Ondernemen

Hoeveel tijd ben je kwijt aan bijzaken van fotografie.

26 juni 2020
Twee horloges weergeven van de tijd

Fotografie is een van de beroepen waar heel veel mensen enthousiast van worden. Tot je ingaat op de details en ze erachter komen dat het toch minder fotografie is dan gedacht. Zo merkte ik ook op mijn opleiding dat veel mensen zich hierin vergiste. In deze post vertel ik je hoeveel tijd je kwijt bent aan bijzaken van fotografie.

Structuur van mijn uren

Zoals je eerder hebt kunnen zien track ik mijn tijden in Toggl.
Hierin houd ik bij hoeveel uren ik aan fotografie besteed. Maar ook hoeveel uren ik bijvoorbeeld kwijt ben aan een blogpost.
Het structureren van je tijd is super belangrijk en zo weet je ook welke uren je kunt factureren en welke niet.
Hierdoor kun je ook duidelijkere offertes maken en weet je zeker dat je vraagt wat je wilt hebben voor een shoot.

Hoeveel tijd ben ik kwijt aan het fotograferen?

Zojuist heb ik even mijn lijst van 2019 erbij gepakt en hoeveel uren ik kwijt was aan de verschillende fotografie. Ik onderscheid het fotograferen van consumenten, vrijwerk en bedrijven los van elkaar. De uren die ik kwijt ben aan het fotograferen zijn:

Het fotograferen van consumenten: 204 uur en 47 minuten
Het fotograferen van vrijwerk: 136 uur en 37 minuten
Het fotograferen van bedrijven: 59 uur en 34 minuten

Hoeveel uren draai ik naast fotografie.

Uren cirkel in Toggl

Maar goed, dan heb je nog geen volledig jaar gedraaid. Naast het fotograferen besteed ik ook nog ontzettend veel tijd aan het retoucheren, het schrijven van blogs en administratie.
In 2019 heb ik totaal 951 uur en 49 minuten aan mijn bedrijf gezeten naast mijn studie en ben dus ruim 551 uur bezig geweest met andere zaken dan fotografie. Nu was 2019 nog een jaar waarin ik fotografie naast mijn studie deed en er daarom nu al minder uren heb inzitten dan in 2020. Maar als nog denk ik dat 2019 een goed inzichten jaar is om te laten zien hoeveel uren ik kwijt ben aan de overige zaken.

Retoucheren van beelden.

Het geen wat voor mij als tweede staat na het fotograferen van consumenten is het retoucheren van vrijwerk. Hier heb ik namelijk maar liefst 163 uur en 22 minuten inzitten. Gemiddeld retoucheer ik 1 foto per ander half uur voor de vrij werk shoots, en gemiddeld retoucheer ik zo’n 8 foto’s per shoot dus dat loopt al flink op. Voor het retoucheren van consumenten was ik gemiddeld 101 uur kwijt en maar 67 uur aan opdrachten van bedrijven.

De bijzaken van fotografie.

Maar, zoals je al in de titel kon lezen bestaat fotograaf zijn niet alleen uit het fotograferen en retoucheren. Maar ook nog veel meer bijzaken van fotografie. Zoals bijvoorbeeld het doen van Sales en Marketing, maar ook administratie slokt nog best wat tijd op. Aan sales & marketing, was ik maar liefst 115 uur en 16 minuten kwijt. Aan administratie 35 uur en 40 minuten. Aan blogposts was ik maar 15 uur kwijt, maar toen blogde ik niet consequent genoeg en kwam er maar af en toe een post online. En niet 3 x per week zoals op dit moment. Dit getal zal dan ook weer veel hoger liggen dit jaar.

Wat kost me het minste tijd?

De minste tijd was ik in 2019 toch kwijt aan social media. Alhoewel ik bang ben dat het dit jaar een stuk hoger zou eindige, in 2019 was ik er maar 8 uur aan kwijt. Terwijl ik nu ook veel sales en acquisitie via social media doe, hierdoor zal de tijd daarvan in 2020 een stuk hoger liggen. Omdat we nu alles weer op moeten starten.

Hoeveel tijd ben jij kwijt aan bijzaken?

Volg je me al op Instagram en Bloglovin’?

3 Comments

 • Reply Laura 27 juni 2020 at 21:53

  Er zit inderdaad best veel vergeten tijd in fotografie

 • Reply Gabrielle 27 juni 2020 at 21:57

  Jeetje wat een handig overzicht! Ik zou het ook eens bij moeten houden. Meer focus op het echte werk is soms handig maar zonder bijzaken kom je er ook niet. Tijd verdelen is dus essentieel.

 • Reply Marjolein - Made of Yellow 1 juli 2020 at 15:45

  Interessant om inzicht te krijgen in alle bestede tijd m.b.v. zo’n app! Ik denk dat je er wel efficiënter van kunt gaan werken, doordat je meer inzicht hebt.

 • Leave a Reply

  Common phrases by theidioms.com