Door middel van studiolicht of flitsers creëer je een eigen scene met licht. Licht maak je sfeer in je foto, zo kan het hard en gericht zijn of zacht en verspreid. Met een goede belichting kan je je foto interessanter of spannender maken. Dat kan door gebruik te maken van licht modifiers.
Een licht modifier is een licht vervormer. Elke licht modifier vervormt het licht anders, daardoor zijn er veel verschillende soorten. Zo kan je de modifiers afwisselen voor verschillende effecten. De één bundelt het licht en de ander verspreid het. Ook kan je de kwaliteit van het licht verbeteren en plaatsen waar je het wilt hebben. Ik was benieuwd naar de verschillen en heb er een onderzoekje naar gedaan. In deze blog bespreek ik de verschillende licht modifiers. En welk soort effect ze kunnen hebben.
Verschillende soorten licht

Hard licht ontstaat door een enkele lichtbron. (Bijvoorbeeld door een enkele gloeilamp of flitser) Dat direct valt op het onderwerp zonder dat er weerkaatst wordt van andere oppervlakken. Het heeft niet alleen te maken met de lichtsterkte, maar met de schaduwen en de overgang van licht naar donker. Hoe donkerder de schaduw is, hoe harder het licht. Hard licht wordt vaak gebruikt om vormen en texturen in een foto te accentueren.
Als de lichtbron kleiner is dan het onderwerp heb je sneller kans op harde schaduwen. Stel je maakt gebruik van een reportage flitser, dan zijn de schaduwen vaak hard. Dat komt omdat dat een kleine lichtbron is. Grote studiolichten zijn ook nog relatief klein, ondanks dat deze wel groter is dan een reportage flitser. Daarom wordt er ook vaak gebruik gemaakt van hulpmiddelen om de lichtbron groter te maken dan het onderwerp.
Deze hulpmiddelen worden licht modifiers genoemd.
Met het gebruiken van een licht modifier heb je controle over het licht, zoals: verzachten, richten en verspreiden of het tegenhouden er van. Zo heb je zelf in de hand hoe je de belichting wil hebben.
Licht diffuser
Vaak wordt voor het verzachten en vergroten van licht een diffuser gebruikt. Een diffuser is gemaakt van een wit licht doorlatende stof. Er zijn verschillende soorten. Zo wordt een diffuser in verschillende soorten en maten gemaakt. Zo heb je de vormen van diverse licht modifiers zoals voor je octabox. Er zijn ook diverse diffuser schermen die je kan zetten voor je hardere lichtbronnen, zelf gebruik ik hiervoor ook wel eens een wit douche gordijn. Omdat dit een goedkope en toegankelijke diffuser is.
Reflector
Er zijn twee varianten van reflectors. Je hebt reflectors die je aan de flitser bevestigt en reflectieschermen. De reflector die je aan de flitser bevestigd komt in de vorm van een kom die je om je flitser plaatst. Dit wordt voornamelijk gebruikt met studiolicht om te voorkomen dat te veel licht naar de zijkanten verdwijnt. Alle reflectors hebben aan de binnenkant wit, zilver of goud weerkaatsend materiaal. Zo reflecteert het licht van de flitser naar het onderwerp. Hoe groter de reflector is, hoe zachter de belichting.
Een reflectiescherm werkt vrijwel hetzelfde. Je kan schaduwen opvullen met licht of het model indirect belichten door de flitser naar de reflector te richten. Via de reflector op het model te laten vallen. Voordeel van reflectors is dat je het licht kunt richten, zo kun je zelf de hoeveelheid reguleren. Nadeel is dat je vaak een hand kwijt bent met het vasthouden van de reflector. Tenzij je een assistent hebt geregeld of je hiervoor een speciaal statief hebt aangeschaft.
De paraplu als licht modifier
Paraplu’s komen in allerlei vormen en maten (van klein tot meters doorsnee). Ze zijn flexibel inzetbaar. Ze zijn erg populair en over het algemeen één van de eerste hulpmiddelen die je kunt aanschaffen om flitslicht te verbeteren. Dit omdat deze relatief goedkoop zijn in aanschaf.
Shoot-through
Je kunt een paraplu gebruiken om het licht doorheen te schieten (shoot-through). Of het er in te weerkaatsen (reflective). Door te schieten door de paraplu heen krijg je egaal licht met minder sterke schaduwen. Als je door de paraplu heen schiet staat de buitenkant van de paraplu naar het onderwerp gericht. Door het semitransparante materiaal van de paraplu neemt de kracht van het licht af. Maar je gebruikt het voornamelijk voor het vergroten van de lichtbron. Hoe groter de paraplu, hoe zachter het licht wordt. Ook geld voor schaduwen hoe verder je de flitser van het onderwerp af zet hoe minder/zachter de schaduw wordt. Zodra je de flitser korter op het onderwerp zet krijg je meer/hardere schaduw.
