Achter de schermen Beeldbewerking/Photoshop Fotografie Overig

Mijn eerste, eigen model shoot, hoe ging het?

26 januari 2023
Shoot

Vorige week heb ik mijn eerste ‘echte’ model shoot gehad op stage. Ik mocht alles zelf bedenken regelen, super leuk, maar toch ook een beetje spannend voor de eerste keer. In deze blog neem ik jullie mee naar hoe ik dit heb aangepakt, waar ik tegenaan liep en hoe de shootdag was! Ben jij benieuwd? Lees dan verder!

Inspiratie opdoen

De eerste stap is natuurlijk inspiratie opdoen. Dit heb ik op Pinterest gedaan en ik heb naar veel werk gekeken van verschillende fotografen op Instagram. Toen ben ik een moodboard gaan maken, net als ik dat had gedaan met mijn eigen product shoot. Al snel had een idee van wat ik wilde doen. Een beauty shoot met met zachte, kleurrijke make-up. Ik ben goed gaan kijken naar verschillende poses en houdingen van modellen om zo nog meer inspiratie op te doen. Dit was niet allemaal in 1 dag hoor! Elke dag keek ik even op Pinterest en Instagram, en zag elke keer wat nieuws. Ook als ik in de trein zat, kwamen er weer nieuwe leuke ideeën op. Ik heb hier dus echt wel de tijd voor genomen, tot dat ik tevreden was met mijn idee!

Plan maken

Daarna was het tijd om een plan te maken. Wat heb ik nodig? 1 of 2 modellen? Wat voor kleur achtergrond? Welk licht wil ik? Hoeveel verschillende make-up/haar looks? Al deze vragen heb ik mijzelf gesteld en uitgewerkt in een Powerpoint. Zo werd mijn plan een stuk duidelijker voor mezelf en kon ik mensen gaan benaderen!

Opzoek!

Nu was het tijd om opzoek te gaan naar een model en een Make-up artist! Ik heb in verschillende Facebook groepen een bericht geplaatst met daarin alle informatie over de shoot en een paar voorbeeld foto’s van wat ik in gedachte had. In de tussentijd had ik ook een berichtje gestuurd op Instagram naar een modellen management met daarin de vraag of zij nog modellen beschikbaar hebben voor die dag. Al snel kreeg ik daar reactie op! Ik kreeg een een aantal portfolio’s doorgestuurd en kon daar uit kiezen. Een model zoeken ging dus aardig soepel, en had alleen nog een Make-up artist nodig. Deze zoektocht was een stukje lastiger.

Ik ben op Instagram opzoek gegaan naar verschillende visagisten en heb ze toen een privé berichtje gestuurd. Van weinig mensen kreeg ik antwoord, en als ik antwoord kreeg, waren ze niet meer beschikbaar voor die dag. De shootdag kwam steeds dichterbij, maar ik had nog steeds geen Make-up artist.. Nog een keer een bericht in verschillende Facebook groepen gezet, maar weer weinig tot geen reactie.. Zelfs nog een aantal Make-up scholen gebeld, maar ook zij konden mij niet helpen. Nu begon de stress toch wel een beetje in te slaan.

Gelukkig kreeg ik antwoord terug van een meisje die nog beschikbaar was, probleem opgelost dus! Althans, dat dacht ik. 1 dag voor de shoot kreeg ik namelijk een berichtje dat ze helaas ziek wakker was geworden.. Super jammer, maar kun je niks aan doen. Gelukkig hielp ze me heel goed met het zoeken naar een andere Make-up artist. Al snel had ze iemand voor mij gevonden en was het probleem nu echt opgelost!

Licht testen

Twee dagen voor de shoot ging ik licht testen met Tom. Ik had al heel wat filmpjes op Youtube gekeken voor wat tips en tricks om een mooie licht set up te bouwen, met het perfecte licht. Veel fotograferen hadden het over 1, grote lichtbron voor een beauty shoot. Na wat schuiven en proberen kwam ik er al snel achter dat dit niet het licht was waar ik voor wilde gaan. Ik vond het te ‘plat’. Toen ben ik een Beautydish gaan proberen. Klinkt best logisch, een Beautydish gebruiken voor een beauty shoot 😉 Al meteen was dit een stuk beter! Er viel alleen een hoop schaduw op het gezicht, en dat was nou net wat ik niet wilde. Ik wilde een lichte foto met weinig tot geen schaduw voor een ‘zachte’ sfeer. Door aan allebei de kanten witte piepschuimplaten te zetten, lichtte ik de zijkanten van het gezicht zo wat beter op door de reflectie, en was er geen schaduw.

