Lifestyle Reizen

Op reis met Interrail, onze tweede bestemming: Krakau!

6 december 2019

Zoals we in de vorige blogpost zeiden (die je hier kan lezen) vertrokken we op 17 Juni naar Krakau.
Dit was onze eerste nachttrein, en hij was ondanks dat we zitstoelen hadden best wel luxe!
In deze blogpost neem ik je mee hoe we onze eerste nachttrein namen, wat we er van vonden en wat we hebben gedaan.

Onze eerste ervaring met de nachttrein op 17-07-2019 & 18-07-2019

Zoals ik in het introductie stukje al vertelde was dit onze eerste ervaring met de nachttrein, we hadden ons goed voorbereid en voldoende eten en drinken meegenomen voor het geval we niet konden slapen.
We namen plaats op onze gereserveerde stoelen, die ongeveer 4 euro per stuk kosten. Het ergste wat je in een nachttrein kan hebben zijn kinderen, 3x raden wat wij hadden in de nachttrein, juist kinderen.
Gelukkig begonnen ze wel gelijk met slapen, wij besloten om ook gelijk te gaan liggen om proberen zoveel mogelijk te kunnen slapen.
We hebben gelukkig ongeveer 2/3 uur kunnen slapen, want om 4:00 begon een van de kinderen te huilen, dag slaap.
Tom vindt het altijd erg leuk om te kijken waar we precies zitten, dus om 4:00 keek hij waar we precies reden, bleek het dat we langs Oświęcim reden. Oświęcim is de Poolse naam voor Auschwitz.
Dit vonden we wel erg bijzonder, om met de trein langs Auschwitz te rijden, voelde toch wel een beetje vreemd, aangezien we de reis al vanaf Nederland maakte, maar niet teveel overdenken.

We hadden niet door dat onze Airbnb al open was 18-07-2019

Na een treinrit met relatief weinig slaap hadden we onze Airbnb een bericht gestuurd of we eventueel wat eerder terecht konden.
We besloten onze ochtend te beginnen bij de McDonalds (Rustig, alleen met een kop koffie) aangezien deze als eerste in de stad open was.
We wachten tot het ontbijttentje waar we wouden ontbijten open was zodat we daar verder nog even konden ontspannen.
Helaas reageerde de Airbnb niet en besloten we na ons ontbijt de stad maar rustig te gaan ontdekken.
Dat het airbnb niet reageerde betekende dat we met de backpacks de stad moesten ontdekken, Na een aantal sightseeings te hebben bezoekt besloten we te kijken of je ergens een fiets kon huren.
Dat kon, en het was niet heel erg duur. Volgens mij hebben wij voor twee dagen 18 euro betaald. Nadat we dit hadden gevraagd merkte we toch dat we erg moe waren.
We kwamen bij de rivier bij een parkje terecht, hier besloten we even te gaan relaxen. Op een gegevensmoment viel Tom zelfs in slaap.
Na een tijd ontdekte we dat we naar ons Airbnb konden, dus besloten we daar heen te lopen.
Alleen liepen we toen tegen het volgende probleem aan dat we de gegevens niet hadden om erin te komen.
De airbnb had bepaalde informatie niet doorgestuurd waardoor we de airbnb niet in konden. Uiteindelijk lukte het na een uur heen en weer sturen om binnen te komen.
We besloten om even te douchen en relaxen en hierna gingen we de fiets huren. Tom wou namelijk heel graag naar de Cinderlist filmset, deze film is hier opgenomen maar de attributen zijn eigenlijk nooit opgeruimd.
Het was ongeveer een half uur fietsen, alleen was Tom niet echt heel slim geweest en had ons een half uur de verkeerde kant op laten fietsen, naar Kościuszko Mound, wat ook ontzettend mooi was.
Maar we hadden een doel, namelijk voor zonsondergang bij de plek van Cinderlist te zijn. Nadat we dus deze berg op waren gefietst en ontdekte dat het hier niet was fietste we zo snel mogelijk de berg af richting de goede locatie.
Nadat we hier heerlijk hadden genoten van het uitzicht en gave drone beelden hadden gemaakt gingen we naar huis en was het tijd om te slapen.

