Beeldbewerking/Photoshop

Hoe zorg je dat je bij blijft met je nabewerking.

24 april 2020

Iets wat ik veel hoor als fotograaf is dat het niet lukt om het bij te houden met de nabewerking, zelf vindt ik het belangrijk om beelden snel te leveren, mensen zitten al een tijd met het idee in hun hoofd en nu is het tijd voor actie. In deze post neem ik je mee hoe ik dit aanpak.

1. Plannen

De afgelopen maanden ben ik steeds meer fan geworden van het plannen.
Niet alleen voor fotoshoot om een planning/shot list te maken, maar ook gewoon van mijn dagelijkse taken zoals het nabewerken van de beelden.
Plannen is ontzettend belangrijk. Inmiddels gebruik ik al zo’n 3 jaar de app Toggl
(Waar je hier meer over kunt lezen) en weet ik precies hoeveel tijd ik kwijt ben aan het doen van een haar shoot.

2. Hoeveel kan jij aan?

De nabewerking van 10 beelden op een dag kan voor jou een realistisch beeld zijn,
voor mij ligt dit wat anders.
Zelf doe ik gemiddeld 1,5 uur over het nabewerken van 1 foto.
Het is ontzettend belangrijk om voor jezelf te kijken hoe lang jij nodig hebt om een bepaalde taak af te ronden, waar dit voor mij meerdere dagen kost om een fotoshoot af te leveren kan dit bij jou misschien wel in een middag.
Bereken voor jezelf hoeveel jij aankan op een dag. Misschien zou je wel 150 foto’s kunnen editen op een dag, maar dan vraag je het maximale van je lichaam, wil je dit?

3. Plan zoveel shoot als jij aan kan.

Probeer naar een realistisch doel te kijken, dit is een terug kerend onderwerp, maar zo ontzettend belangrijk om het niet te moeilijk voor jezelf te maken.
Als je 10 fotoshoot hebt kan je nooit al deze fotoshoot editen in de week erop. Probeer bij elke fotoshoot die je doet te berekenen hoeveel tijd je ook kwijt bent aan de nabewerking.
Zo kan je precies uitrekenen hoeveel shoots jij kan plannen in een week. Zo weet ik voor mijzelf dat mijn klanten gemiddeld 5 foto’s per keer afnemen.
5x 1,5 uur is 7,5 uur. Voor 1 klant moet ik dus al 1 werkdag rekenen.
In principe zou ik dus om de dag een fotoshoot kunnen doen.
Zelf haal ik er dan altijd 1 fotoshoot vanaf.
Dit zodat ik nog genoeg speling heb mocht iemand meer foto’s nemen of ik onverwachts ziek worden. Maar de belangrijkste les van dit topic is dat je inplant wat jij aankan.

4. Maar, ik wil meer shoots doen want dan verdien ik meer.

Hierin snap ik je punt ontzettend goed, maar als je deze vraag hebt als fotograaf weet je eigenlijk dat je niet helemaal vraagt wat je zou willen verdienen.
Aangezien ik weet dat ik ruim 1,5 uur bezig ben met 1 foto vraag ik een wat duurdere prijs per foto, als je als fotograaf je foto’s alleen door Lightroom heen haalt (bij wijze van spreken) ben je hier natuurlijk een stuk minder lang mee bezig en vraag je hiervoor minder.
Nu kost het de “Lightroom fotograaf” minder tijd om meer foto’s te editen waardoor hij meer shoots kan doen en minder kan vragen.
In mijn geval kan ik minder shoots doen, maar moet ik daar meer voor vragen om rond te komen.
Kijk dus ook of de prijs die je vraagt qua hoe lang je er mee bezig bent ook klopt.

5. Hoe sneller je levert hoe verser jij in hun geheugen zit.

Het leuke aan het snelle nabewerken vindt ik dat mensen het echt waarderen dat jij je best doet om het zo snel mogelijk te leveren. Je zit natuurlijk nog vers in hun geheugen en zij kunnen sneller met de projecten verder waarvoor ze de beelden willen gebruiken.
Maar ook op “negatievere” momenten zoals het krijgen van feedback kan je sneller oppakken, en doordat je klanten de beelden relatief snel hebben gekregen zijn er ook minder geïrriteerd door dat er aanpassingen gedaan moeten worden.
Stel jij levert je beelden af twee maanden na de fotoshoot en jouw opdrachtgever heeft nog een x aantal aanpassingen die gemaakt moeten worden, dan zijn ze daar minder blij mee omdat ze al twee maanden hebben moeten wachten op de beelden.

Dus hoe zorg je dat je bij blijft met je nabewerking?

Een goede planning is belangrijk, doe niet te veel shoots in een week.
Weet waar je aan toe bent en hoeveel foto’s je per dag kan bewerken. Hopelijk heb je hier iets uitgehaald en kan je beter plannen omtrent je fotoshoots.

11 Comments

 • Reply rachel 27 april 2020 at 10:52

  ik doe het gelijk naar de shoots!! fotograveren, terug naar huis of als ik in de studio ben dan een trap naar beneden en inladen, bewerken en aanleveren ;). heb ik er meer op een dag dan doe ik het alsi k klaar ben met alle opdrachten

 • Reply Jezelf ontwikkelen tijdens Corona. – Jasmijn Bult 27 april 2020 at 11:46

  […] liggen. Tijdens een fotoshoot kijk je vaak toch anders naar de beelden dan een tijd later. In mijn vorige post vertelde ik al dat ik m’n beelden zo snel mogelijk wil afleveren. En daarom kijk ik vaak maar […]

 • Reply Beauty By Bibi 27 april 2020 at 12:26

  Ik ben ook altijd van het meteen doen, anders blijft het maar liggen. Zo ben ik met alles. Fijne maandag!

 • Reply Deborah 27 april 2020 at 12:43

  Het hangt van de shoot af. Een uitvaartreportage liet ik vaak een paar dagen liggen zodat het beeld in mijn hoofd de tijd had om te zinken en ik met een “frisse” blik naar de foto’s kon kijken. De sportreportages daarentegen bewerk ik direct na de wedstrijd. Daarbij kijk ik goed naar wat ik aan kan op een dag. Meerdere shoots is leuk, maar vergt uiteraard ook meer nabewerkingstijd. En hoe leuk is het als je de mensen al dezelfde dag kunt verrassen met een aantal toffe platen?!

 • Reply corrina 29 april 2020 at 19:13

  ik sla ze wel gelijk op maar ik moet eerlijk zeggen het boek maken laat soms opzich wachten

 • Reply nicole 30 april 2020 at 15:26

  Ik vind het altijd een bijzonder idee dat een foto nog nabewerkt moet worden. Is het dan nog wel een echte weergave van de werkelijkheid?

  • Reply Gea 3 mei 2020 at 22:14

   Wat een leuk informatief artikel

 • Reply Manon 3 mei 2020 at 15:33

  Interessant om te weten. Als leek nooit aan gedacht, dat nabewerkingen ook tijd kost natuurlijk.

 • Reply Janet 3 mei 2020 at 20:10

  Ik heb er niet echt verstand van, maar wow… ik schrik van de tijd die je nodig hebt om foto’s te bewerken. 1,5 uur voor één foto vind ik echt lang haha, wat een werk.

 • Reply KoolFamily 3 mei 2020 at 23:42

  Ik denk inderdaad dat meteen aanpakken het beste is. Want uitstel, wordt…afstel.

 • Reply Tania 4 mei 2020 at 07:12

  De ene keer doe ik dat meteen de andere keer laat ik het wat langer liggen

 • Leave a Reply

  Common phrases by theidioms.com