Achter de schermen Fotografie

Je camera laten reinigen bij Chipclean

21 januari 2019

Je camera laten reinigen? Afgelopen jaar heb ik mijn Nikon D610 aangeschaft, inmiddels heb ik deze camera met veel liefde gebruikt. Maar een nadeel aan deze camera is dat hij wat meer stof in de body heeft dan gebruikelijk. Na een half jaar intensief gebruik was het tijd om mijn camera te laten reinigen. Vandaag geef ik jullie wat advies over het laten reinigen van je camera!

Waarom is het als blogger belangrijk om je camera te laten reinigen?

Om specifiek even in te gaan op de bloggers die een DSLR gebruiken, of terwijl een spiegelreflexcamera zullen dit probleem misschien wel herkenen, maar er verder niet op ingegaan. Het nadeel van een camera met een spiegel en verwisselbare lenzen is dat deze sneller gereinigd moeten worden dan een compactcamera of spiegelloze camera. Dit kan ook de overweging maken om te kiezen voor wat voor camera je wilt gaan. Het reinigen van een camera dient als blogger eens in het jaar gedaan te worden, terwijl je als fotograaf toch eerder aan elk half jaar moet denken. Maar ook als blogger kan het je veel tijd schelen om je camera te laten reinigen.

Waarom is het belangrijk om je camera te laten reinigen?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, stof op je sensor is geen geintje.
Het gaat je ontzettend veel uren in Photoshop kosten als je sensor eenmaal vies is.
De meeste camera’s hebben inmiddels een functie om de camera te “reinigen” Dit haalt het meeste stof weg, maar als nog heb je de kans dat er een aantal vuiltjes blijven zitten, is dit het geval? Dan wordt het tijd om je camera te laten reinigen.

Zelf schoonmaken of uitbesteden?

De afgelopen maanden (sinds die vervelende vlekjes op mijn sensor)
Ben ik opzoek gegaan hoe ik zelf een sensor zou kunnen reinigen. Dit bleek nog een lastigere klus dan gedacht… Dus toen ik eenmaal een grote boeking had voor de maand Januari besloot ik dat het maar eens tijd werd om het toch maar uit te besteden. Dit omdat het risico van je sensor zelf schoonmaken veel groter is, en een nieuwe camera is uiteindelijk toch duurder dan een professional het laten schoonmaken.

Hoe kies je de beste service uit?

Maar goed, dan moet je nog kijken waar je hem gaat laten reinigen.
Vaak bied het merk waar de camera van is de mogelijkheid om hem op te sturen en hem te laten reinigen, het nadeel hiervan; Je bent je camera 3 weken kwijt, het voordeel? Je houd je garantie! Zelf heb ik gekozen voor Chipclean. Van deze schoonmaker had ik via vele andere fotografen gehoord, hij heeft bij een bedrijf gewerkt waar hij deze techniek heeft geleerd en heeft vanuit daar zijn eigen bedrijf opgestart in Heumen. Nu is Heumen natuurlijk niet voor iedereen in de buurt (voor mij was het 1,5 uur, maar gelukkig bezit ik over een studenten ov) Maar, er zijn een aantal fotozaken aangesloten bij Chipclean die je camera daar voor je naar toe brengen, alleen ben je hem dan wel weer voor een langere periode kwijt. Als je alleen gaat kost het je slechts een half uur.

Korting krijgen bij Chipclean? Dat doe je zo!

Zo lang je Student bent, maak gebruik van kortingen die je kan krijgen.
Door aan te geven dat ik een student was kreeg ik ruim 20% korting.
Het reinigen van mijn D610 kosten mij 65,- maar met de 20% korting was dit maar 52,00. Scheelt een hele hoop als je het mij vraagt. Via verschillende fotografen heb ik ook gehoord dat het een stuk voordeliger kan zijn als je meerdere camera’s tegelijk laat reinigen. Hij staat wel open voor een goede deal.

Hoe controleer je of je camera gereinigd moet worden?

Maak een foto van een effe muur/achtergrond en zet deze foto in photoshop.
Door gebruik te maken van een Solar action kan je controleren of jou camera ergens vlekjes heeft. Zie je vlekjes? Probeer deze eerst te reinigen door naar je Instellingen te gaan en dan te kiezen voor Sensor reinigen. Maak hierna nog een foto en kijk of de vlekjes nog op dezelfde plek zitten. Indien dit het geval is kan je het beste je camera door een professional laten reinigen. Zoals de uitgelichte foto bij deze blogpost zie je rechtsboven en links een flink aantal vlekjes. Deze moest ik elke keer weg photoshoppen. Niet ideaal en vandaar dat ik heb gekozen voor een professionele reiniging.

Hopelijk heb je wat gehad aan dit artikel, heb jij je camera al wel eens laten reinigen? Of ga je dit in de toekomst (laten) doen? Laat het vooral weten in de comments!

Liefs, Jasmijn

9 Comments

 • Reply Laura 22 januari 2019 at 08:02

  Handige tips. Dankjewel! Ik moet dat misschien ook een keer laten doen.

 • Reply Irma ten Napel 22 januari 2019 at 09:02

  Wat een goede tips! Ik zou het ook zeker uitbesteden šŸ™‚

 • Reply Melissa 22 januari 2019 at 09:04

  Wat handig. Nog nooit van zoiets gehoord maar kan zeker erg goed zijn om te doen

 • Reply Felice Veenman 22 januari 2019 at 09:36

  ik fotografeer nooit zelf, ik kn het gewoon niet

 • Reply sandra 22 januari 2019 at 09:38

  Ik wist eigenlijk helemaal niet dat je een camera moet laten reinigen; weer wat bijgeleerd!

 • Reply henk 22 januari 2019 at 11:16

  Ik heb het zelf op mijn spiegelreflex die ik al meer dan 10 jaar heb nog nooit gehad, maar altijd handig om te weten als er toch vuil in komt, thanks!

 • Reply Nicole OrriĆ«ns 22 januari 2019 at 11:35

  Nee, ik wist eigenlijk niet dat dit kon! Maar ik maak al mijn foto’s ook met mijn iPhone6 .

 • Reply Joost Poppinga 22 januari 2019 at 12:03

  Ik heb op mijn wishlist 2019 een DSLR camera staan. Handig om te weten dat ze af en toe gereinigd moeten worden.

 • Reply Saskia 23 januari 2019 at 08:19

  Mooie tip. Mijn spiegelreflex zit al jaren te ver (veilig) wegstopt in een tas. Moet hem echt weer eens tevoorschijn halen om me te spelen
  Ik heb ‘al eens laten reinigen. zat toen in de service. Ik heb een speciaal zaak gelukkig heel vlak bij zitten.

 • Leave a Reply

  Common phrases by theidioms.com