 

Ons bezoek aan Auschwitz-Birkenau op 19-07-2019

Wat ik nu ga zeggen kan in het verkeerde keelgat vallen, maar om naar Auschwitz te gaan keken we al een tijd uit.
Het was een erg warme dag (38 graden) en we hadden al vroeg gereserveerd om Auschwitz binnen te gaan.
Auschwitz heeft een online systeem waarmee je gratis kaartjes kan krijgen, deze hadden wij 3 maanden van tevoren gelijk gereserveerd, zodat we zeker wisten dat we naar binnen zouden kunnen.
We hadden besloten om op eigen gelegenheid naar Auschwitz af te reizen, dit scheelde namelijk nogal in kosten.
We fietste ’s morgens vroeg naar het station van Krakau om vervolgens daar de bus te pakken richting Auschwitz.
We begonnen in het kleinere kamp waar ook het bekende bord Arbeid macht Frei staat. In dit kamp zijn veelal informatie barakken aanwezig.
Dit zijn ook de barakken waarin de mensen vroeger daadwerkelijk zaten, nu zitten er in sommige barakken kantoren en in andere zijn kleine musea.
We vonden dit deel het meest indrukwekkend omdat hier ook tassen, servies en haar van mensen ligt. Ook is er een speciale Nederlandse barak, wat ik niet had verwacht en erg bijzonder vondt.
Er zijn pendelbussen tussen Auschwitz en Birkenau. Besefend dat mensen dit vroeger gewoon moeste lopen vondt ik dat wel bijzonder.
We kwamen aan bij Birkenau en wow, dat was echt mega groot. Het was inmiddels midden op de dag en de zon had inmiddels wel voor 38 graden gezorgd.
Dit maakte het ontzettend warm op deze vlakte, en het idee dat mensen hier ook moeste werken met 38 graden gaf ons de rillingen, we hadden inmiddels best dorst gekregen. Je mag namelijk je tas niet meenemen het kamp in.
Hierdoor hadden we al een paar uur niks gedronken en besloten we dat het niet verstandig was om in de volle brandende zon het volledige terrein over te lopen.
We hebben nog wel een heel stuk gedaan, maar we zouden hier nog wel een keer terug willen komen. We pakte de pendelbus terug naar het hoofdkamp, vanaf hier pakte we de normale bus terug naar Krakau.

Onze dagplanning was hier nog niet afgelopen, want we hadden natuurlijk onze fietsen nog.
We besloten dat we nog graag naar een meer wouden, waarvan we er later achterkwamen dat we in Nederland een soort gelijk meer hebben in Maastricht.
Het was weer even een stukje fietsen, maar dat vonden we niet zo erg. Nadat we hier eindelijk waren aangekomen. was het een stukje lopen en zagen we een ontzettend mooi punt om vanaf drone te vliegen.
Ook stuurde we een foto naar de familie plek. Tom wou even kijken of we dichter bij het water konden komen, hier kwam hij een local tegen. Tom knoopte een heel gesprek met deze man aan en kwam erachter dat deze man vaak in Servie, een land waar wij later ook nog heen gingen.
Het was heel gezellig en hij vondt het heel leuk dat we deze plek kwamen bezoeken. Nadat we hier heerlijk hadden rond gekeken en drone hadden gevlogen was het tijd om ergens wat te gaan eten.
Het tentje waar we de eerste dag hadden ontbeten beviel ons erg goed en hier besloten we te gaan avondeten.
’s avonds zijn we nog naar het joodseplein gegaan. Hierop staan allemaal stoelen, per stoel staat het voor 1000 joden die zijn vermoord in Auschwitz.
Hierna zijn we naar huis gegaan.

 

Onze laatste dag in Krakau

Ook vanaf hier hadden we een nachttrein maar deze keer naar Budapest.
Deze gaat gelukkig wat eerder op de dag, namelijk om 22:00
We begonnen de laatste dag met het droppen van onze bagage op het station. Zodat we hier niet zoals de eerste dag de hele tijd ermee moesten slepen.
Hierna besloten we om naar het kattencafé te gaan. Om lekker wat te drinken! Hierna hebben we nog lekker door het centrum van Krakau gelopen.
Als een van de laatste activiteiten hebben we het kasteel beklommen en bekeken. Hierna hebben we lekker avond gegeten en zijn we terug gewandeld naar het station om onze backpacks op te halen.
Hierna blijven we lekker op het station, wachten op de nachttrein.

Unieke reistips voor Krakau

 1. Huur een fiets
 2. Fiets boven op de berg.
 3. Fiets naar de cinderlist filmlocatie (tijdens zonder ondergang)
 4. Bezoek een ontzettend mooie lake. 
 5. Auschwitz op eigen initiatief

1. Huur een fiets

Het doet je misschien denken aan thuis, maar Krakau ontdekken met de fiets is echt een aanrader.
De stad is geschikt om door de fietsen, alleen is het soms niet helemaal duidelijk waar je terecht moet als fietser, zo fietste ik per ongeluk over een zebrapad en werdt ik aangesproken door de politie.
Het kan dus verwarrend zijn omdat het op sommige punten wel mag. 

