In het verleden heb ik al eens een blog geschreven over hoe ik geld verdien als fotograaf. Hier wou ik graag eens dieper op in duiken en precies vertellen welke aspecten ik meeneem in het bepalen van mijn tarief en wat er precies gebruikt tijdens het proces, zodat jij na het lezen van dit artikel ook jouw tarief goed kunt bepalen. Tarieven is denk ik een van de meest grijze gebieden in de fotografie, in principe heeft niemand in de fashion en haar fotografie zijn volledige tarief op internet staan, en vaak is het ook een opdracht gerelateerde kwestie. Ik neem je mee in hoe ik het precies heb berekend en hoe ik omgaan met o.a. onderhandelingen van de klant.
Creative fee of dag tarief
In de fotografie werken we vaak met een dagtarief, projecttarief of uurtarief. De term dagtarief klinkt redelijk zwaar en daarom wordt er in het creatieve veld ook wel gebruikt gemaakt van Creative fee. Bij creative fee houd je rekening met alle kosten die je als creative op de dag maakt, en breek je hoe je daar toe komt helemaal af tot de bodem, dat zal ik je verder op in deze blogpost ook uitleggen.
Houd er rekening mee welke taken jij op je moet nemen.
Een tarief is natuurlijk ook grotendeels gebaseerd op hoeveel kennis en wat voor reputatie jij hebt. Zo kijken klanten natuurlijk naar wat jij kunt, kan je bijvoorbeeld ook video voorzien? En heb je al eens met grote merken gewerkt? Dit zorgt er allemaal voor dat je eventueel een hoger tarief kunt vragen omdat je geloofwaardiger over komt, maar ook de tijd die je eraan besteed speelt een belangrijke rol. Moet je bijvoorbeeld ook de modellen en de rest van het team regelen? Dan ben je er natuurlijk veel meer tijd aan kwijt dan dat je alleen hoeft op te dagen. Maar ook als je het retoucheren niet uit besteed ben je meer tijd kwijt en kan je meer vragen. Weeg dus af als je een project basis tarief wilt aandragen dat je ook rekening houd met al deze factoren, maar zorg dat je minimaal vraagt wat hieronder staat beschreven.
Schrijf al je kosten op, weet wat je minimaal nodig hebt.
Waar ik vaak mensen de fout in zie gaan is dat ze geen idee hebben welke kosten ze allemaal per jaar maken, zowel zakelijk als privé. Het is heel belangrijk om je zakelijke kosten en privé kosten op te sommen en dit om te rekenen naar wat je hieraan kwijt bent per jaar. Denk hierbij aan onderstaande kosten, maar loop ook eens je rekening na voor een jaar om te kijken welke kosten je bijvoorbeeld maar een keer per jaar hebt. Zorg dat je voor alle kosten 1 maat stok hebt en dus ervoor zorgt dat je bij alles de btw gewoon mee rekent.
Software
- Jortt (Boekhoudpakket)
- Adobe Lightroom
- Adobe Photoshop
- Capture one (Eenmalig aanschaffen)
- Microsoft 365
- Smart Shooter (Eenmalig aanschaffen)
- Transip (Website & Domein)
Fysieke Kosten
- Huur Studio
- Knab (Zakelijke rekening)
- Boodschappen
- Investeren in shoots
- Aanschaf nieuwe fotografie equipment / Reparatie kosten
Privé Kosten
- Huur van een huis
- Rekeningen zoals o.a. gas, water & elektra.
- Kosten om rond te komen, zoals boodschappen.
- Vakantie en activiteiten.
Sommige elementen zullen wellicht nog niet op je van toepassing zijn, zoals bijvoorbeeld het kopen/huren van een huis, maar probeer hierbij al wel vast na te denken wat hiervan de kosten zouden kunnen zijn zodat je die wel mee kunt nemen in je berekening en zodat je niet zodra je wel op jezelf wilt gaan wonen ineens veel minder aan andere dingen kunt uitbesteden omdat je je kosten niet zomaar elk moment kunt aanpassen voor je klanten.
Wat moet je minimaal omzetten per klant?
Nadat je bovenstaande kosten allemaal op een rijtje hebt weet je wat je minimaal per jaar moet omzetten, alleen hoe ga je dit omzetten naar aantal shoot dagen. Indien je al langer fotografeert kan je natuurlijk je facturen of lijst van het jaar ervoor pakken om te kijken hoeveel fotoshoots je hebt gedraaid en kan je het minimale wat je qua kosten hebt door die aantal dagen verdelen. Als je nog niet echt bezig bent met fotografie is het redelijk om uit te gaan van 40 of 60 shoot dagen per jaar.