Reflecterende paraplu’s
Reflecterende paraplu’s kan je herkennen aan de zwarte buitenkant. Zo dat je het licht er niet door heen kan schieten en hebben vaak een zilver, goud of witte binnenkant. Waar je bij shoot-through juist de paraplu richting je model richt, zet je hem bij de reflecterende juist de andere kant op. Je schiet dan het licht van het onderwerp af maar wordt terug gekaatst door het reflecterende materiaal aan de binnenkant van de paraplu. De paraplu bevestig je op een statief. Er zijn bevestigingen waar je de steel van de paraplu door een gat op de flitser kunt steken en boven op de flitser kunt plaatsen. Zo beweegt de paraplu mee in de richting waar je de flitser naartoe buigt.
Een nadeel van paraplu’s is dat je minder controle hebt over licht dat buiten de paraplu langs gaat, je kunt het licht minder goed richten. Ook zijn ze gevoelig voor windvlagen en is het buiten oppassen dat het niet omwaait. Daarvoor zou je als oplossing een gewichtje voor kunnen gebruiken aan je statief.
Softbox
Hier zijn er ook weer twee varianten. Er zijn de rechthoekige softboxen die van voren breder en van achteren smaller zijn. Het licht plaats je achterin en het weerkaatst binnen de softbox voordat het door een wit doek gaat om er uit te komen. Hoe groter de softbox, hoe zachter het licht. Je hebt kleine die op een lichtstatief passen tot hele grote die meer versteviging van meerdere standaarden nodig hebben om ze te laten staan.
Softboxen vangen het morsen van het licht op, en controleren de richting van het licht beter. Ook kun je ze combineren met andere licht modifiers om de lichtval nog beter te kunnen sturen. Nadeel is dat ze zwaarder zijn en meer ruimte innemen. En meer tijd nodig hebben om op te zetten.
Octabox
De andere variant softboxen zijn in de vorm van een achthoek, zij worden ook wel octaboxen genoemd. Het lijkt vaak een soort combinatie van paraplu en softbox. Een octabox is dieper dan een lichtparaplu, daardoor heeft het licht meer tijd om te weerkaatsen en zachter te worden. En daarnaast kan er een wit verzachtend doek op zoals een normale softbox dat ook heeft.
Je hoeft ook niet altijd een softbox te kopen. Een goedkope optie is bijvoorbeeld een groot wit laken of wit doorschijnend douchegordijn. Dit kan je ergens aan te hangen met een flitser erachter. Dat vormt ook een grote lichtbron en geeft een soortgelijk effect. Het is alleen minder praktisch en het ziet er minder professioneel uit.
Beauty Dish
De naam maakt het al duidelijk, de beauty dish is het een hulpmiddel in beauty fotografie. Maar wordt ook vaak gebruikt bij andere soorten fotografie omdat het vrij contrastrijk is. Vaak wordt het gebruikt als een hoofdlicht.
Het heeft de vorm van een kom en wordt rond de flitser geplaatst. Het heeft een zilver, goud of witte binnenkant. Dat zorgt ervoor dat er gelijkmatig hard licht op je model komt. Het licht vermindert sterk zodra er meer afstand ontstaat tussen het model en de lichtbron. Voor het fotograferen van vrouwen wordt er vaak een diffuser (sok) over de beauty dish gedaan om het licht verder te verzachten. Vaak is de vorm van een beauty dish duidelijk zichtbaar te zien in de reflectie van de ogen. Nadeel is wel dat een beauty dish redelijk veel ruimte inneemt omdat het niet zo eenvoudig in te klappen is als een softbox of paraplu.
Grid
Een grid is in de vorm van een rechthoek of cirkel gevuld met rietjes. De ‘rietjes’ zijn metalen rondjes van gelijke grootte waar je flitser doorheen schiet. De gaatjes zorgen ervoor dat het licht zich niet verspreidt, maar juist gebundeld wordt. Waardoor meer wordt gericht richting het onderwerp. Het licht wordt bepaald door het aantal openingen, hoe kleiner de openingen hoe harder het licht, de grootte van de lichtstraal wordt bepaald door de dikte van het grid.
Snoot
Een snoot is een smalle koker die je op je flitser plaatst. Het creëert een hard gerichte beam licht. De koker zorgt ervoor dat het licht heel gericht naar het onderwerp wordt gestuurd zodat er een soort van spot ontstaat. Zo kan je extra aandacht op een bepaald element leggen doordat dat uitgelicht wordt. Voor een snoot, is er ook een grid die je over het voorste deel kan plaatsen waardoor het licht nog meer gebundeld wordt.
Optical spot, de nieuwe snoot

Een nieuwere variant van de snoot is de Optical spot. Overigens een nieuwe aanwinst in de studio. Deze licht modifier heeft het effect van de snoot, maar dan met meer mogelijkheden. Het is aanpasbaar door schuiven die je in en uit kan trekken. Dan kan je bijvoorbeeld een licht streep maken. Zo zijn er ook Gobo’s die er voor zorgen dat het licht in een patroon of vorm uit de licht modifier komt. Door middel van de lens die voorop de licht modifier zit kan je de scherpte van de randen van het licht aanpassen.
Tot slot
Door het onderzoek naar alle verschillende licht modifiers en welk effect ze hebben, heb ik nu een beter overzicht. Nu weet ik waar je allemaal gebruik van kan maken om foto’s het net wat interessanter en anders te maken!
Volg je me al op Instagram en Bloglovin’?
1 Comment
[…] Bekijk hier mijn eerste blogpost! […]