 1. Vertek met je fiets naar Kościuszko Mound

In eerste instantie was het niet de bedoeling dat we naar deze berg fietste, waar we wel naar toe aan het fietsen waren laat ik je later in dit artikel zien.
Wij hebben zelf alleen om het kasteel heen gelopen, maar als je erop googled kan je zien dat er ook een grote grasheuvel is waarvan je over Krakau kan kijken.
Hiervoor betaal je ongeveer €3,50. Wij wouden graag nog voor zonsondergang bij punt 3 zijn.

 1. Op de fiets naar Krakus Mound

Voor een unieke view op de stad is dit zeker een aanrader. Wij zijn hier met zonsondergang naar toe gefietst, wat zeker een aanrader is!
De bergen namen een roze/paarse gloed aan wat een unieke view gaf. Vanuit het stadscentrum is het ongeveer 22 minuten fietsen naar deze bijzondere plek.
Maar het uitzicht is het dus zeker waard! In de video hieronder kan je nog beter zien hoe dit eruit zag. En het was zeker een plek waar de jeugd van de stad zich verzamelde.

4.  Bezoek dit bijzondere meer

Zoals ik al eerder in dit artikel vertelde fietsen we naar dit meer, een unieke ervaring want het was een helderblauw meer.
Waar je je heerlijk kon ontspannen, later kwamen we erachter dat we in Nederland een soort gelijk meer hebben, alleen kan je daar niet in zwemmen.
Maar de krijtrotsen in combinatie met het water gaf een prachtige sfeer, en het gesprek met de local maakte het nog bijzonderder.

5. Naar Auschwitz op eigen initiatief.

Als je Krakau binnen komt wordt je dood gegooid met tours die naar Auschwitz gaan.
De gemiddelde kosten hiervoor zijn 50,- Wij zijn zelf op eigen initiatief gegaan en zijn ongeveer 20 euro met z’n tweeën hieraan kwijt geweest.
We hebben de bus gepakt naar Auschwitz wat volgens mij zo’n 5/10 euro per persoon kosten, maar deze bus zet je echt op het terrein af. Dus dat is het zeker waard.
We hadden 3 maanden van tevoren via de website van Auschwitz vast de tickets besteld, waardoor we gratis naar binnen konden. Wel zonder gids, maar in principe staan overal bordjes bij, dus dit vonden wij geen gemis.
Maar goed, ik moet wel eerlijk toegeven dat wij wel al veel afweten van de tweede wereldoorlog.

Hopelijk heb je wat aan deze tips gehad, ben jij zelf al wel eens in Krakau/Auschwitz geweest?

9 Comments

 • Reply Georgina Lifestyle 6 december 2019 at 23:34

  Wat een superleuk avontuur? Ik heb weleens gehoord dat de conductrices in nachttreinen wat stuurs zijn. Krakau ben ik nog nooit geweest, maar het lijkt mij wel heel interessant.

 • Reply Britt 7 december 2019 at 08:33

  Wat een leuk avontuurlijk blog ! Ik kom nog eens rondneuzen hier!

  Britt van Beautyoflifestyle

 • Reply Janet 7 december 2019 at 08:58

  Wat een gave trip is dit zeg! Ik heb ook al heel vaak de nachttrein genomen en vind het meestal wel oke (ik slaap altijd verschrikkelijk maar oke)… Wel vervelend dat jullie met je backpackt moesten zeulen.

 • Reply Sherry 7 december 2019 at 10:10

  Wat leuk. Ik wil ook een keer met de nachttrein reizen. Wat een coole ervaring.

 • Reply Sanne 7 december 2019 at 11:48

  wat een mooie reis ervaring, de nacht trein heb ik nog nooit gedaan. lijkt mij wel leuk.

 • Reply rachel 7 december 2019 at 11:52

  zo dat is een hele belevenis geweest 😀 heel gaaf!!

 • Reply Maaike 7 december 2019 at 12:27

  Wat een mooie ervaring. Zelf ben ik ook in Krakau en Auschwitz (erg indrukwekkend) geweest. Krakau vond ik een verrassend leuke stad en een echte aanrader. Volgende keer wil ik ook een fiets huren want dat heb ik dan weer niet gedaan 😉

 • Reply Melanie 9 december 2019 at 07:36

  Wat een mooie ervaring heb je gehad. Wel jammer dat het bij de air bnb niet helemaal soepel verliep. Gelukkig kon je uiteindelijk toch naar binnen.

 • Reply Cynthia 11 december 2019 at 14:12

  Mooie ervaring en leuke tips. Een colleha van mij gaat naar Krakou toe. Ik zal je blog ff met haar delen!

 • Leave a Reply

  Common phrases by theidioms.com