Beeldbewerking/Photoshop

Negativiteit over Frequency Seperation terecht?

10 juni 2020

Even een paar dagen zonder blog, want we waren druk bezig met het settelen in onze nieuwe studio en hadden afgelopen woensdag weer een fotoshoot na de lockdown. Echter betekend fotograferen natuurlijk ook weer editen. Tijdens het editen kwam ik Frequency Seperation tegen die ik eigenlijk was gaan ver afschuwelijken, maar waarom eigenlijk? Het is best een prettige manier om mee te werken als je maar weet wat je aan het doen bent, in dit artikel vertel ik je meer over deze tool en waarom het zo slecht bekend staat.

Frequency Separation

De techniek die niet positief bekend staat voor het bewerken van huid is frequency separation, omdat je als het waren de huid gaat “blurren” Echter kan je deze techniek om veel meer manieren inzetten dan blurren. Mijn favoriete manier is om een actie van Frequency Seperation te gebruiken en dan op de onderste laag te werken met de healing tool. Vaak wordt de techniek gebruikt door de onderste laag te blurren, zodat de kleuren mooi in elkaar overlopen, maar hierdoor krijg je vaak dat er waar kleur verschil zou moeten zitten dit niet meer zit en het model op een barbie popje lijkt. Echter met het gebruiken van de healing brush zorg je ervoor dat deze natuurlijke oneffenheden in de huid erin blijven.

Waarom wordt er zo negatief over gedaan?

Als je het verkeerd gebruikt kan het inderdaad negatief uitpakken, waar het vaak fout gaat, is het gebruik van de blur zoals ik hierboven al beschreef. Hierdoor ogen de modellen als barbie poppen en dat is niet het effect wat je wilt bereiken, het is namelijk heel belangrijk om aspecten van de huid te bewaren zoals de poriën. Door dat dit heel vaak wordt weg gehaald met Frequency Seperation staat dit negatief bekend. Terwijl het heel makkelijk kan zijn bij het retoucheren van stukken waarbij de huid bijvoorbeeld niet is behandeld met foundation en toch 1 lijn te krijgen over alle zichtbare huid.

Hoe zet ik Frequency Separation in?

Hoe ik Frequency Seperation inzet als ik het gebruik ik met de healing tool, ik start de Action op en begin in de Low Layer te werken met mijn healing brush, tijdens het werken laat ik altijd mijn structuur laag aan, en zoom ik regelmatig in en uit om te kijken wat het doet. Het is heel erg belangrijk om te zien of je niet te ver gaat, altijd nadat ik deze tool heb gebruikt zet ik de helderheid van de lagen in op +- 70% om het effect een stuk minder heftig te krijgen, en een natuurlijkere look over te brengen.

Gebruik ik deze techniek vaak?

Nee, ik gebruik hem eigenlijk alleen als een overgang niet prettig loopt of er acne op een punt zit waarin de licht en schaduw op elkaar overlopen. Maar ook dan pak ik vaker Dodge en Burn dan Frequency Seperation. Maar niet als je een hele batch moet bewerken van foto’s, dan kan Frequency Separation heel veel tijd schelen.

Gebruik jij deze techniek wel eens om bijvoorbeeld problemen in een foto op te lossen?

Volg je me al op Instagram en Bloglovin’?

4 Comments

 • Reply rachel 11 juni 2020 at 09:55

  ik heb hem wel eens gebruikt maar het is niet mijn ding gewoon, het is makkelijk maar ik ben dan nog in staat om de foto te verwijderen of opnieuw te maken

 • Reply Emmy 11 juni 2020 at 11:10

  Ik heb helemaal geen verstand van de technische kant van fotograferen en foto’s bewerken. Ik vind jouw foto’s wel schitterend om naar te kijken. Echt heel mooi.

 • Reply felice veenman 11 juni 2020 at 14:45

  ik heb er helemaal geen verstand van! daarom vind ik het wel geinig om een kijkje in de keuken te nemen

 • Reply Frederique 12 juni 2020 at 08:40

  Nee ik gebruik het zelf niet. Het is altijd oppassen geblazen om ondanks bijwerkingen zo natuurlijk mogelijk te ogen. Ik kan ook echt niet tegen foto’s waarbij bewerkingen té opvallend zijn, hell, ik kan al niet tegen filters op Instagram haha.

 • Leave a Reply

  Common phrases by theidioms.com