Fotografie

Hoeveel fashion shoot per week zijn haalbaar?

9 september 2020

Fotografie is nog best wel een tijdrovende klus. Het is belangrijk dat je beelden binnen de afgeleverde tijd kan leveren (plannen!), maar vaak nieuwe content is ook een must. In deze blogpost neem ik je mee hoe ik ervoor zorg dat ik een x aantal shoots per week doe. En ervoor zorg dat ik bij blijf met de nabewerking en marketing van mijn bedrijf.

Zichtbaar zijn als fotograaf

Iets wat heel belangrijk is voor een beeldmaker is natuurlijk zichtbaar zijn. Dat doe ik bijvoorbeeld door deze blogpost te schrijven, waarmee je wordt gevonden door Google. Social media is ook een groot gedeelte waardoor je zichtbaarheid creëert. Dit is dus als fotograaf heel belangrijk. Je moet constant je nieuwste werk delen met je doelgroep. En hierdoor is het dus ook belangrijk dat je constant nieuw werk creëert dat je gebruikt om zichtbaar te zijn. Een belangrijk deel om zichtbaar te zijn is om regelmatig je werk op Pinterest te plaatsen. Aangezien Pinterest de Google-zoekmachine is voor beeldmateriaal. Dit kan je heel makkelijk doen met een plan tool van Pinterest

Maar hoe vaak moet je dan nieuw werk creëren naast het zichtbaar zijn.

Voor mij is het haalbaar om maximaal 3 shoots per week te doen. Nu is dit wel afhankelijk van het type shoot en wat je daarvoor allemaal moet leveren. Maar als we uitgaan van een fashion shoot is voor mij 3 shoots in een week wel het maximalen. Ik probeer gemiddeld 1 a 2 dagen tussen de shoots te houden zodat je makkelijk in de andere dagen dingen zoals social media, mail, blogposts en natuurlijk het nabewerken van de beelden kunt doen.

Tijdens het fotograferen al rekening houden met de nabewerking.

Vaak weet ik door aanleiding van het concept hoeveel beelden ik ongeveer moet retoucheren per shoot. Indien we voor een publicatie gaan zijn het gemiddeld 6 tot 8 beelden. En als we voor social media gebruik gaan zitten we vaak rond de 3 tot 6 beelden, zodat je kan werken in rijen van 3 binnen Instagram. Dit is informatie die ik vaak al vooraf weet en dan een goed nabewerk plan kan maken. Bij een publicatie shoot houd ik rekening met 2 dagen retoucheren en bij het fotograferen van een portfolio/social media shoot houd ik rekening met +- 1 dag.

Hoe zorg je er voor dat je ook de andere taken doet?

Dit is iets wat er bij al sneller inschiet als ik 3 fotoshoots per week plan. En zo ben ik deze blogpost nu ook ’s avonds aan het schrijven, maar dat is voor mij geen probleem aangezien ik zelf ’s avonds het meest productief ben en vaak tot (leuke) blog artikelen kom. Regelmatig probeer ik ervoor te zorgen dat ik deze dagen nog wel echt tijdens mijn “werk” uren kan doen, maar dan moet ik ervoor zorgen dat ik alles echt strak plan en niet teveel rust neem, maar aanraden doe ik dit natuurlijk niet. Zoals ik eerder al aangaf, ligt het er net aan hoeveel tijd de shoots kosten, een beauty shoot is een stuk sneller gedaan dan een volledige fashion editorial. Kijk ook of je in je planning met shoots daarin ook zorgt voor genoeg afwisseling.

Plannen, Plannen, Plannen!

Iets wat ik vaak bij fotografen fout zie gaan is dat ze geen planning bijhouden, zelf track ik mijn tijd met Toggl en houd ik mijn To do’s en planning bij in een planner. (Poe, wat veel woorden met het woord plan erin, haha!) Door mijn tijd te time-tracken zorg ik ervoor dat ik precies weet hoeveel tijd ik per activiteit kwijt ben. En kan ik het in de toekomst meer tweaken zodat ik er rekening mee kan houden in mijn planning, en meer gedaan krijg op een dag. Door hier heel bewust mee bezig te zijn weet ik dus ook dat 3 shoots in een week het maximaal haalbare is. En hierdoor kan je dit mooi doorbereken in je tarieven, binnenkort zal ik weer eens een update geven over hoe ik mijn prijs bepaal als fotograaf, want dit is natuurlijk super belangrijk om te weten hoe je daarin profitabel kunt zijn.

Tot slot

Door maximaal 3 shoots per week te plannen zorg ik ervoor dat ik elke klant uiterlijk binnen een maand de foto’s kan leveren. Maar vaak is het al veel sneller, denk hierbij bijvoorbeeld aan 1 a 2 weken. Vaak wordt dit ook erg gewaardeerd door de klant omdat ze sneller de beelden kunnen inzetten voor de promotie van hun merk. Kwaliteit en snelheid is iets wat ik ontzettend belangrijk vindt als fotograaf. Vind jij het belangrijk om snel de resultaten te delen?

Volg je me al op Instagram en Bloglovin’?

No Comments

Leave a Reply

Common phrases by theidioms.com