Fotografie Ondernemen

Jezelf ontwikkelen tijdens Corona.

26 april 2020

Momenteel gaat er een quote rond dat je tijdens Corona heel veel moet leren.
Dit is natuurlijk niet nodig, iedereen gaat hier met z’n eigen manier mee om.
Maar mocht je nog op zoek zijn naar tips om te doen tijdens de corona als fotograaf/retoucher lees dan vooral verder.

Nabewerken.

De stijl van het nabewerken veranderd natuurlijk door de jaren heen.
Door nu juist proberen verder te leren in het nabewerken kan je misschien makkelijker die trends toepassen op je eigen werk. Zelf probeer ik in de nabewerking meer te leren en te kijken hoe ik zo goed mogelijk non-destructief aan de slag kan.
Op dit moment kan je natuurlijk ook kijken of je aan de slag kan met “onbekend” werk.
Wat ik hiermee bedoel, is dat je eventueel met andere fotografen een swap kan doen qua beelden die je tof vindt. Zo kunnen zij oefenen met jou als opdrachtgever voor de nabewerking van de beelden en vise-versa. Hierdoor creëer je om extra goed om te gaan met het bewerken van andermans beeld en hoe je hun visie kan toepassen in jou werk. Net zoals een opdrachtgever dat zou doen. Op mijn website heb ik raw beelden die je kan downloaden zodat je hiermee aan de slag kan.

Geef je portfolio feedback.

Dit is ook een mooi moment om naar je werk te kijken als fotograaf. Je staat natuurlijk op dit moment wat verder weg van fotografie aangezien dat nu niet kan. Ga eens rustig door je portfolio heen en kijk eens naar de beelden. Welke springen er echt uit en wat zou je nog toe kunnen voegen in je portfolio. Hier kan je natuurlijk vast een moodboard voor maken zodat zodra je weer mag fotograferen hiermee aan de slag kunt. Maar kijk ook naar beelden die je nu anders zou bewerken. Bewerkte je beelden eerder altijd non-destructief waardoor je misschien gegevens “weg” hebt gegooid?
Probeer die beelden dan nu eens destructief te bewerken. Zodat je alle gegevens behoud en de foto naar je huidige stijl wordt bewerkt. Hierboven heb ik bijvoorbeeld een document waarin ik diverse facetten van de shoot neerzet. Zoals de pose, wat we neer willen zetten qua haar etc. Hierover ga ik later nog een apart artikel maken. Hoe je nu precies een moodboard kan opstellen. Zo weet je zeker dat je moodboard aan de eisen voldoet die je miste in je huidige portfolio.

Ga door je oude raw beelden heen.

Door jezelf te ontwikkelen is het ook goed om oude beelden opnieuw te bewerken.
Vaak ga ik door m’n raw beelden heen om te kijken of ik uit een shoot misschien wel een oud pareltje heb laten liggen. Tijdens een fotoshoot kijk je vaak toch anders naar de beelden dan een tijd later. In mijn vorige post vertelde ik al dat ik m’n beelden zo snel mogelijk wil afleveren.
En daarom kijk ik vaak maar maximaal 1 maand naar de beelden, hierna verdwijnen ze naar de achtergrond. Maar door er een aantal jaren later doorheen te gaan kijk je er anders tegenaan.

Maak templates voor contracten, moodboards, callsheets etc.

Iets wat er vaak nog mis gaat in de fotografie wereld zijn contracten, maar ook duidelijkheid.
Dit moment is een mooi moment om te zorgen dat je diverse documenten eindelijk op orde maakt.
Op internet liep ik er vaak tegen aan dat de callsheets die ik vond meer gericht waren op video dan foto. Daarom dat ik in deze periode aan de slag ben gegaan met het ontwikkelen van mijn eigen templates. Zo heb je als je straks weer gaat fotograferen alleen nog de missende gegevens moet invullen en het dan zo door kan sturen naar het team. Dit zorgt er natuurlijk ook voor dat je met minder stress op de set staat.

Wat zijn dingen die jij als fotograaf doet tijdens corona om dingen te leren of makkelijker te maken als dit straks weer voorbij is?

7 Comments

 • Reply nicole 28 april 2020 at 10:44

  Ik ben geen fotograaf, maar je kunt je inderdaad prima ontwikkelen in tijden van corona. Zeker als je meer vrije tijd hebt omdat je gewone werk stil ligt.

 • Reply rachel 28 april 2020 at 10:50

  wij hebben hier al een systeem kwa bewerken en ik pas daar regelmatig nu dingen op aan, gewoon spelen met alles en kijken of er dingen verbeterd kunnen worden

 • Reply Jessie 28 april 2020 at 16:52

  Ik merk dat ik niet zo productief ben tijdens corona. Dus eigenlijk de hele dag aan het werk… zonder dat er nou echt veel uit m’n handen komt. Maar geen overdaad aan tijd om mezelf te ontwikkelen 🙂

 • Reply Dhini 28 april 2020 at 20:41

  Love foto maken maar ik verdiep niet. Jammer! Die RAW weet ik niet veel over en gebruik nooit.

 • Reply Joyce - SomedayTodayNL 29 april 2020 at 14:49

  Interessant! Ik probeer mezelf ook te ontwikkelen door masterclasses te volgen en ben onlangs met een shop gestart, alle tijd voor nu!

 • Reply Cynthia 30 april 2020 at 10:46

  Ik ben zelf geen fotograaf, maar als je extra tijd hebt door deze corona maatregelen kunnen deze tips zeker handig zijn.

 • Reply Lizette 6 mei 2020 at 11:23

  Leuke tips. Ik ben ook bezig met nabewerking van foto’s en met het maken van allerhande templates waar ik eerst niet aan toe kwam.

 • Leave a Reply

  Common phrases by theidioms.com