Beeldbewerking/Photoshop

Wacom tekentablet, wat vind ik er van?

28 april 2022

Een klein halfjaartje geleden kocht ik een tekentablet, van het merk Wacom. Voor dat ik aan de opleiding begon, dus alweer anderhalf jaar geleden, wist ik niet dat een tekentablet bestond. Nu is het voor mij echt een ideale uitvinding! In deze blog neem ik jullie mee in mijn eerste ervaring met een Wacom.

Eerste ervaring met een tekentablet

In de lessen van photoshop, vertelde de docent dat hij gebruik maakt van een tekentablet. Toen hij deze voor de dag haalde vond ik het er apart uitzien. In mijn gedachten was het een soort iPad waar je op kan zien wat je doet. Die varianten zijn er ook, maar veel maken gebruik van de tablet waarbij je dat niet ziet. Toch was ik geïnteresseerd en nieuwsgierig er naar. Er werd me verteld dat je een tekentablet kon lenen op school. Dat was de Wacom Intuos Pro Large. Toen ik er mee aan het oefenen was vond ik het niets. Veel te groot en onhandig. Ik besloot het bij de muis te houden.

Tweede kans

Uiteindelijk kocht een klasgenootje er een, wel een kleinere versie wat me al een stuk handiger leek. Ik had mijn ogen al op deze stageplek bij Jasmijn gericht en zag dat ze er ook mee werkt. Ik wilde er mee gaan oefenen en kocht ook een kleine variant. De Wacom Intuos S. Ik verplichte mijzelf er mee te laten werken. Anderen zeiden dat je er aan moet wennen en er mee leren om kunnen gaan. Dat heeft dus tijd nodig. Na al wat meer gebruik kon ik er al wat beter mee omgaan. Toen pakte ik het er wel minder snel bij omdat ik nog weinig gebruik maakte van photoshop.

Stage

Sinds mijn stage periode gebruik ik de tablet nu bijna elke dag. Hij zit nu ook standaard in bij mijn laptop in de hoes, dan heb ik het altijd bij me. Nu is ook te merken dat het steeds makkelijker is om de tablet te gebruiken. Voor dus Photoshop raad ik het ook zeker aan. De tablet en de pen zijn ook naar wens aan te passen en er zitten bij de pen enkele extra vullingen. Van de tekentablets zijn verschillende maten. Ze hebben de maten S, M en L. Per maat van de tablet is het gebruik ook weer anders.

Tekentablet, verschillende varianten

Persoonlijk is voor mij maat L te groot. Het oppervlak is naar mijn mening te groot om je hand van de ene kant naar de andere kant te slepen. Wat uiteindelijk dus ook meer tijd kost. Maat M lijkt me op zich wel een fijn formaat. Jasmijn maakt ook gebruik van de maat M. Het is ook nog in te stellen om een bepaald deel maar te gebruiken. Maar dan heb je dus onnodige materiaal en gewicht in je tas. Tussen maat M en S zit ook veel verschil. S is daarentegen echt een stuk kleiner. Wat voor mij, voor nu prima grootte is om mee te nemen. Bij enkele is ook de mogelijkheid om het als touchpad te gebruiken. Voornamelijk bij de Pro’s. Deze functie heeft mijne dus niet. Wat voor mij ook niet per se nodig is. Per persoon verschilt dus ook wat iemands voorkeuren zijn, en waar je aan gewend bent.

Tot slot

Conclusie is dus dat ik het nu prettig vind om mee te werken. Het kost wat tijd om er aan te wennen, maar dan bevalt het wel. Je kunt net wat secuurder bewerken met een tekentablet, zoals met het penseel in photoshop. Het lijkt dan alsof je het er echt in tekent. Als je veel aan beeldbewerking doet, kan ik het je zeker aanraden!

Bekijk hier mijn eerste blogpost!

Volg je me al op Instagram en Bloglovin’?

2 Comments

  • Reply Welk programma mijn voorkeur, Capture One of Lightroom? | Jasmijn Bult 5 mei 2022 at 19:19

    […] Zie hier mijn vorige blogpost! […]

  • Reply Eind van mijn stage is genaderd! | Jasmijn Bult 14 juli 2022 at 20:06

    […] Wacom tekentablet, wat vind ik er van? […]

  • Leave a Reply

    Common phrases by theidioms.com