Beeldbewerking/Photoshop Fotografie

Is photoshop op de iPad een optie?

1 december 2019

Zoals je misschien wel hebt meegekregen tijdens Adobe Max is Photoshop op de iPad uitgekomen. Een gerucht dat al langer rond ging. En daar was het dan eindelijk, Photoshop op de iPad. Maar, met de eerste test werd al duidelijk dat er heel wat mogelijkheden miste. Nu vroeg ik mij af of het in de toekomst een realistische optie is om Photoshop op de iPad aan te schaffen. Ik ben voor je gaan uitzoeken of het realistisch is om op een gegeven moment je iPad te gebruiken voor Photoshoppen.

Als Fotograaf gebruik ik op dit moment een iMac met een Wacom tablet eraan gekoppeld.
Met het idee dat Photoshoppen straks kan op de iPad werd ik in eerste instantie wel blij. Je kan veel makkelijker op locatie werken (Want geef toe een iPad is lichter dan een MacBook) En al helemaal als je er bijvoorbeeld ook mee in het buitenland gaat werken. Je hebt op zich minder afleiding op een iPad dan een iMac/MacBook (Althans, ik dan) Door dat er niet allemaal andere dingen zijn die mijn aandacht vragen. Ik ben eens op onderzoek uitgegaan om te kijken wat en waarom de iPad een optie zou kunnen zijn voor diverse fotografen. En waarom op dit moment misschien toch nog geen handige overstap is.

Werken met lagen

Werken met lagen is een van de redenen dat wij fotografen gebruik maken van Photoshop op de computer. Mocht je veel met je telefoon in de weer zijn dan herken je vast dat als je er een filter overheen gooit je deze niet specifiek meer kan aanpassen.
Dit noemen we ook wel destructief werken. Door non-destructief te werken behoud je de controle over je foto. Je kan namelijk elke aanpassing die je maakt in Photoshop aanpassen of verwijderen. Werken met lagen is dus ideaal.
Door dat Photoshop met een versie op de iPad komt vinden wij het belangrijk dat we de dingen die we op de computer kunnen ook hier kunnen. Hierdoor waren de eerste dagen toen Photoshop uitkwam voor de iPad heel wat reacties.
Photoshop zou niet genoeg aansluiten op de pc-versie. Mensen miste te veel functies, welke functies zal ik verder in dit artikel toelichten.

Om, maar eerst met het slechte nieuw in huis te vallen, deze functies missen:

Brushes, deze zouden nog niet volledig zijn en niet helemaal customizable. Zelf maak ik veel gebruik van de aanpassingen met brushes. Zoals o.a. Transfer met bijvoorbeeld het tekenen van wimpers, wenkbrauwen etc.
Brushes zijn een van de belangrijkste functies van Photoshop aangezien je hier bij bijvoorbeeld huidbewerking heel specifiek mee moet zijn. Ook mist de functie masken & selecteren. Deze twee noem ik maar even over een noemer aangezien ik deze twee regelmatig samen gebruik. Ik werk zelf veel met channels om o.a. te colourgraden.
Aangezien deze functie mist zou ik toch alweer moeten terugschakelen naar de computer om deze adjustmens te maken.

Dingen die ik zelf niet veel gebruik, maar wel missen.

Sorry voor het Engels en Nederlands door elkaar in deze blogpost, maar ik blijf er toch van overtuigt dat je programma’s zoals Photoshop het beste kunt gebruiken in het Engels. Aangezien informatie opzoeken in het Engels veel gedetailleerder is.
Wat ik verder nog veel las op internet is dat smart objects ontbreekt. Dit is een functie die ik zelf niet megaveel gebruik, maar op sommige momenten wel makkelijk kan zijn als je non-destructief wilt werken. Dit zijn de functies waarvan ik heb gelezen en gehoord dat ze echt ontbreken. Adobe heeft belooft om met een versie te komen die deze functies wel gewoon heeft, maar wanneer dat is is nog niet bekend gemaakt.

Maken deze missende functies het minder interessant om een iPad met Photoshop aan te schaffen.

Ja en nee, het is natuurlijk ook super afhankelijk van je workflow of photoshop voor de iPad geschikt zou zijn voor jou. Daar kan ik niet over oordelen. Voor mij persoonlijk is het op dit moment nog niet interessant genoeg aangezien ik veel diverse functies gebruik in Photoshop en me beperkt zou voelen als ik niet alles kan doen wat ik wil.
Ook is Photoshop alleen beschikbaar op de iPad Pro. Waardoor ik deze specifiek zou moeten aanschaffen, en aangezien die kosten +- op een lijn liggen met een MacBook Pro zou ik daarvoor op dit moment wel eerder gaan,
ondanks dat ik denk dat de iPad met reizen wel makkelijk zou zijn. Adobe heeft aangegeven dat ze deze functies snel toe gaan voegen. Maar zoals eerder aangegeven staat er nergens precies waar en wanneer.

Bij dit punt kwam ik erachter dat Photoshop ook werkt op mijn iPad 2018.

Een van de dingen die me opvielen toen ik begon met het gebruiken is dat sommige dingen natuurlijk lastiger zijn dan op de pc.
Zelf werk ik veel met shortcuts zoals het “omkeren” van maskers zodat ik hiermee kan Dodge & burnen.
Het is weer even zoeken naar waar alle tools precies zitten en hoe je je PSD-bestanden van je computer koppelt met je iPad. Creatieve cloud gebruik ik namelijk niet. Vanuit mijn studie heb ik 100 GB cloud opslag. Dus dat zou voorlopig voldoende moeten zijn. Op het moment van schrijven heb ik nog niet echt de tijd gehad om alle rust te nemen om het goed uit te testen. En moet ook bekennen dat ik geen Apple Pencil heb (Die ik mogelijk wil gaan aanschaffen zodat ik het goed kan gebruiken)
Zouden jullie het interessant als ik een 1:1 vergelijking doe met het editen van een foto op de pc en iPad? Precies dezelfde foto, maar allebei bewerkt op een ander device? Laat het dan even weten in de comments.

Wat vindt ik er uiteindelijk van, en zou ik het aanraden of juist niet?

Ik was ontzettend verrast dat Apple en Adobe hebben bedacht om het uit te brengen voor ook de goedkopere tablets.
Door het schrijven van dit artikel kwam ik er achter dat mijn iPad ook het gebruik van de Apple Pencil ondersteund. Dat vindt ik best een groot voordeel. Tuurlijk ga je deze iPad niet kunnen gebruiken voor massieve bestanden, maar dat je iets on The go kan aanpassen lijkt me wel makkelijk. Doordat ik erachter ben gekomen dat Apple ervoor heeft gekozen om het dus ook op goedkopere tablets te ondersteunen. Vind ik het wel een stuk interessanter geworden.
Zou ik er helemaal naar over gaan? Dat denk ik niet. Naast je tablet heb je eigenlijk nog wel een pc nodig om de bestanden te versturen en te reviewen.

Heb jij al nagedacht over het gebruik van Photoshop op een iPad?

No Comments

Leave a Reply

Common phrases by theidioms.com