Ondernemen

Jezelf sneller ontwikkelen door schrijven

15 april 2020
Pennen en boekjes

Een van de belangrijkste dingen tijdens het leren vindt ik schrijven. Door middel van schrijven onthoud je meer.
Jullie zijn vast allemaal bekend met Bullet Journal’s die de afgelopen twee/drie jaar uit de grond kwamen stampen.
Sinds 2017 gebruik ik denk ik al een dummy en ik neem je graag mee waarom ik ze gebruik en hoe.

Een dummy is voor mij de afgelopen jaren echt een verlengstuk geworden. En eigenlijk heb ik hem altijd mee als ik ergens naar toe ga. Vaak als ik hem niet mee heb, vergeet ik juist dingen of heb ik dingen die ik erin moet schrijven. Niet echt ideaal dus en als je het opslaat op je telefoon raakt het weer verloren voor een langere tijd. Door het op te schrijven heb je sneller de behoefte om het op te pakken en er wat mee te doen.

Informatie opnemen.

Wist je dat je door het (mee)schrijven van artikelen. Podcasts en andere onderwijs achtige activiteiten meer onthoudt?
Door de tekst die je hoort/ziet over te nemen onthouden je hersenen deze informatie automatisch beter dan dat je alleen zou luisteren. Nu ben ik natuurlijk helemaal geen hersendokter. Maar merk wel dat dit voor mij een manier is om de informatie beter te onthouden, altijd als ik wat leer schrijf ik het op. Hierdoor kan ik het op een later moment ook weer ophalen. En pak ik sneller de belangrijke stukken voor mij eruit. Ook kan je zo actie punten bedenken met wat je met de informatie die je leert, doet.

Voorbeeld pagina van een dummy

Dummy.

Niet de meest sexy naam, maar wel iets wat ik als fotograaf niet kan missen.
Een dummy is eigenlijk de voorganger van de Bullet Journal, het is een boek (in mijn geval zwart) met blanco bladzijde van wat dikker materiaal. Ideaal om er dingen in te tekenen, licht set-ups te maken. Maar ook om afbeeldingen in te plakken die je nog graag zou willen maken. Ik gebruik zoals je ziet mijn dummy echt als verzamelboek voor van alles en nog wat. En gebruik hiernaast mijn structuurjunkie planner om ideeën in banen te leiden. Zelf vindt ik het fijne van een dummy i.p.v. een notitieboek/bullet Journal dat je vrijer bent in het indelen van je pagina’s. Je wordt er voor mijn gevoel creatiever in.

Tekenen.

Zoals ik al zij teken ik ook in mijn dummy, en dit is ook weer bevorderlijk om je visie duidelijker uit te schrijven.
Nu ben ik echter heel slecht in tekenen. Maar het is wel verstandig om te doen om een idee voor jezelf te visualiseren. Vaak als je hierbij beelden gaat zoeken verdwijnt het beeld dat je ervoor in je hoofd had.
Probeer dit dus net zoals schrijven apart te zetten. Want dan neem je de informatie weer beter op. Alles visualiseren is dus ontzettend belangrijk voor je brein, en zo kan je het mogelijk ook nog makkelijker overbrengen op je team.
Vaak heb ik een bepaald idee wat ik dan niet kan vinden op Pinterest of Google, maar toch heel graag visueel wil overbrengen. Soms werkt het plakken van diverse plaatjes, maar eigenlijk is het beste het idee opschrijven en het tekenen.
Ook al zijn het alleen maar stokpoppetjes, je team krijgt dan iets meer het idee van de houding en hoe je het wilt fotograferen. Je team dingen laten zien is super belangrijk.

Schrijven.

Een van de aller belangrijkste dingen is gewoon opschrijven wat in je opkomt.
Het hoeft natuurlijk geen dagboek te worden, maar het is heel goed om ideeën, dingen die je hebt gehoord en meer van je af te schrijven. Ja, waarschijnlijk doet het even pijn aan je handen omdat onze generatie niet meer echt schrijft, maar het gaat je ook helpen om je geheugen te trainen en je visie beter neer te zetten.
Bovenstaande punten helpen je er mee om productiever, creatiever en minder chaotisch te worden. Het lijkt nu net een reclame praatje voor de pen, maar ik hoop dat je er wat mee kan en je creatiever en productiever kan worden met het opschrijven van dingen.

Zet jij schrijven al in om dingen beter te onthouden? En schrijf je alles los of heb je net zoals ik een verzamelboek?

1 Comment

  • Reply What’s on my iPad Pro 12.9 | Jasmijn Bult 9 mei 2022 at 10:03

    […] mee dan ik eigenlijk zou willen. Ik had de iPad namelijk voornamelijk gekocht ter vervanging van mijn Dummie waar jullie eerdere blogposts over hebben kunnen […]

  • Leave a Reply

    Common phrases by theidioms.com