Beeldbewerking/Photoshop

Mijn meest gebruikte Photoshop Actions

22 mei 2020

Sinds een aantal jaar werk ik heel graag met Photoshop actions, het kan vaak je werk net wat efficiënter maken. Vandaag vertel ik je welke Photoshop Actions ik het meest gebruik, maar ook hoe ik deze heb gemaakt.

Dodge & Burn

Dit is denk ik wel mijn meest gebruikte action. Dodge en Burn is een techniek die al jaren bestaad en je foto heel erg kan helpen om net wat beter uit te komen zonder dat je het manupileerd.
Zelf werk ik qua dodge en burn met de Curve methode, maar je hebt nog veel meer mogelijkheden om een dodge en burn “basis” te maken, zo kan je ook een grijslaag aanmaken of op een achtergrond met dodge en burn werken met de photoshop tools.
Hoe maak je deze action? Door een curve aan te maken en deze vervolgens in het midden een stukje omlaag te trekken. Je foto zou eerst over of onder belicht lijken, maar zodra je CMD+I indrukt zie je dit niet meer. Dit herhaal je vervolgens met een nieuwe curve de andere kant op.
Hierdoor heb je twee lagen waarbij je met de 1 de foto donkerder kan maken en met de ander de foto lichter kan maken. Dit kan natuurlijk sneller en daarom heb ik deze handeling opgenomen zodat ik dit elke keer kan afspelen als ik het nodig heb.

Helping Layer

Om dodge en burn een stuk makkelijker te maken heb ik helper layers gemaakt. Zelf heb ik een aantal verschillende die voor mij goed werken.  Zo werk ik met een zwart-wit laag in combinatie met contrast of een brightness/contrast laag. Indien je net begint is het makkelijk om te beginnen met de zwart-wit laag in combinatie met de contrast laag. Je maak een klassieke zwart-wit laag aan en hier kan je eventueel de rood en geel aanpassen zodat je de vlekken makkelijker op de huid ziet, maar je kan ook de zwart-wit laag onaangeraakt laten en ervoor kiezen om een extra contrast laag aan te maken. Het contrast moet je eigenlijk tot extreme mate doorvoeren zodat je ook dan weer vlekken ziet in de huid. Deze vlekken kan je vervolgens gaan egaliseren met dodge en burn. Zodra je daarmee klaar bent kan je de helper layers verwijderen.

Color grade truc

Iets wat ik bijna altijd toevoeg op mijn foto’s zijn twee lagen die voor meer tekening zorgen in het beeld. Zelf start ik altijd met een gradient map met een verloop van zwart-wit, als je foto door deze laag zwart-wit oogt moet je de bledingmode aanpassen naar Lumonosity. Hierna maak ik een traditionele zwart-wit laag ook hiervan pas ik de bleding mode aan, alleen dit keer naar overlay. Alleen hiervan verlaag ik de opacity flink, tot ongeveer 5% Ook dit heb ik weer geautomatiseerd in een Action, alleen dien je bij deze Action soms nog wel iets te tweaken.

Frequency Seperation

You hate it or you love it. Deze Action is denk ik een van de minst gewaardeerde Actions in Photoshop land. Waarom? Je kan het heel makkelijk verkeerd doen en de structuur van het beeld verpesten. Maar indien je er niet te gek mee doet zullen je foto’s in principe niet heel raar uit komen. Je moet alleen weten waar je het moet gebruiken en dan is er niks aan de hand. Zelf vindt ik het een hele prettige Action om te gebruiken wanneer ik kleding bijvoorbeeld achteraf nog moet rechttrekken en kreukels eruit moet halen. Deze Action maak je door te beginnen met twee kopieën van je achtergrond layer. Op de onderste kopie ga je een gausian blur toepassen, deze zet je op ongeveer 3, zodat de kleuren net mooi in elkaar heen blenden. De tweede kopie laag doe je het filter High pass overheen, deze zorgt ervoor dat alle structuur in de huid of kleding zichtbaar blijft. In de Gausian blur laag maak ik de aanpassingen die ik moet “repareren” en de bovenste laag laat ik met rust zodat alle textuur bewaard en hetzelfde blijft.

Gebruik jij wel eens een van deze Actions?

 

2 Comments

  • Reply Lodi 23 mei 2020 at 10:38

    Er gaat echt een wereld voor me open, ik zie termen Durbuy niet ken. Ik moet me hier echt eens meer en meer in gaan verdiepen. Ik weet je blog te vinden als ik vragen heb 🙂

  • Reply Anvanassche 24 mei 2020 at 11:53

    Deze technike ken ik nog niet. Bedankt!!! Ik ga het uitproberen.

  • Leave a Reply

    Common phrases by theidioms.com