Achter de schermen Overig

How to: Een achtergrondhouder bouwen.

10 december 2018

De afgelopen jaren plaats ik eigenlijk altijd mijn achtergrondrollen in een hoek.
Mijn vriend en ik zijn dol op het netjes maken van ruimtes en we liepen dus heel erg tegen de achtergronden aan.
Tijd voor verandering dus! In deze blog gaan we een achtergrondhouder bouwen.

Savage verkoopt een achtergrondhouder, maar daar betaal je ongeveer 60,- voor. Dit vond ik het product niet helemaal waard, dus leek het me handig om een eigen DIY-versie te maken.

Zelf iets bedenken

Na een lange tijd te hebben rond gekeken op Pinterest kwam ik nog niet echt een idee tegen wat bij me paste, dus besloot ik om mijn eigen oplossing te bedenken, zo moeilijk kon het niet zijn toch? Tijdens de sinterklaas shoot die ik midden november deed, zag ik dat een visagist haarelastieken met haakjes gebruikte voor het kroeshaar van het model (Die toevallig ook Jasmijn heet) toen ik dit zag, wist ik gelijk dat dit ideaal zou zijn voor de achtergrondhouder! Bij de bouwmarkt haalde ik de plank van 220, aangezien dit de beste variant was en ze deze niet in kleinere formaten hadden. Geen probleem, even kijken hoeveel ik precies nodig had en ik zaag hem door de helft.

Wat heb je nodig?

Wat heb je precies nodig om zo’n kicken achtergrond te maken?

• Een plank van ongeveer 1 meter (of langer, afhankelijk van de hoeveelheid achtergrondpapier en de ruimte die je hebt)

Ik gebruikte hiervoor Vuren Ruw hout van 22x75mm van 210 Deze kost 3,58 bij de Karwei.

• (Haar)Elastieken met haakjes, deze koop je bij de Hema of de Kappersgroothandel. Hiervoor betaalde ik 2,- per pakje bij de HEMA.

• Schroefogen van 6mm Deze kosten 2,09 bij de Karwei.

• Een boormachine en verschillende boren.

• Meetlint

• Een tang om de ringen in de plank te draaien.

Van de elastieken en van de schroefogen heb ik twee pakjes gekocht.
Hierbij kom je uit op een totaal van 11,76.

Voorbereiden

Ik begon met het uittekenen met potlood op de plank. Aan de hoeken geef ik aan waar de gaten helemaal door de plank moeten om hem aan de muur te kunnen bevestigen. Nadat ik dit heb getekend boor ik 4 gaten helemaal door de plank heen met een hout boor.

Tussen de ringen moet precies 1 achtergrond rol passen, ik heb de achtergrondrol met het meeste papier opgemeten en deze was 10cm breed. Tussen de ringen heb ik 10cm ruimte gehouden. Vanaf beide randen heb ik 5 cm ruimte gehouden zodat de achtergronden niet helemaal tot aan de rand zouden lopen, hierdoor kon ik 9 achtergrondrollen kwijt op de houder.

Nadat ik alles heb uitgemeten teken ik met potlood waar de ringen precies moeten komen. Hierbij meet ik vanaf de rand 5 cm en vanaf daar zet ik op elke 10 cm een stip. Deze meet ik achteraf nog na vanaf boven en beneden zodat alles op een rechte lijn zit. Vervolgens boor ik op de stippen 2mm zodat je zeker weet dat je de ringen er recht in ga draaien. Zorg dat je ze horizontaal erin draait zodat je straks makkelijk de elastieken kan bevestigen.

Hoe je het persoonlijk kan maken

Customize tip; plak eerst de helft van de plank af of hem deels een andere kleur te geven voor een Pinterest vibe.

In principe is je achtergrondsysteem nu klaar en kan je beginnen met hem aan de muur te bevestigen. Teken hiervoor met potlood op de muur waar je de gaten wilt gaan boren, zodat je de schroeven er straks in een keer in kan schroeven. Boor vervolgens de gaten in de muur. handige tip; Plak je boor af met schilderstape tot hoever de schroef in de muur moet, zo wordt je gat niet te (on)diep. 

Nadat je de gaten in de muur hebt geboord kan je de schroeven erin gaan draaien en de plank aan de muur bevestigen. 

Als hij eenmaal hangt, is het alleen nog een kwestie van rollen plaatsen!
Zet de achtergronden strak tegen de houder en steek de elastieken in de ringen en je achtergronden staan mooi strak tegen de muur, zo kan je ze ook weer makkelijk loshalen, aangezien de elastieken van haakjes zijn.

En nu is je ruimte gelijk een stuk meer opgeruimd!
Wat vinden jullie van dit achtergrondsysteem? Zou je liever er zelf een maken voor ongeveer 12,- of koop je dan toch liever die van Savage?

Liefs, Jasmijn

1 Comment

  • Reply Welke bouwmaterialen kan je als fotograaf gebruiken. – Jasmijn Bult 15 januari 2020 at 20:09

    […] kan je hier wel halen. Hier heb ik een hele tijd geleden een artikel over gemaakt, deze kan je hier […]

  • Leave a Reply

    Common phrases by theidioms.com