Maar, je wilt winst maken.
Door bovenstaande stappen uit te voeren zorg je ervoor dat je minimaal binnenhaalt wat eruit gaat, maar daar gaan we natuurlijk niet voor. Je bent tenslotte vol voor fotografie gegaan om je erop te storten en het is dus belangrijk om winst te maken. Doe wat je minimaal moet verdienen dus x 2 om er een mooie winst marge op te hebben. Zo weet je als je in onderhandeling gaat met je klant dat je iets kan zakken maar dat prijs x het minimale is wat je moet binnenhalen.
Dit kan je dus op de volgende manier uitrekenen:
Zakelijke kosten + privé kosten = x
Gedeeld door aantal shoot dagen per jaar
= Minimale wat je moet binnenhalen.
Deze kosten doen je vervolgens x 2 en dit is wat je binnen moet halen per klus om ook daadwerkelijk winst te maken. Zo creëer je een beter beeld met wat je echt binnen moet halen, en hoe meer shoots haalbaar voor jou zijn om te doen hoe minder geld je per klus kunt vragen, maar zorg voor jezelf voor de duidelijke richtlijn en de echte basis die je nodig hebt.
Commercieel gebruik
Iets waarvan ik merk dat het in Nederland nog niet heel erg wordt gedaan, maar wat wel belangrijk is, vooral als je met wat grotere merken wilt gaan werken is een licentie. Met een licentie spreek je met de opdrachtgever af hoe lang beelden gebruikt mogen worden en voor welke doeleinde, zodat als de opdrachtgever ineens jou werk op een beeldbord knalt jij hiervoor nog een vergoeding kunt ontvangen. Maar ook als de opdrachtgever de campange over 2 jaar nog eens wilt gebruiken kan je hierover weer een bedrag krijgen. Dit is dus iets wat heel belangrijk is om mee te nemen in jouw prijs. Je hebt verschillende programma’s waarmee je kunt berekenen wat je hiervoor zou moeten vragen afhankelijk van het gebruik van de foto’s een van de sites die ik daarvoor gebruik is Getty Images
Tot slot
Hopelijk heb je zo een duidelijker beeld hoe je creative fee moet berekenen en hoe je ervoor zorgt dat je uit je fotografie je levenskosten ook mee kunt nemen. Licentie is iets wat in de fotografie vaak wordt vergeten, maar wat wel heel belangrijk is om nog boven je creative fee te rekenen zodat je echt aan je beelden verdient wat het zou moeten verdienen.
Volg je me al op Instagram en Bloglovin’?
8 Comments
er is een verschil tussen een bedrag vragen wat je nodig hebt en het bedrag dat de opdrachtgever wil betalen. Wat erg helpt is wanneer je op je offerte laat zien, wat je allemaal doet. Dus niet : een dag fotograferen, maar : lokatie regelen, modellen regelen, retoucheren ect en daar zet je dus het aantal uren achter dat je daar mee bezig bent
Duidelijk wat je schrijft en dit kan een goede richtlijn ook voor anderen zijn. En wat `Felice zegt, duidelijk aangeven wat je doet en moet regelen enzo. Zodat hier ook nooit verwarring over kan komen.
Ik denk dat veel mensen niet weten wat er allemaal bij fotografie komt kijken. Vaak merk ik om mij heen dat de indruk toch is ‘je schiet een paar fotootjes, kiest een goede en klaar’, terwijl zoiets als nabewerking ook behoorlijk wat tijd kost. Daar zou ik ook wel transparant in zijn, zodat een klant echt weet wat er bij komt kijken.
ik sluit mij ook aan bij felice. ik heb als fotograaf altijd een standaard bedrag om mee te starten en dan ga ik kijken naar wat er gefotografeerd moet worden en daarnaast worden de kosten berekend van wat er na het shooten gebeurd in rekening gebracht. de klant is er altijd heel nauw bij betrokken en is ook van alle kosten op de hoogte
Ik ben zelf ook freelancer maar vind het altijd zoooo moeilijk om een tarief te bedenken 🙁
Interessant om te lezen hoe je tot een tarief komt, zelf ben ik geen freelancers, dus ik heb totaal geen idee
Interessant om te lezen! Zo zie je maar wat er allemaal bij komt kijken!
Heel duidelijk geschreven. Veel mensen weten niet wat er allemaal bij een goede fotoshoot en foto komt kijken! Het is zoveel meer dan alleen even plaatjes schieten.