zijn. Toen ik een vervolg studie moest gaan kiezen, besloot ik al vrij snel dat dit fotografie moest worden.

Zoektocht

Ik ging op zoek naar een school die fotografie zou aanbieden en kwam uiteindelijk uit op het Cibap in Zwolle.
Helaas ging het op de middelbare school niet zo goed met me waardoor ik op niveau 2 ben ingestroomd. Maar dit was geen probleem want de sfeer was ontzettend prettig. De opleiding die ik aan het Cibap volgde heette officieel medewerker fotografie en duurde twee jaar, deze studie heb ik dus afgerond in 2016.

What’s next

Halverwege het einde van m’n opleiding moest ik gaan bedenken wat ik nu wou gaan doen na deze opleiding. Gelijk full time aan fotografie gaan zag ik nog niet zitten. Ik vond 18 wat te vroeg om voor mezelf te beginnen. En merk nu ook achteraf dat ik nog helemaal niet de kennis had om dit te doen en ben dan ook blij dat ik als nog ben gaan door studeren. Na het Cibap heb ik gekozen om echt fotografie te gaan studeren. Helaas bood Cibap deze opleiding niet meer aan en ben ik op zoek gegaan naar een andere school die goed stond aangeschreven. Ik kwam uit op het Roc in Ede, hier heb ik een dag meegelopen en het leek mij een prima school, voor wat hier in de buurt zat.

Roc in Ede

Momenteel zit ik in het tweede jaar van het Roc en hoop ik deze opleiding snel af te ronden. Afgelopen November heb ik mij ingeschreven bij de kamer van koophandel omdat ik steeds meer aanvragen kreeg voor professionele klussen. Nog steeds ben ik tevreden met deze stap. Alleen vraag ik me soms wel af of ik dit niet te vroeg heb gedaan. Ik studeer nog, en kan helaas niet al mijn tijd in fotografie spenderen. Wel heb ik de planning zodra ik ben afgestudeerd om heel veel vrij werk te gaan maken. Dit vind ik namelijk belangrijk omdat door nieuwe dingen die je constant oppakt als je een magazine, boek of blog leest kunt doorvoeren. Ik heb mij het afgelopen half jaar heel erg ontwikkeld, maar dit zie je helemaal nog niet terug op mijn website en social media. Omdat dit opdrachten zijn voor merken. En duurt het dus nog even voordat ik deze foto’s met jullie kan delen.

Vrijwerk

Wat ik hieraan merk is dat het werk dat op mijn website staat niet relevant is met het werk dat ik daad werkelijk fotografeer.
Daarom hoop ik van de zomer ook wat vrij werk te kunnen doen zodat ik mijn werk kan blijven bijwerken. Want ik vind het echt vreselijk om stil te moeten staan in mijn concepten. Momenteel werk ik in de weekenden ook nog bij de Hema waardoor ik in de weekenden helaas ook geen vrijwerk kan plannen. Want m’n relatie moet ook niet stuk gaan door fotografie.
Het blijft lastig om daarin een goede balans te vinden.

Zelfverzekerder

Maar, wat ik merk sinds de verandering van de afgelopen 3 maanden is dat ik mezelf een stuk verzekerder voel over wat ik fotografeer. Ik weet steeds meer van tevoren wat ik wil waardoor er meer beelden uitkomen waarop ik trots ben. Maar toch blijft het lastig als je hier niet direct feedback op krijgt van anderen. Fotografie zal altijd een smaak dingetje blijven, maar iemand hierin vragen of je werk goed of fout is blijft ook lastig. Maar, als je niet tegen kritiek kan wordt fotografie lastig, want het is belangrijk om juist feedback te krijgen over je werk, techniek en creativiteit, want juist daardoor kan je jezelf ontwikkelen als fotograaf. Het zal altijd gaan met vallen en opstaan.

Verder ontwikkelen

Ik hoop in de komende twee jaar mezelf nog goed te kunnen ontwikkelen op school, me zelf verzekerder voelen over mijn werk en hierin ontwikkelen.
Mijn doel is om over twee jaar full time aan de slag te kunnen als freelancefotografen, maar dit blijft natuurlijk lastig met een full time fotografieopleiding ernaast.
Veel in de schoolvakanties doen is daarom een must.

Mode fotografie

Fotografie heeft m’n leven echt veranderd toen ik steeds meer de mode kant ontdekte, ik besefte me steeds meer dat fotografie voor van alles nodig was. En zo ook de foto’s op tijdschriften, boeken, flyers en noem maar op, dat trekt me ontzettend aan in de fotografie en dat maakt het ook een drijfveer, elke fotograaf wil zijn werk zien hangen op een groot billboard. En daar zal ik dan ook over blijven dromen en naar toe werken.

Hoe heb jij toegewerkt naar je “droomjob”?
Werk je momenteel aan dingen met passie, of heb je nog een ambitie die je wilt naleven?

Liefs, Jasmijn

No Comments

Leave a Reply

Common phrases by theidioms.com