Achter de schermen Fotografie Lifestyle Overig

Mijn laatste stageweek!

2 februari 2023
Foto shoot

Inmiddels zit mijn stage er al bijna op, en wat is het snel gegaan! Inmiddels zit ik in mijn laatste stageweek. Ruim 20 weken geleden begon ik met deze stage en wist ik eigenlijk helemaal niet wat ik kon verwachten. Nu het er bijna op zit, had ik nooit gedacht dat ik in zo´n korte tijd, zoveel nieuwe dingen kon leren en doen. In deze blog vertel ik alles wat ik de afgelopen tijd heb gedaan en geleerd. Ben jij benieuwd? Lees dan snel verder!

Het begin

9 september was mijn eerste stagedag ooit. Ik had hiervoor namelijk nog nooit een stage gelopen (ook ivm corona), dus wist niet zo goed wat ik kon verwachten. Ik liet het daarom allemaal maar een beetje op me afkomen.

In de eerste stageweek kreeg ik een hoop uitleg over hoe de komende tijd er uit komt te zien voor mij en waar we naartoe gaan werken. Zo hoorde ik dat ik elke week de blog mocht schrijven, mee mocht helpen met shoots, elke maand Styletone mocht fotograferen, mijn eigen productshoot had en mijn eigen modelshoot van top tot teen mocht organiseren en uitvoeren. Zelf had ik ook een aantal leerdoelen waar ik aan wilde werken deze stage. Denk aan het beter worden in Photoshop, goed kunnen omgaan met klanten en het stylen van producten/kleding en mensen. Ook heb ik tijdens stage een in kijkje gekregen van hoe het is om dit echt als werk te doen. Dit vond ik erg interessant om te zien, omdat hier op school (nog) niet veel aandacht aan besteed is.

De shoots

Het afgelopen half jaar zijn er veel shoots geweest en ben ik met veel shoots meegeweest. Het leuke vond ik dat we mega veel verschillende shoots hadden, dus dat ik echt van alles wat mee maakte. Elke shoot was weer anders, en leerde ik weer wat nieuws. We hebben veel witbeelden gemaakt in de studio, maar ook op locatie bij Otrium. Veel kleding gefotografeerd, maar ook heel erg veel beautyproducten en sieraden. Een hoop modelshoots gehad en zelfs voor een muziek merk gefotografeerd.

Ook hebben we een aantal vrijwerk shoots gehad. Deze shoots vond ik altijd erg leuk, omdat iedereen dan extra goed meedenkt. De campagne shoot op het landgoed voor Tadblu vond ik echt heel erg tof! Het was een gezellig team en we waren natuurlijk op een prachtige locatie! De shoots voor de Coifurre awards waren ook weer een hele ervaring! Het is zo cool om te zien hoe dat allemaal achter de schermen gaat.

Mijn eigen productshoot heb ik in november gehad. Dit vond ik 0ok super leuk om te doen. Hier heb ik een blog over geschreven: Mijn eerste, eigen productshoot op stage! | Jasmijn Bult

En natuurlijk niet te vergeten, mijn eigen modelshoot. Dit vond ik zo tof! Net als bij mijn productshoot, mocht ik hierbij ook alles zelf bedenken en uitvoeren. Hier ging dus best wel wat aan voor af. Zelf ben ik heel blij met hoe de shootdag verlopen is en met het eindresultaat van de foto’s. Van deze shoot heb ik ook heel veel geleerd. Niet alleen op de shootdag zelf, maar ook zeker op alles wat daaraan vooraf ging. Ben jij benieuwd hoe dit allemaal verlopen is? Lees dan de blog van vorige week! Mijn eerste, eigen model shoot, hoe ging het? | Jasmijn Bult

Achter de schermen

Mijn stage was natuurlijk niet alleen maar shoots, shoots en nog eens shoots. Er moet natuurlijk ook nabewerkt worden, waar een hoop tijd in zit. Daarbij moet er ook zeker het één en ander voorbereid worden voor een shoot. Er moet een concept/shotlist gemaakt worden, er is een lichtplan nodig, het licht moet getest worden, er moet een sfeer bepaald worden, modellen en visagisten moeten gezocht worden en er moeten misschien nog dingen gekocht worden. Dit allemaal moet ook goed gecommuniceerd worden met de klant natuurlijk. Wanneer je een shoot op locatie hebt, komt er nog veel meer bij kijken. Denk aan alle spullen die je nodig hebt (+ nog wat extra spullen voor het geval dat) meenemen en het vinden van een locatie.

Het was erg leerzaam om dit allemaal mee te krijgen en te zien wat er eigenlijk wel niet nodig is voor een shoot, en hoeveel er eigenlijk voorbereid moet worden.

Het nabewerken is ook iets wat veel tijd in beslag neemt en wat niet te vergeten is. Dat dit zo’n grote rol speelt in het eindresultaat van je foto’s, is iets wat veel mensen niet beseffen.

Een hoop geleerd

Zoals ik al eerder zei, heb ik in dit half jaar echt een hoop geleerd. Aan het begin van mijn stage had ik een aantal leerdoelen opgeschreven. Deze leerdoelen heb ik zeker behaald tijdens stage. Eén van mijn leerdoelen was dat ik beter wilde worden in Photoshop. Wat ik het afgelopen half jaar vooral heb geleerd, is het bewerken van huid. Hier ben ik heel blij mee, omdat ik eerst echt geen idee had, hoe dat moest. Jasmijn heeft mij allemaal handige trucjes geleerd, waardoor het nu steeds makkelijker en beter gaat. Ik ben zeker nog geen pro, en kan nog een hoop bijleren, maar ik ben zeker vooruit gegaan en kan een stuk meer met Photoshop dan voorheen.

Ook kwa licht heb ik veel geleerd. Ik merkte op school dat ik het wat minder leuk vond om in de studio te werken, omdat ik het licht nog erg lastig vond. Ik vond het moeilijk om te bepalen wat voor licht ik wil, hoe ik dat creëer en wat ik eventueel kan veranderen om het te verbeteren. Dit wilde ik dus ook graag op stage leren, zodat ik straks beter met de studio overweg kan. Tijdens stage heb ik hieraan gewerkt door veel verschillende licht-set ups voor shoots op te bouwen en het licht met Jasmijn te testen. Zo kon ik goed per foto zien wat er gebeurde wanneer je iets veranderde.

Van de shoots zelf heb ik ook een hele boel geleerd. Hoe een shoot eigenlijk in z´n werk gaat, het klanten contact en zoals ik al eerder vertelde, alles achter de schermen. Iets wat je op school heel anders ervaart dan op stage!

Ohja, niet te vergeten, de blog! Doordat ik elke week een blog schreef over van alles dat met fotografie te maken heeft, heb ik echt veelb bijgeleerd, niet alleen over de onderwerpen die ik koos, maar ook over het schrijven zelf. Hoe ik bijvoorbeeld een goed, samenhangend verhaal schrijf, hoe het schrijven van een blog in elkaar steekt en waar je op moet letten.

Tot slot

Inmiddels is morgen mijn laatste stagedag, en wat is het snel gegaan. Ik wil jullie bedanken voor het lezen van alle blogs! En Jasmijn en Tom natuurlijk voor de leuke en gezellige stage!

Tot ooit!

Volg je me al op Instagram en Bloglovin’?

No Comments

Leave a Reply

Common phrases by theidioms.com