Objectieven, er zijn veel verschillende soorten! Welk objectief heeft, welk effect? Ik was benieuwd en ben op onderzoek uit gegaan. In deze blog vertel ik jullie over de verschillende soorten.
De groothoek objectief
Een groothoek heeft een kort bereik waardoor je veel beeld op je foto krijgt. Dit objectief is handig bij het fotograferen van landschappen. Dit soort objectieven hebben een korte brandpuntsafstand. De brandpuntsafstand bepaalt namelijk hoe lang de afstand tussen de sensor en het objectief en hoe breed de beeldhoek wordt. Dat wordt uitgedrukt in millimeter en de beeldhoek in graden. Vaak zit er bij het kopen van een body een standaard kitlens. Zoals bijvoorbeeld de 18-55mm. Ze komen in verschillende prijsklassen. Een aantal objectieven hebben een vast brandpunt, maar een aantal hebben een zoom. Met deze objectieven heb je ook de mogelijkheid om ingezoomde beelden te maken.
Tele-objectief
Voor het maken van foto’s op lange afstand, zoals bij sporten waar je niet dicht bij je onderwerp kunt komen, is een telezoom dé oplossing. De 70-200mm staat bekend als goede basis. Maar kan ook foto’s maken op momenten dat de actie meer naar je toe komt. Er is een lichtsterke variant met een wat korter bereik en objectief met een ontzettend groot zoombereik, met wat minder lichtsterkte. Zoals bijvoorbeeld een 150-600mm.
Supertele-objectief
Supertele-objectieven hebben een brandpuntafstand van minimaal 300 mm en zijn ook te vinden in een hogere prijsklasse. Voor de prijs krijg je ook kwaliteit. Deze objectieven halen het optimale uit wild-, sport- en nieuwsfotografie halen en beelden haarscherp kunnen vastleggen. Het gewicht verschilt per camera, maar over het algemeen wegen deze modellen enkele kilo’s.
Vast brandpunt
Bij een objectief met een vaste brandpuntsafstand, ook wel ‘prime lens’ genoemd, is het niet mogelijk om in- of uit te zoomen. Zo ga je beter kijken naar je kader en spelen met de scherpte. Over het algemeen zijn primes lichtsterk en dus goed in te zetten in een situatie met weinig licht. De 35 mm en 50 mm zijn qua beeldhoek veelzijdig en geschikt voor dagelijks gebruik, reportages en portretten. Zelf heb ik ook de 50 mm met een diafragma van f/1.8. Hiermee maak je prachtige opnames, ook met weinig licht. Dit objectief is daarin tegen ook niet heel prijzig.
Macro-objectief
Met een macro breng je de kleinste onderwerpen, groot en gedetailleerd in beeld. Macro-lenzen hebben een relatief korte minimale scherpstelafstand zodat je kunt scherpstellen terwijl je heel dicht bij je onderwerp bent. De hoge vergrotingsfactor, zorgt ervoor dat je onderwerp groot in beeld komt. Ideaal voor in de natuur bijvoorbeeld!
Tilt-shift wat is dat?
Een tilt-shift is een bijzonder objectief. Ik had er zelf nog nooit van gehoord. Hiermee heb je de volledige controle over de positie van het scherpstelvlak en kun je ter plekke scheve lijnen in het beeld corrigeren. Een tilt-shift objectief is heel precies in te stellen en zowel horizontaal te draaien als verticaal te kantelen. Dit objectief word veel gebruikt voor architectuurfoto’s. Ook zag ik dat door het gebruik van dit objectief je een miniatuur-effect mee kan geven aan foto’s of video’s. Dit wordt het diorama effect genoemd.
Fisheye
Een fisheye objectief heeft een bijzonder grote beeldhoek en heeft veel beeldvervorming. Ideaal voor het fotograferen in kleine ruimtes. Maar ook erg leuk om wat extremere foto’s zoals opvallende portretten met een overdreven perspectief mee te maken. Lijnen in het beeld worden ineens krom en objecten of personen die dicht bij zijn, worden opvallend veel vergroot.
Tot slot
Nu weet ik alweer wat meer over de verschillende objectieven. Altijd leuk om nieuwe dingen te leren. Zo had ik ook van de tilt-shift nog nooit gehoord. Kende jij dit objectief al? Ik ben benieuwd!
Bekijk hier mijn vorige blogpost!
Volg je me al op Instagram en Bloglovin’?
1 Comment
[…] Bekijk hier mijn vorige blogpost! […]