Dodge & Burn is een functie dat menig fotograaf/beeldbewerker gebruikt.
Maar, waar komt dodge en burn eigenlijk vandaan en hoe komen we bij deze techniek?
Er zullen vast ook lezers tussen zitten die dit nu lezen en denken, huh? Dodge & Burn. What’s that?!
Dodge & Burn is een techniek van het schilderen met licht en schaduw dat veel beeldbewerkers gebruiken in photoshop.
Door om op lichte vlekken op de huid te schilderen met donker (Burn) creëer je een eenheid in de huidskleur en krijg je een soepelere overloop, daardoor is dit een veel gebruikte techniek. Ditzelfde geld voor de donkerdere vlekken op de huid, deze beschilder je met licht (dodge)
Het bestaat al tijden.
Maar goed, dodge en burn bestaat dus al langer dan dat photoshop, bestaat, en dit komt omdat dit ook een analoge manier van bewerken was.
Vroeger maakte mensen gebruik van een wit en zwart potlood, met dit potlood konden ze dan op het negatief tekenen om dus zoals nu de vlekken te egaliseren.
Plekken die je donkerder wou hebben tekende je zacht met zwart in en plekken die je lichter wou hebben tekende je met wit in. Als je een beetje een egaal effect wou creëren gebruikte je dus beide kleuren afwisselend. Nadat je je negatief had gecorrigeerd kon je deze gaan vergroten en kon je hem afdrukken zoals je dat wou en was je foto dus toch nabewerkt. Beeld manipulatie is dus eigenlijk helemaal niet van deze tijd, maar komt al eeuwen voor.
Photoshop
En eigenlijk is dit dus ook de enige echte tool binnen photoshop die realistisch is met de vroegere nabewerking.
Alleen Dodge & Burn heb je nodig om eenheid te creëren in het gezicht, meer glans toe te voegen en meer dynamiek.
Maar tegenwoordig heb je dus oneindig veel technieken om het effect van Dodge & Burn na te bootsen.
Zoals Frequency separation, dit is eigenlijk een manier waar door je waar je met Dodge en Burn lang mee bezig bent met frequency separation binnen een kwartiertje klaar, dan zou je dus denken, waarom zou je in godsnaam Dodge & Burn behouden. The answer: Detail
Met Frequency separation haal je het detail uit de huid, en dit is natuurlijk ontzettend jammer tenzij je de campagne voor Nivea aan het nabewerken bent.
Waar ik Frequency separation zelf voor gebruik is om bijvoorbeeld kreukels uit de kleding te halen.
Frequency is dus niet bij definitie fout, maar niet als je niet weet hoe het werkt. Detail in de foto behoud je dus een stuk meer als je gebruikt maakt van… Dodge en Burn.
Je moet ontzettend veel oefenen voordat je het kan, je moet ontdekken wanneer het eventueel teveel wordt en wanneer niet.
Boven aan de pagina staat een screenshot van de Dodge en Burn laag.
Helaas kan ik de bovenstaande foto nog niet als before and after laten zien omdat deze op 20 januari wordt gepubliceerd, zodra deze is gepubliceerd kom ik nog terug op dit artikel en zou ik een before and after van bovenstaande foto laten zien voor en na Dodge & Burn.
Volgende week wil ik een artikel online zetten over een nieuwe lens die ik binnen heb gehad,
Ben je benieuwd naar deze lens en wat ik erover heb te vertellen? Abonneer dan vooral via Bloglovin, dan blijf je op de hoogte van alle nieuwe posts!
Liefs, Jasmijn
1 Comment
[…] fine, now I can finally use them for my portfolio! A while ago in the article about dodge and burn. (read him here!) I had added a 50% gray layer as a photo. That was the photo that I could not show at the time in […]