Ook had ik een achtergrondkleur uitgezocht. Dit vond toch wel wat lastiger dan verwacht. Ik wist dat ik voor een lichte achtergrondkleurrol wilde gaan, maar ja, voor welke dan? Uiteindelijk ben ik voor een licht beige gegaan met een roze ondertoon. Ik twijfelde of ik deze wel moest moet doen, omdat ik dacht dat het misschien niet helemaal zou matchen met de huidskleur van het model. Maar heb toch het risico genomen, je komt er namelijk maar op 1 manier achter.

Als laatste heb ik nog een posing table neergezet. Dit omdat dit het model kan helpen met poseren, maar ook om vanuit onder nog wat meer op te lichtten. De posing table is namelijk wit, en reflecteert dus net als de piepschuimplaten terug.

Zo zie je dus, dat je zelfs met een wat kleinere lichtbron en wat piepschuimplaten, al heel veel kunt bereiken!

Licht set up

Shootdag!

Toen was het zover, de shootdag! Best wel een beetje spannend, maar had er vooral heel veel zin in. We hadden om 10.00 uur in de studio afgesproken en Fenna (model) kon toen meteen de Make up in bij Jeoryia. Samen overlegde we over de eerste look, en kozen we ervoor om eerst voor een rustige look te gaan, zodat we vanuit daar steeds wat meer konden doen. Na een uurtje konden we beginnen! We deden verschillende poses en al snel zaten er al een aantal mooie beelden tussen. Iedereen dacht goed mee wat heel fijn werkte! Zo kwamen we echt samen tot hele vette beelden. De achtergrondkleur waar ik over twijfelde, heeft uiteindelijk super goed  uitgepakt!

Achter de schermen

Na het lunchen was het tijd voor de tweede look. Nu gingen we voor wat meer kleur in de make-up. Ook hadden we twee vlechtjes in het haar gedaan. Dit zag er meteen super vet uit op de foto’s. Tijdens de shoot probeerde we steeds weer wat anders om zo nog meer variatie te creëren.

Na een hele gezellige en geslaagde shootdag hebben we samen een selectie gemaakt van de foto’s.

Nabewerken

Nu was het tijd om de foto’s die we hebben geselecteerd te retoucheren. De afgelopen weken heb ik daar veel mee kunnen oefenen op stage, en kon het nu dus voor het ‘echie’ gaan doen. Ondertussen heb ik al een groot deel van de foto’s geretoucheerd. Ik moet er nog een paar, hier kan de aankomende dagen aan werken. Over het algemeen gaat het bewerken best wel goed. Hoe meer foto’s ik ook bewerk, hoe beter het gaat, dus dat is fijn!

Eerst maak de ik de foto schoon met de Healing- en Clone brush. Ik haal hier vlekjes mee weg en verwijder verdwaalde haren. Omdat we vooral met los haar hebben geshoot, is dit nog best wel wat werk. Daarna ga ik Dodge en Burnen. Hier heb ik al een keer een blog over geschreven. Wil je weten hoe ik dat doe? Lees dan deze blog: Huid bewerken, hoe doe je dit? | Jasmijn Bult

Als ik dit heb gedaan kleur ik nog wat bij met de Brush tool waar nodig. Daarna maak ik de foto nog iets frisser met Levels, Curves en Hue/Saturation.

ShootShoot

Tot slot

Zelf vond ik het super leuk om mijn eigen shoot te regelen en uit te voeren! Het was een super team om mee te werken, wat ook zeker heel erg heeft geholpen! Wat vinden jullie van de beelden? Laat het me weten. Bedankt voor de gezellige en geslaagde dag fen ♡︎ (@fenna_koopman) • Instagram-foto’s en -video’s en 𝚖𝚞𝚊.𝚓𝚎𝚘𝚛𝚢𝚒𝚊.𝚖𝚊𝚛𝚒𝚊 (@mua.jeoryia.maria) • Instagram-foto’s en -video’s

Tot volgende week!

Volg je me al op Instagram en Bloglovin’?

No Comments

Leave a Reply

Common phrases by theidioms.com