Beeldbewerking/Photoshop Fotografie

Huid bewerken, hoe doe je dit?

22 december 2022
Portret

De afgelopen weken ben ik veel bezig geweest met het bewerken van huid. Dit omdat ik binnenkort mijn eerste eigen modelshoot heb, en dan is het best wel handig als ik weet hoe ik dit moet doen. Het bewerken van de huid geeft namelijk heel veel verschil! Jasmijn heeft mij handige trucjes geleerd en die ga ik vandaag met jullie delen. Wil jij ook graag huid leren bewerken? Lees dan snel verder:)

Schoonmaken

Stap 1 is natuurlijk het schoonmaken van je foto. Dit heeft nog niet heel veel met het bewerken van huid te maken, maar door dit eerst te doen, maak je het je zelf wel even iets makkelijker. Met de Healing brush tool en de Clone stamp kan je gemakkelijk vlekjes, haartjes, onzuiverheden en stofjes weghalen. Niet alleen op de huid, maar ook op de kleding en achtergrond. Een tijdje geleden heb ik een blog geschreven waarin precies staat hoe dit werkt. Retoucheren, hoe werkt het? | Jasmijn Bult

Dodge en Burn

Dodge en Burn

Dit is een techniek die Jasmijn mij heeft geleerd. Dodge en Burn is een Action in Photoshop waarmee je plekjes op de huid lichter en donkerder kunt maken. Dit lijkt helemaal niet zo spannend, maar het verschil dat je hiermee kunt maken is echt niet normaal! Met Dodge licht je plekjes op en met Burn maak je plekjes donkerder. De Dodge en Burn techniek is niet alleen voor de huid bestemd, je kan deze techniek namelijk bij elke foto toepassen. Je kunt de achtergrond van een foto bijvoorbeeld wat op lichten, een schaduw van een product nog net wat donkerder maken of kleding wat lichter maken. Kijk het verschil!

Foto bewerk

Hoe werkt Dodge en Burn?

Als je de action opent komt dit er te staan: Twee lagen met in allebei de lagen een masker. De een voor Dodge en de ander voor Burn. Wanneer je in het masker van Dodge gaat staan, kan je met behulp van de Brush tool plekjes oplichten die jij wat lichter wilt hebben. Dit kan schaduw zijn die je niet mooi vindt, een foutje in de make-up of een plekje op de huid. Dit werkt ook zo bij Burn, alleen kleur je dan de plekjes wat donkerder. Maar hoe weet je nou wat lichter en wat donkerder moet, en wanneer is het goed genoeg?

Aan het begin vond ik dit ook nog lastig in te schatten, vooral bij het bewerken van de huid. Wat je vooral moet onthouden, is dat je eigenlijk met Dodge en Burn de kleuren wat meer naar elkaar toe wilt trekken. Je wilt vlekjes weghalen en er voor zorgen dat de kleuren van de huid wat beter overlopen.

Bewerk fotoBewerk foto

Help Layers

Om het wat makkelijker voor jezelf te maken en om tot een mooier resultaat te komen, kan je Help Layers gebruiken. Deze Help Layers kan je samen in een groep zetten en gemakkelijk aan- en uit zetten. Je kunt bijvoorbeeld een zwart-wit filter over de foto zetten, zodat je het verschil tussen licht en donker beter ziet. Ook is het handig om Curves te gebruiken om meer contrast in je foto te krijgen, waardoor je ook nog beter de verschillen gaat zien, en door Levels toe te voegen om het hele beeld wat lichter of donkerder te maken. Als je wilt voorkomen dat je te veel gaat Dodge en Burnen, en het er onnatuurlijk uit gaat zien, kun je een Blur filter over je foto heen zetten. Hierdoor zie je de textuur van de huid niet meer en zie je alleen nog de kleur verschillen.

Zet de Help Layers en Blur wel regelmatig even aan- en uit, zodat je nog wel ziet wat je precies gedaan hebt, en of het mooi is.

Fine tunen

Zoals je hebt gezien kan je al heel veel verschil maken met alleen Dodge en Burn. Maar soms is het net niet genoeg. De handen van je model kunnen bijvoorbeeld net iets roder dan de huid van het gezicht zijn, of je wilt de wallen net wat meer wegwerken. Om dit soort kleur verschillen weg te halen zijn ook weer ontzettend veel manieren in Photoshop, maar een manier die Jasmijn mij heeft uitgelegd, is heel erg makkelijk en werkt erg snel.

Wat je doet is als volgt: Je maakt een nieuwe laag aan en selecteert de Brush tool. Je klikt op Alt, en dan verschijnt er dit icoontje. Hiermee kun je over de huid gaan en ‘zoeken’ naar de kleur huid die jij ook graag op bijvoorbeeld de handen wilt hebben. Door Alt nu los te laten, selecteer je deze kleur en kan je de handen met de Brush tool gaan inkleuren. Door daarna je opacity iets lager te zetten, krijg je een nog natuurlijker effect. Super snel en handig, zie je het verschil?

Tot slot

Dit is hoe ik de laatste weken heb geoefend met het bewerken van huid. Ik vind het echt super tof om te zien wat een verschil dit kan maken. Ik ben zeker nog een beginner, en kan nog een hoop leren, maar het gaat steeds een stukje beter:) Er zijn ontzettend veel manieren om huid te bewerken, maar deze techniek zorgt voor een heel natuurlijk resultaat. Dit komt omdat je niet aan de textuur van de huid zit, maar het alleen oplicht of donkerder maakt.

Lijkt het jullie leuk als ik een blog schrijf waarin ik uitgebreid uitleg geef over hoe Dogde en Burn nou precies werkt? Laat het me weten! Tot volgende week:)

Volg je me al op Instagram en Bloglovin’?

No Comments

Leave a Reply

Common phrases by theidioms.com