Fotografie

Hoe richt je een fotografie studio in.

21 juni 2020
Sfeervolle Fotografie Studio

Sfeer in een ruimte is een van de dingen die ik erg belangrijk vindt als ik ergens kom, zoals je wellicht heb gezien zijn fotografie studio’s meestal niet een van de meest gezellige ruimtes. In deze blogpost neem ik je mee welke dingen ik heb gedaan om te zorgen dat mijn fotografie studio wel gezellig zou zijn.

De reden

Natuurlijk zijn fotografie studio’s over het algemeen saai ingericht en bevatten ze vaak wit & zwart, omdat dit kleuren zijn die licht absorberen en weerkaatsen, maar op een mooie manier.
Over het algemeen weerkaatsen andere kleuren namelijk ook op je model, maar geven een kleur zweem mee aan het beeld. De reden waarom de meeste studio’s dus zwart/wit zijn is, omdat deze kleuren het veiligst zijn voor je beeld.

Welke elementen wil je wel neutraal houden?

In een fotografie studio houd je vaak wel enkele dingen die je echt neutraal wilt houden, zo wil je het liefst de muren wit of zwart verven, zelf heb ik gekozen voor een witte kleur, omdat dit het licht weerkaatst en de ruimte veel groter en opener laat ogen, zwart is dan toch een stuk meer somber. Bij mijn huidige fotografie studio is de vloer rood, maar als ik de keuze zou hebben zou ik kiezen voor een neutralere kleur vloer. Echter is mijn vloer tapijt waardoor het materiaal niet weerkaatst, mocht je rood laminaat hebben zal dit natuurlijk wel meer weerkaatsen door het materiaal. Maar de grote oppervlakte in de ruimte wil je zo neutraal mogelijk houden.

Touch of Colour.

Sfeervolle Fotografie Studio

Een van de meest kleurrijke elementen in mijn studio zijn mijn achtergrondrollen, en deze heb ik niets voor niets achter in de hoek staan. Mochten de achtergrondrollen licht vangen van de modifier die ik gebruik zou dit er ook voor kunnen zorgen dat dit weerkaatst, omdat papier matte is, gebeurt het weerkaatst ook hier niet snel, maar als je er een duidelijke lichtbron op plaats kan het zeker weerkaatsen als je er direct naast, gaat staan.
In mijn oude studio had ik de rollen naast mijn achtergrond systeem staan en dit ging ook altijd goed. Maar probeer deze rollen niet op een plek te plaatsen waar je licht erop schijnt en het terug kan weerkaatsen.

Warme materialen voor de accessoires.

Accessoires zijn super belangrijk om de studio veel meer sfeer te geven, zo heb ik er zelf voor gekozen om gebruik te maken van een tafel van pershout, dit omdat dit een warme en industriële uitstraling geeft, iets waar ik zelf erg fan van ben, maar ook heb ik gekozen voor een warme foto in de ruimte om meer sfeer te creëren. Zelf heb ik dus geprobeerd meer sfeer te scheppen door dit soort warme materialen toe te voegen, hout heeft een positief gevoel en straalt ook veel warmte uit en heeft gelukkig geen invloed op je foto’s.

Hoe maak ik mijn studio gezellig?

Door warme elementen naast de basis toe toevoegen die erg neutraal zijn en een knal item er tussen te zetten zorg ik ervoor dat de studio persoonlijk wordt en warmte uitstraalt. Vaak krijg ik ook terug te horen dat het een prettige ruimte is om ontvangen te worden en dat ze veel meer een zwart/witte doos verwachten, als je dit voor mensen toch anders kan laten voelen is dat altijd fijn.

Vindt jij sfeer belangrijk in zulke ruimtes?

Volg je me al op Instagram en Bloglovin’?

6 Comments

 • Reply sophie de maeyer 22 juni 2020 at 09:06

  Sfeer is in elke ruimte belangrijk. Maar het is ook wel heel persoonlijk, vind ik. Ikzelf bv, hou van leegte: lege muren, lege kasten, lege tafel. Geen frusteltjes, geen kadertjes, gewoon alles leeg. Maar ja, dat ben ik dan weer he.

 • Reply lodi 22 juni 2020 at 09:07

  Ik zou het eigenlijk niet weten, want ik kom er niet snel, wat me opvalt in programma’s als het perfecte plaatje is dat ze vaak ruige oude gebouwen gebruiken. wat ik heel mooi vind, maar een beetje warmte is toch ook prachtig. Ik snap goed dat men zich daar beter kan ontspannen dan in een kille ruimte.

 • Reply Felice Veenman 22 juni 2020 at 12:40

  ik vind sfeer altijd belangrijk. Maar een sfeer kan ook heel goed zakelijk zijn, daar heb ik geen problemen mee

 • Reply Jasmina 22 juni 2020 at 13:01

  Wat een handige tips, sfeer is voor mij erg belangrijk

 • Reply Wendy 22 juni 2020 at 21:20

  Sfeer is voor mij zeker belangrijk! En natuurlijk fijn dat de materialen en kleuren meewerken voor je foto’s!

 • Reply hippiemeisje 24 juni 2020 at 09:56

  Basic, maar inderdaad sfeervol naar mij gevoel en fijne kleinere kleurelementjes. Ik vind dat je dat goed gedaan heb!

 • Leave a Reply

  Common phrases by theidioms.com