Fotografie

Mijn eerste, eigen productshoot op stage!

24 november 2022
foto lipstick

Vorige week heb ik mijn eerste eigen productshoot op stage gehad. Erg leuk en tegelijkertijd natuurlijk ook een beetje spannend. In deze blog neem ik jullie stap voor stap mee met wat ik allemaal heb gedaan. Zijn jullie benieuwd? Lees dan snel verder.

Brainstormen

Het eerste wat ik heb gedaan is natuurlijk brainstormen. Wat wil ik fotograferen? Hoe ga ik dat doen? Wat heb ik nodig? Waar kan ik dat halen? Wat wil ik met het licht? Waar wil ik de schaduwen? Hoe ga ik daar voor zorgen? Al deze vragen heb ik mezelf af moeten vragen. Omdat ik op dat moment nog geen idee had wat ik wilde fotograferen, ben ik meteen naar Pinterest gegaan om inspiratie op te doen. Ik heb heel veel verschillende productfoto’s opgezocht, om zo erachter te komen wat ik wilde fotograferen. Al snel kwam ik erachter dat ik graag een beautyproduct wilde fotograferen, omdat ik het gevoel had dat je daar veel mee kan spelen en met 1 beautyproduct al veel verschillende beelden kunt maken. Maar wat voor beautyproduct? Er zijn er zoveel.. Misschien een zalfje? Of een luchtje? Ik was vooral op zoek naar iets met een mooie ‘buitenkant’. Dat is namelijk bij deze shoot toch wel belangrijk. Toen kwam ik op het idee om een mooie, strakke, rode lipstick te fotograferen. Daar ben ik uiteindelijk ook voor gegaan.

Nu ik weet wat ik wil gaan fotograferen, moet ik nog weten hoe ik dat ga doen en wat ik nog meer nodig. Ik wist dat ik in ieder geval 5 verschillende beelden wilde maken, dus ik had 5 verschillende ideeën nodig. Op Pinterest ben ik toen wat specifieker gaan zoeken naar productfoto’s van lipsticks. Al snel kwam ik heel veel verschillende productfoto’s tegen en heb die meteen opgeslagen in een Pinterestboard.

Voorbereidingen

Na het brainstormen moest ik natuurlijk gaan voorbereiden. Ik ben een lijstje gaan maken van wat ik allemaal nodig had naast de lipsticks. De meeste props die ik wilde gebruiken hadden we al in de studio liggen, maar niet alles. Voor 1 foto had ik namelijk een soort ‘gaas’ stof nodig. Gelukkig wist mijn moeder precies waar we dat konden halen, bij mijn oma! Ook wist ik dat ik een aantal detail foto’s wilde maken en dus een aantal extra lipsticks nodig had.

Ook heb ik een lichtplan voorbereid. Omdat ik graag contrast wilde in de foto en de kleuren van de lipstick er goed uit wilde laten  poppen, heb ik als hoofdlicht voor een Octabox gekozen. Om de lipsticks nog wat extra op te lichten heb ik een Optical spot gebruikt. Dit kan je ook doen met een snoet, maar met de Optical spot kan je nog veel preciezer werken en precies oplichten wat je wil oplichten. Ook kan je met de Optical spot figuurtjes in je licht creëren, dit heb ik gedaan bij deze foto.

Voorbeeld foto

Op set moet je natuurlijk altijd even testen of het lichtplan wat je hebt gemaakt klopt, en of het doet wat je wilt dat het doet. Je kan altijd iets afwijken van je lichtplan, maar het is wel erg handig en goed om altijd een lichtplan te maken. Zo ga je nadenken over wat licht doet met je foto en hoe je er voor kan zorgen dat bijvoorbeeld een schaduw op een bepaalde manier valt.

De dag van de shoot

Toen was de dag van de shoot aangebroken. Na het opzetten van de lampen, achtergrond en de tafel kon ik voor de eerste foto gaan stylen. Ik ben de props gaan neerleggen met de lipstick erbij. Na het maken van de eerste proef foto, zag ik al meteen dat ik een hoop moest veranderen. Na wat aanpassingen van het licht maakte ik weer een foto en zag ik dat het er al een stuk beter uit zag. Toen het licht precies was zoals ik wilde, heb ik met behulp van de colorcheck passport de kleuren gecheckt. Wil je weten wat dit is en hoe je dit doet? Lees dan deze blog: Colorcheck passport, waar is het voor? | Jasmijn Bult.

Nu was het tijd om de foto nog te finetunen. Het zag er al mooi uit, maar ik was nog tevreden. Door steeds wat kleine aanpassingen te doen aan de styling kwam ik steeds dichterbij hoe ik het wilde hebben. Zo ben ik een beetje gaan spelen met de lipsticks en de props. Soms lag ik er een lipstick bij, de andere keer zette ik er een paar scheef, dan haalde ik weer een lipstick weg of verschoof ik de props een beetje.

Zo ging ik te werk bij elke foto. Bij de ene foto duurde het langer dan bij de ander, maar ik ging net zo lang tot dat ik tevreden was. Wat ik wilde voorkomen was dat alle foto’s een beetje op elkaar zouden lijken. Dit heb ik gedaan door er voor te zorgen dat elke foto een hele andere achtergrond heeft, maar de foto’s nog wel bij elkaar als serie passen. Ook heb ik de lipsticks bij elke foto zo verschillend mogelijk neergezet. Bij de ene foto heb ik drie lipstick gebruikt en bij de ander maar één. Als ik meerdere lipsticks op een foto had, zorgde ik vooral voor hoogteverschil. Dit hielp ook erg goed om er voor te zorgen dat de foto niet saai werd.  Ook heb ik van de vijf foto’s, twee detail foto’s gemaakt. Hierdoor krijg je meteen meer variatie in je serie.

Nabewerken

Na het shooten is het natuurlijk tijd voor het nabewerken. Met een goede styling en mooi licht kom je al aardig ver met het bereikem van een mooie foto, maar door je foto nog goed na te bewerken, kan je jouw foto echt nog naar een ander level slepen! Eerst maak ik de foto ‘shoon’. Ik haal alle stofjes, kruimels, vingerafdrukken en beschadigingen van de achtergrond en het product af. Daarna heb ik de reflecties gecorrigeerd die ik niet op de lipstick wilde hebben. Plekjes die ik lichter of donkerder wilde hebben ben ik gaan Dodgen en Burnen. De kleuren wilde ik er ook nog net wat meer uit laten poppen. Dat heb ik gedaan met Curves, Colour range en Colour grading. Links is Before en rechts is After.

Before fotoAfter foto

Tot slot

Dit was mijn eerste eigen productshoot. Ik vond het super leuk om te doen en ben blij met het eindresultaat. Ik heb een hoop geleerd tijdens deze shoot en ook zeker tijdens het nabewerken! Wat vinden jullie van de foto’s?

Volg je me al op Instagram en Bloglovin’

No Comments

Leave a Reply

Common phrases by theidioms.com